[K] Metaboran sodu
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
[K] Metaboran sodu
Jak w temacie : mataboran vel boran vel kodalk. Jeśli ktoś chce się podzielić zapasem lub podsunąć namiar na źródełko, to poproszę info.
Bo gulgam i guglam i jakoś nic mi nie wyguglowuje :(
Bo gulgam i guglam i jakoś nic mi nie wyguglowuje :(
[K] Metaboran sodu
Przeczytaj wątek Diafine, tam jest podany zamiennik metaboranu sodu (boraks + wodorotlenek sodu). Wg licznych opinii, po rozpuszczeniu w wodzie wersja jonowa jest tożsama z jonową wersją metaboranu sodu. Masz tam też rozróżnienie na metaboran sodu czterowodny i ośmiowodny, co jest ważne przy obliczaniu ilości substratów w recepturze.
- -#
[K] Metaboran sodu
Dzięki :)
Przeczytałem, ale działa klątwa korexu
To na czym stanęło? Jakie proporcje?
Przeczytałem, ale działa klątwa korexu

[K] Metaboran sodu
Słabo guglujesz. Proszę: https://www.ebay.com/itm/134422115485?i ... R56OhKG2Yw
bliżej: https://sklep.linegal.pl/pl/p/Sodium-me ... -98/173185
itd.
-
- -#
[K] Metaboran sodu
Czasem moje gugle jakieś niewyraźne. Dzięx
[K] Metaboran sodu
wywolanie-typu-diafine-t16537-45.htmlFredrixxon pisze: ↑16 lut 2024, 14:07 Przeczytałem, ale działa klątwa korexuTo na czym stanęło? Jakie proporcje?
Fredrixxon - cała receptura na niebiesko, zamienniki czteroboranu na bordowo.
aka, po co mu 2,5 kg? To nie jest tani składnik.
To może od razu wagon... 2,5kg metaboranu to ok. 600zł. Nie wiem, jakie porcje kupujesz, ale ja za tą kwotę zapewne nabędę i chemię i puszkę filmu 30,5m.
- -#
[K] Metaboran sodu
600 pln za 2,5 kg bym nawet wyłożył. Na wysyłkę prawie 200 pln - już nie
Zamienniki na bordowo - jeszcze raz dzięki :)
Czyli 10g tej mieszanki (8,1+1,9) równoważy 40g metaboranu z oryginalnego przepisu.
Oleum z rekina?

Zamienniki na bordowo - jeszcze raz dzięki :)
Czyli 10g tej mieszanki (8,1+1,9) równoważy 40g metaboranu z oryginalnego przepisu.
Oleum z rekina?
[K] Metaboran sodu
Fredrixxon, kto szuka ten znajdzie. Dla potrzebującego już nawet oferta z Grecji na ebay do rozważenia.
-
- -#
[K] Metaboran sodu
no sam nie wiem, bo wychodzi 2x drożej. I chyba wolę z firmy handlującej odczynnikami niż od , za przeproszeniem, greka. Poszukamy. zobaczymy. Dzięki za podpowiedzi
[K] Metaboran sodu
Tak wynika z moich obliczeń, już po konsultacjach z J.A. Praktyczne próby przede mną, ale tak właśnie będę składał ten wywoływacz.Fredrixxon pisze: ↑16 lut 2024, 19:49 Czyli 10g tej mieszanki (8,1+1,9) równoważy 40g metaboranu z oryginalnego przepisu.
- -#
[K] Metaboran sodu
Ja na tenczas utrwalacza chcę spróbować, ewentualna niedokładność nie będzie tak krytyczna.
[K] Metaboran sodu
Którego? To jakiś specjalistyczny utrwalacz ma być? Osobiście składam sobie tani Calbe A300 (Agfa/ORWO), literek wystarcza na 16 filmów 135.Fredrixxon pisze: ↑16 lut 2024, 23:31 Ja na tenczas utrwalacza chcę spróbować, ewentualna niedokładność nie będzie tak krytyczna.