Witam,
problem wygląda następująco: przyszedł do mnie F100. Załadowałem baterie, wszystko działało, otwierał migawkę (bez załadowanego filmu). Pooglądałem trochę nowe dziecko, kiedy drugi czy trzeci raz otworzyłem drzwiczki, aby załadować film, w aparacie zdaje się padła elektronika. Kiedy włączam aparat, nie włącza się ekran LCD i nie działa spust migawki. Dokładnie tak, jakby nie było baterii. Próbowałem z dwoma zestawami nowych baterii i jednym świeżo naładowanych akumulatorów. I nic. Styki czyste, baterie dobrze wkładane, aparat działał i przestał na jednym zestawie baterii.
Czy jest możliwość, że niechcący zrobiłem coś, co samemu można naprawić?
Nikon F100 przestał działać
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Stało się tak jak używałeś koszyczka na baterie czy z MB-15?
Uzależniony od fotociemni .
-
- -#
Koszyka na baterię.
Bywa że guma w dolnej części koszyczka odkleja się po długim okresie używania otwierania i wkładania koszyka do aparatu ale zapewne byś to zauważył,ja mam ten model od 2001r. do dziś nigdy nie miałem takiego zjawiska jak opisujesz a wkładałem przez pomyłkę baterie też nie prawidłowo po poprawnym włożeniu wszystko działało i działa dobrze,jeśli to aparat z drugiej ręki to może coś w nim ,,siedzieć,,faktycznie w elektronice.Jest to b.dobry model aparatu,ale będziesz musiał sam podjąć decyzje co z nim dalej czy naprawiać i ile to będzie kosztowało lub rozglądnąć się za drugim....ale nie załamuj się czasami w życiu bywa pod górkę 

Uzależniony od fotociemni .
Ja mam taki problem, że pokazuje jakbym miał wyładowane baterie pomimo ze kupiłem 2 różne paczki po 6 sztuk (F100 świeży nabytek) i niestety nie moge nic zrobić. Mam gripa MB-15 i całość wygląda jak na zdjęciu: http://postimg.org/image/6oz9tu8sr Spotkał sięktoś może już z takim czymś?
A baterie, to takie porządne alkaiczne czy zwykłe węglowo cynkowe z marketu. Na zwykłych bateriach, może się dziać jak opisujesz i przedstawiasz. Tego rodzaju aparaty potrzebują źródeł o dużej wydajności prądowej. Pzdr.
Fan Pentax'a.
Na wyświetlaczu wygląda wszystko ok poza tym że baterie słabe. Pewnie jest dokładnie tak jak mówi kol. Powalos. Mój F100 na zwykłych bateriach uciągnie góra pół filmu i dobranoc, więc wsadzam tylko alkaliczne. Polecam dziesięciopaki z Makro - tanio a baterie wytrzymują naprawdę długo;)m1entus pisze: Ja mam taki problem, że pokazuje jakbym miał wyładowane baterie pomimo ze kupiłem 2 różne paczki po 6 sztuk (F100 świeży nabytek) i niestety nie moge nic zrobić. Mam gripa MB-15 i całość wygląda jak na zdjęciu: http://postimg.org/image/6oz9tu8sr Spotkał sięktoś może już z takim czymś?
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Ale nie ważne jakie baterie wsadzam, nowe Alkaliczne, zwykle, akumulatorki NiMH naładowane na maxa i ciągle jest niestety to samo, nawet nie moge nic patrykać... :/