Niedrapiące kombinerki
Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Niedrapiące kombinerki
Gdzie się kupuje kleszcze z miękkimi szczękami? Takie żeby nie podrapać odkręcalnych elementów bez zaczepów na klucz czy śrubokręt? Jakaś taka upierdliwa moda kiedyś była w aparatach.
PPaweł
Niedrapiące kombinerki
Nie wiem jak duży i o jakim kształcie detal chcesz odkręcić, ale jeśli jest on od góry w miarę płaski i nie w jakiś mikrorozmiarze, to możesz przykleić do niego kawałek dwustronnej piankowej taśmy klejącej (Tesa Strong byłaby najlepsza) i pod naciskiem kciuka spróbować ten detal odkręcić.
A co do kombinerek: na końce zwykłych możesz nałożyć koszulki termokurczliwe, a nawet po dwie,
Szczytem luksusu są natomiast aluminiowe klucze opasujące obsługiwany detal i zaciskane na jego obwodzie - niewielki nacisk na "rączki" takiego klucza wywołuje na tyle duże tarcie, że nawet mocno zastałe elementy daje się odkręcić.
A co do kombinerek: na końce zwykłych możesz nałożyć koszulki termokurczliwe, a nawet po dwie,
Szczytem luksusu są natomiast aluminiowe klucze opasujące obsługiwany detal i zaciskane na jego obwodzie - niewielki nacisk na "rączki" takiego klucza wywołuje na tyle duże tarcie, że nawet mocno zastałe elementy daje się odkręcić.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-
- -#
Niedrapiące kombinerki
Post autor: krzychu128 »
Załóż jak pisał Kolega wyżej na zwykłe "kleszcze" koszulki termokurczliwe (takie do przewodów) i podgrzej nad palnikiem gazowym. Dopasują się do wymaganego kształtu i są stosunkowo miękkie i wytrzymałe. Zdarzało mi się w terenie nawet taśmą izolacyjną owijać.
krzychu128
Niedrapiące kombinerki
Faktycznie spróbuję z tymi termokurczliwymi. Bo owijanie taśmami to jednak słabo działa. A odkręcać chcę od czasu do czasu różne rzeczy, dlatego już bym zainwestował w takie szczypce, żeby mieć z głowy.
PPaweł
Niedrapiące kombinerki
Nie proponowałem Ci owijania taśmą.
_________________________________________________________________________________
Z_photo
Niedrapiące kombinerki
Ty nie.
PPaweł
-
- -#
krzychu128
Wróć do „Akcesoria fotograficzne”
Przejdź do
- Główna kategoria forum
- ↳ Wywoływanie negatywów
- ↳ Wywoływacze / Opisy negatywów