Matówka z rastrem
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Matówka z rastrem
Ktoś może mi powiedzieć na jakiej zasadzie działa? :) I czy wolicie ją od klina?
- morotegari
- -#
Skoro tak, to nie ma co rozważać co wybrać, tylko łapać to co jest. :)Eryk pisze:Pytam, bo kupno matówki z klinem do Pentaxa 67 graniczy z cudem
...pamiętając jednak, ze cuda się czasem zdarzają: http://www.ebay.pl/itm/PENTAX-67II-Micr ... 4adce25157
hehe ;) to jest matówka do drugiej wersji pentaxa, ją dosyć łatwo dostać. Ona ma bodajże metalową ramkę, pytanie czy da się ją usunąć by szkło pasowało do pierwszej wersji.Pet pisze:Skoro tak, to nie ma co rozważać co wybrać, tylko łapać to co jest. :)Eryk pisze:Pytam, bo kupno matówki z klinem do Pentaxa 67 graniczy z cudem
...pamiętając jednak, ze cuda się czasem zdarzają: http://www.ebay.pl/itm/PENTAX-67II-Micr ... 4adce25157
najbardziej to ja wolę czyste matówki, bez klina, bez rastra, bez Fresnela.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Popieram od czasu gdy upolowałem za stówę, Beattie do RB67. Od razu pojaśniało.rbit9n pisze:najbardziej to ja wolę czyste matówki, bez klina, bez rastra, bez Fresnela.
Osobiście wolał bym z liniami żeby z ręki lepiej łapać pion, ale taka Beattie to raczej za parę stów.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
mnie się nie zdarzyło, żebym nie trafił w ostrość na czystej matówce. a plus jest taki, że można ustawiać ostrość na całej powierzchni matówki, w przeciwieństwie do matówek z Fresnelem. na początku myślałem, że to dobre będzie tylko w przypadku makro, ale okazało się że w normalnej fotografii też się przydaje.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Nie działa przy wyższych wartościach przesłony, to dość ważne.Eryk pisze:Ktoś może mi powiedzieć na jakiej zasadzie działa? :)
>Tu masz opisane jak to działa<
Ktoś tu kiedyś napisał, chyba mrek, że zdjęcia z wiekiem* stają się mniej ziarniste. Niestety to samo powoduje dyskomfort przy ustawianiu ostrości na matówce.rbit9n pisze:mnie się nie zdarzyło, żebym nie trafił w ostrość na czystej matówce.
*obserwatora
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ja mam astygmatyzm, więc zawsze mam przy sobie, najczęściej na nosie, aktualne i adekwatne okulary. czy to fotografuję na średnim, czy na małym, inaczej nie wyostrzę jak w okularach, także tego.
ja jeszcze nie w tym wieku.