Nikon F100 przestał działać

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Blabaerflager
-#

Post autor: Blabaerflager »

Witam,

problem wygląda następująco: przyszedł do mnie F100. Załadowałem baterie, wszystko działało, otwierał migawkę (bez załadowanego filmu). Pooglądałem trochę nowe dziecko, kiedy drugi czy trzeci raz otworzyłem drzwiczki, aby załadować film, w aparacie zdaje się padła elektronika. Kiedy włączam aparat, nie włącza się ekran LCD i nie działa spust migawki. Dokładnie tak, jakby nie było baterii. Próbowałem z dwoma zestawami nowych baterii i jednym świeżo naładowanych akumulatorów. I nic. Styki czyste, baterie dobrze wkładane, aparat działał i przestał na jednym zestawie baterii.
Czy jest możliwość, że niechcący zrobiłem coś, co samemu można naprawić?
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Stało się tak jak używałeś koszyczka na baterie czy z MB-15?
Uzależniony od fotociemni .
Blabaerflager
-#

Post autor: Blabaerflager »

Koszyka na baterię.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Bywa że guma w dolnej części koszyczka odkleja się po długim okresie używania otwierania i wkładania koszyka do aparatu ale zapewne byś to zauważył,ja mam ten model od 2001r. do dziś nigdy nie miałem takiego zjawiska jak opisujesz a wkładałem przez pomyłkę baterie też nie prawidłowo po poprawnym włożeniu wszystko działało i działa dobrze,jeśli to aparat z drugiej ręki to może coś w nim ,,siedzieć,,faktycznie w elektronice.Jest to b.dobry model aparatu,ale będziesz musiał sam podjąć decyzje co z nim dalej czy naprawiać i ile to będzie kosztowało lub rozglądnąć się za drugim....ale nie załamuj się czasami w życiu bywa pod górkę ;-)
Uzależniony od fotociemni .
m1entus
-#

Post autor: m1entus »

Ja mam taki problem, że pokazuje jakbym miał wyładowane baterie pomimo ze kupiłem 2 różne paczki po 6 sztuk (F100 świeży nabytek) i niestety nie moge nic zrobić. Mam gripa MB-15 i całość wygląda jak na zdjęciu: http://postimg.org/image/6oz9tu8sr Spotkał sięktoś może już z takim czymś?
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

A baterie, to takie porządne alkaiczne czy zwykłe węglowo cynkowe z marketu. Na zwykłych bateriach, może się dziać jak opisujesz i przedstawiasz. Tego rodzaju aparaty potrzebują źródeł o dużej wydajności prądowej. Pzdr.
Fan Pentax'a.
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

m1entus pisze: Ja mam taki problem, że pokazuje jakbym miał wyładowane baterie pomimo ze kupiłem 2 różne paczki po 6 sztuk (F100 świeży nabytek) i niestety nie moge nic zrobić. Mam gripa MB-15 i całość wygląda jak na zdjęciu: http://postimg.org/image/6oz9tu8sr Spotkał sięktoś może już z takim czymś?
Na wyświetlaczu wygląda wszystko ok poza tym że baterie słabe. Pewnie jest dokładnie tak jak mówi kol. Powalos. Mój F100 na zwykłych bateriach uciągnie góra pół filmu i dobranoc, więc wsadzam tylko alkaliczne. Polecam dziesięciopaki z Makro - tanio a baterie wytrzymują naprawdę długo;)
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
m1entus
-#

Post autor: m1entus »

Ale nie ważne jakie baterie wsadzam, nowe Alkaliczne, zwykle, akumulatorki NiMH naładowane na maxa i ciągle jest niestety to samo, nawet nie moge nic patrykać... :/
ODPOWIEDZ