Cześć, mam pytanie: czy grubość szkła ma znaczenie przy ostrzeniu?
Oryginalna matówka miała 1 mm grubości, potłukła się i założyłem matówkę 4 mm
Przednia strona matówka jest w tej samej odległości od obiektywu w porównaniu z oryginalną, ale tylna ścianka matówki (od strony oka) jest dalej o 3 mm.
Czy ostrość obrazu jaką widzę na matówce zgadza się z tą która naświetli się na filmie czy ostrząc idealnie muszę przesunąć dodatkowo obiektyw o te 3 mm?
Matówka w aparacie wielkoformatowym - grubość
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Nie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Obraz buduje się na tej właśnie (matowej) powierzchni skierowanej w stronę obiektywu. To jest płaszczyzna ostrości. Nie ma znaczenia grubość samej matówki.
Nie sądzisz, że trudno nam z dala od twojego aparatu odpowiedzieć na takie pytanie? Zrób jedno zdjęcie na otwartej przysłonie i zapamiętam na co ustawiłeś ostrość. Jeśli ostrość będzie gdzie indziej, wtedy zacznij się martwić.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No właśnie już zacząłem się martwić, bo sam na początku myślałem, że ta grubość nie ma znaczenia, ale po założeniu grubszej matówki zdjęcia zaczęły mi wychodzić nieostre.
Źle zakładasz matówkę.
Jej grubość nie ma znaczenia. Matówka strona matową ma być do obiektywu.
Jej grubość nie ma znaczenia. Matówka strona matową ma być do obiektywu.
Po poprawnym założeniu matówki, możesz jeszcze zmierzyć suwmiarką czy nawet linijką czy płaszczyzna ostrości matówki, pokrywa się z płaszczyzną filmu w kasecie.
Zdemontuj tylny standard, od strony miecha znajdź jakieś stałe punkty na obudowie, pomiędzy nimi daj linijkę, która w ten sposób będzie nad matówką. Zmierz odległość od linijki do matówki (uważaj, nie porysuj jej). Potem wsuń pustą kasetę, wyjmij szyberek i zmierz odległość do płaszczyzny filmu. Powinna być taka sama jak do matówki. Jasne, czy zrobić zdjęcie?
Zdemontuj tylny standard, od strony miecha znajdź jakieś stałe punkty na obudowie, pomiędzy nimi daj linijkę, która w ten sposób będzie nad matówką. Zmierz odległość od linijki do matówki (uważaj, nie porysuj jej). Potem wsuń pustą kasetę, wyjmij szyberek i zmierz odległość do płaszczyzny filmu. Powinna być taka sama jak do matówki. Jasne, czy zrobić zdjęcie?
Jasne, dzięki! Zmierzę to później.
Już wiem chyba na czym polega mój problem. Matówki, którą kupiłem nie da się źle założyć, jest matowa z obydwu stron i podejrzewam ze przez to jest niewłaściwa https://www.olx.pl/oferta/matowka-do-op ... uTKGl.html
Do aparatu matówka powinna być matowa tylko z jednej strony?
Mintrlus, bo w powiększalniku matówka służy do rozpraszania światła żarówki a nie ustawiania ostrości. Ta w aparatach może być matowa tylko z jednej strony.
Fan Pentax'a.
Tak więc poszukaj matówki do swojego aparatu. Wygodna będzie taka z liniami.
Są także plastikowe.
Są także plastikowe.
oczywiście. Obraz ma powstać w jednej płaszczyźnie, a nie w przestrzeni 3D