Witajcie.
Do tej pory używałem czasem obiektywu helios m42 do lustrzanki cyfrowej nikon d90.
mam jednak pytanie jak radzą sobie aparaty analogowe z obiektywami od lustrzanek cyfrowych. Czy aby użyć takiego obiektywu musi on być przystosowany do pełnej klatki 35mm?
Obiektyw cyfrowy do do analogowego body.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- figureliusz
- -#
Re: Obiektyw cyfrowy do do analogowego body.
Ryzykujesz jeszcze, że lustro analoga zawadzi o dupkę obiektywu przeznaczonego do mniejszej matrycy.bmaci3k pisze:...mam jednak pytanie jak radzą sobie aparaty analogowe z obiektywami od lustrzanek cyfrowych...
W Canonie tak bywa. W Nikon nie wiem.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -#
Z Nikonami bym nie próbował, chociaż jeśli elektronika pozwoli powinno wszystko działać (jeśli coś ma nie chodzić, to stawiam na autofocus i pomiar matrycowy). Ryzyko "mirror issue" jak EOSie, o ile dobrze pamiętam, nie występuje (znacznie większa odległość rejestrowa).
Co do innych systemów: kit Pentaxa powyżej 24 mm nadaje się do filmu 35mm (minimanle winietowanie, jak w tanich szkłach pod mały obrazek
) i częścią analogowych korpusów działa jak należy. Podobnie cyfrowe szkła DA 40/2.8, DA*300/4... 
Co do innych systemów: kit Pentaxa powyżej 24 mm nadaje się do filmu 35mm (minimanle winietowanie, jak w tanich szkłach pod mały obrazek

w nikonie obiektywy z oznaczeniem D i pierścieniem do ustawiania przysłony dadzą radę we wszystkim o ile aparat posiada AF. nie ma znaczenia czy napęd AF obiektywu przenoszony jest z korpusu, czy też obiektyw posiada własny ultradźwiękowy. próbowałem kiedyś podpiąć pod F90x nikonowskiego kita 18-55 działał bez problemu na preselekcji przysłony oraz winietował od 18 do bodaj 35mm.bmaci3k pisze:Witajcie.
Do tej pory używałem czasem obiektywu helios m42 do lustrzanki cyfrowej nikon d90.
mam jednak pytanie jak radzą sobie aparaty analogowe z obiektywami od lustrzanek cyfrowych. Czy aby użyć takiego obiektywu musi on być przystosowany do pełnej klatki 35mm?
- niekoniecznie. W przypadku Nikona nie zauważyłem by były jakieś problemy z autofocusem czy pomiarem światła a niektóre zoomy DX nikona w części zakresu ogniskowych nawet nie winietują obrazu (np kitowe 18-70dx czy 18-55dx przy ogniskowych od ok. 28 mm).bmaci3k pisze:Witajcie.