Muszla oczna
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Muszla oczna
Jak dobrać rozmiar muszli ocznej? Po zmierzeniu wizjera jego zewnętrzny rozmiar to 22mm a mierząc z rowkami po lewej i prawej 19.8mm. aparat to Minolta srt100x. Od jakiego aparatu będzie pasowała muszla?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2022, 20:58 przez chmiel75, łącznie zmieniany 1 raz.
Muszla oczna
Identyczne wymiary ma ma ramka celownika w Minolcie X-700, więc muszla do niej przewidziana będzie pasować do modelu SRT. To bardzo wygodna, bo dość obszerna muszla - nie wymagająca dociskania do niej twarzy w celu ogarnięcia całego kadru.
Z ciekawości wsunąłem w sanki okularu Minolty X-700 muszlę oczną od Olympusów serii OM - wchodzi bez problemu ale trzyma się nieco zbyt lekko. Gdyby miała być stosowana z Minoltą, to sensownym byłoby delikatne podgięcie sprężynujących blaszek. Ta muszla jest nieco mniej obszerna, a część elastyczna jest wykonana z twardszego, gumopodobnego tworzywa, za to zdecydowanie mniej przyciągającego kurz niż muszla Minolty.
Muszla od Olympusa ma tę zaletę, że pozwala montować okrągłe soczewki korekcyjne, które można dopasować w dowolnym zakładzie optycznym (to może być cechą istotną dla osób noszących okulary).
Bardzo pewnie na ramce okularu Minolty X-700 "siedzi" także oryginalna muszla oczna przewidziana do Canonów serii A. To muszla wykonana w całości z gumopodobnego tworzywa, której się nie wsuwa, tylko naciąga na ramkę okularu jak majtki na d...ę.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Muszla oczna
Wizjer prosty i kątowy Minolty pasuje zarówno do serii SRT, jak i XD/X-700, itd.
Wspomniałem tylko o tych muszlach, których dopasowanie do okularu Minolty mogłem sprawdzić empirycznie.
Zapewne inne tj. bardziej współczesne muszle też da się wykorzystać, ale takich nie posiadam więc nie mogę wskazać konkretnego modelu.
_________________________________________________________________________________
Muszla oczna
Taka: https://allegro.pl/oferta/muszla-oczna- ... dca36e4f28 pasuje do X-570. Nasuwa się z oporem, ale jest ok.
Muszla oczna
zakupiono ...dzięki za pomoc.
Muszla oczna
https://allegro.pl/oferta/muszla-oczna- ... dca36e4f28
Niczego bardziej wyszukanego nie potrzebuję......bo zaraz wpadnę na pomysł żeby w każdym body wymienić na jakiś muszelkowy cud techniki