Naprawa sprzętu fotograficznego
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
Na czapskich są okej.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2011, 19:00 przez Fikumiku, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest troche negatywnych opinii w sieci na ich temat, ale z moich doswiadczen (glownie kilka migawek do przeczyszczenia) sa bardzo OK. A za ktoryms razem dostalem nawet bardzo przyjemny rabat :)Fikumiku pisze:Na czapskich są okej.
Korzystalem tez z serwisu na Krakowskiej i tez wszystko bylo OK. Ceny w obu raczej podobne.
Nie wiem jak dalece temat jest aktualny, wznawiam, bo jestem ciekaw, czy znalaze w Wawie serwis Linhofa, który jest godny polecenia. Ja korzystam z Nagova. W Wawie szukałem i w kilku punktach odmówiono przyjęcia Linhofa. Regulacje migawki zlecałem u Pana Sylwestra Gecyngiera ale nie odważyłem się z całym aparatem.majster pisze:Chciałbym oddać do renowacji aparat Linhof 4x5 (przyklejenie oklein, miecha, który zaczął odklejać się od ścianki, naprawa migawki). Najlepiej w Warszawie.
Czy ktoś z Forumowiczów zna kogoś godnego polecenia czy lepiej wysyłać gdzieś dalej?

I ja dopisze się w wątku - dołączając jednocześnie do fanów Pana Michała Nagova. Po zakupie mamiyi c330f z 80mm 2.8, co miała być "igła", a do niej dodatkowo dwóch obiektywów 135 i 180 okazało się, że ja naświetlam jedno - wychodzi drugie. Ja ostrość tu, a na zdjęciu ostrość tam :) Zapakowałem wszystko i kurierem do Bydgoszczy. Od początku bezproblemowy i fachowy kontakt telefoniczno-mailowy. Następnie wycena i zapytanie co robimy. Mogłem sam regulować koszty poprzez odstąpienie od wykonania mniej pilnych rzeczy. Akurat ja poprosiłem o full serwis, bo nie lubię jak coś jest nie halo w narzędziu pracy :)
Naprawa trwała troszkę ponad tydzień. Dziś dostałem sprzęt. Wygląda jak nówka. Pokrętła chodzą idealnie migawki również. Wszystko uszczelnione na nowo, czysta matówka. Normalnie jestem w pozytywnym szoku. Teraz pozostało wykonać kliszę testową i upewnić że tak jak wygląda tak i robi zdjęcia - czyli wspaniale :)
Ja pierdzielę - cieszę się jak dziecko :) Dzięki Panie Michale
Naprawa trwała troszkę ponad tydzień. Dziś dostałem sprzęt. Wygląda jak nówka. Pokrętła chodzą idealnie migawki również. Wszystko uszczelnione na nowo, czysta matówka. Normalnie jestem w pozytywnym szoku. Teraz pozostało wykonać kliszę testową i upewnić że tak jak wygląda tak i robi zdjęcia - czyli wspaniale :)
Ja pierdzielę - cieszę się jak dziecko :) Dzięki Panie Michale

anałogowo rzecz ujmując...
-
- -#
Serwis/komis
Chciałem pochwalić komis/serwis Foto-Larson Hala Mirowska paw. 21. Naprawiałem obiektyw w Zeiss Ikon 530/2. Pozytywnie zakręcony właściciel - kolekcjoner.
bawy2
bawy2
To jeszcze parę słów o serwisie na Tamce w Warszawie. Naprawa trwała 5 minut i okazało się, że Pan w wieku 60 lat, był (kiedyś) jak to sam powiedział na linii produkcyjnej aparatu Start w którym naprawił czas B (od ręki). Co ciekawe nie chciał za naprawę wynagrodzenia, skończyło się na 20 zł. Wydaje mi się, że serwis solidny.
bawy2
bawy2
Ja zareklamuję i polecę serwis Pana Nagova z Bydgoszczy.
Przywrócił moją czterdziestoletnią RB67 niemal do stanu w jakim opuściła fabrykę ;). Full serwis i aparat zdecydowanie działa przyjemniej, nic już go nie boli - odzyskał młodość. Rozbudowana diagnoza i dokładny kosztorys. Miły i konkretny kontakt - polecam.
Przywrócił moją czterdziestoletnią RB67 niemal do stanu w jakim opuściła fabrykę ;). Full serwis i aparat zdecydowanie działa przyjemniej, nic już go nie boli - odzyskał młodość. Rozbudowana diagnoza i dokładny kosztorys. Miły i konkretny kontakt - polecam.
-
- -#
Bardzo polecam Nagov Photo Service w Bydgoszczy. Wizjer w mojej Mamiyi Universal był mocno zaśniedziały. Pan Michał wykonał diagnostykę. Jak się okazało, oprócz przedniej szybki osłonowej trzeba było oczyścić wszystkie powierzchnie szklane skomplikowanego i delikatnego układu dalmierza i przesmarować mechanikę. Zostało to zrobione perfekcyjnie. Wysłałem również mocno zabrudzoną matówkę do tego aparatu. Nie sądziłem, że po czyszczeniu będzie wyglądała niemal jak nowa. Najwyższy poziom profesjonalizmu.
Re: Naprawa sprzętu fotograficznego
Proszę wpisz nowy adresMichał Kowalski pisze:Jeśli szukacie serwisu sprzętu foto - serdecznie zapraszam:
http://www.korex.net.pl/naprawa-sprzetu ... znego.html
Jest tam wykaz serwisów z podziałem na województwa.
Zapraszam serdecznie
maqsz napisał:
Czapskich to juz nie Czapskich - panowie Kadeja sa teraz na ulicy Zapolskiej 42, kolo Onetu i Belmebu (wjezdza sie od Bronowickiej jak do Salwator City i od razu w prawo w ul. Dytmara).
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko