Mamiya RZ67 PRO II vs Hasselblad 503cw, moje porównanie

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

dzik
-#

Mamiya RZ67 PRO II vs Hasselblad 503cw, moje porównanie

Post autor: dzik »

Małe porórownanie i spostrzeżenia użytkownika.
Dlaczego te dwa modele? A dlatego że mam oba :mrgreen: i są to chyba najbardziej popularne aparaty średnioformatiowe wyższej półki na kieszeń amatora.

Jeden i drugi można nabyć w podstawowym zestawie w okolicach 2000PLN.

Napiszę krótko o zaletach i wadach takiego zestawu.

Pierwsza bedzie Mamiya RZ67II, zastąpiła Pentacona six.
Zalety:
- MATÓWKA, kadrowanie i ostrzenie jest przyjemnością, można spędzać bezczynnie czas oglądając świat przez ten kominek
- jakość wykonania i precyzja, jest to miłe i czuć
- doskonały obiektyw standardowy Sekor 110/2.8, ostry od pełnego otwarcia, swietnie rysujący
- mieszek, każdy obiektyw staje się obiektywem macro
- możliwość użycia pryzmatu z pomiarem światła, jest ciężki ale doskonały, pracuje w trybie Av i automatycznie przenosi czas migawki do korpusu

Wady:
- waga i wymiary, nie wiem co mamiya ma w sobie ale jest bardziej uciążliwa w plenerze od zestawu 35mm tej samej masy
- awaryjny układ ustawiania ostrości, mnie czeka naprawa, koszt ok 200PLN

Hasselblad 503cw, w moim wydaniu zastąpiłem fabryczny napęd dokupioną korbką
- wymiary i waga, tego aparatu nie czuje się na szyi, nie męczy w plenerze
- jakość wykonania, inna niż w Mamiya, bardziej tradycyjnie z większą ilościa metalu
- świetne szkło ZS Plannar 80/2.8, podobnie ostre od pełnego otwarcia
- serwis, poszukiwałem korbki, model 503cw ma inne jej gniazdo, zamowiłem w polskim przedstawicielstwie, nowa 150PLN, myślełem ze zaplacę 1500 ;)

Wady:
- brak mieszka, brak macro bez pierścieni

Porównanie wymiarów, przewaga hasselblada jest widoczna:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Różnica w wadze, spodziwałem się proporcji 3:1, takie ma się wrażenie ;)
Obrazek
Obrazek

Różnica w macro, ogromna przewaga mieszka:
Obrazek
Obrazek

Jak ktoś ma inne wrażenia zapraszam do dyskusji.
Jak dla mnie jest to sprzęt ostateczny, tzn po jego zakupie nie mamy już pomysłow na zmiany ;)
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

503cw ma taką gładką matówkę standardowo?

Z tych dwóch wybrałbym jednak RZ, zawsze to mam dodatkowo:
- zbliżenia/makro
- centralną migawkę
- format 6x7
- normalne ceny akcesoriów
krystas
-#

Post autor: krystas »

Trzeba przyznać, że Hasselblad trochę niepoważnie wygląda przy Mamiyi, ale i tak bym go wybrał. Mógłbym spytać, gdzie udało się upolować Hasselblada 503cw za 2 tysiące? Rozglądam się za czymś podobnym od dłuższego czasu i coraz bardziej zaczynam się bać, że w Polsce ciężko będzie go dostać.
dzik
-#

Uplować 503cw może być ogolnie trudno, ale inne 500-tki już znacznie łatwiej.
Na giełdzie w Warszawie jest sprzedawca mający sporą kolekcję hasselbladów, można w takiej cenie skompletować zestaw.

Ceny akcesoriów hasselblada nie są wcale mordercze, oryginalny pasek nowy od dystrybutora to ok 200PLN, czasami używki ludzie sprzedają w wyższej cenie.
Kasety na rynku wtórnym w podobnych cenach.

Jaka matówka w 503cw była seryjnie niestety nie wiem.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Czemu w Twojej RZ nie widać na matówce maskowania do prostokąta? Uszkodzone?
Nie wspomniałeś też o obrotowym magazynku...
dzik
-#

JaZ99 pisze:Czemu w Twojej RZ nie widać na matówce maskowania do prostokąta? Uszkodzone?
Nie wspomniałeś też o obrotowym magazynku...
Maskowanie dziala, zdjecia matowek sa zrobione zle i wpada za duzo swiatla.
Obrotowy magazynek nie jest raczej tutaj ani zaleta ani wada a cecha 6x7, w hasselu mialby mniejszy sens ;)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

zieloo pisze:503cw ma taką gładką matówkę standardowo?

Z tych dwóch wybrałbym jednak RZ, zawsze to mam dodatkowo:
- zbliżenia/makro
- centralną migawkę
- format 6x7
- normalne ceny akcesoriów
blad ma centralną migawkę

poprawilem dziwny błąd :P
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 11:49 przez Malfas, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

blad ma centralną matówkę
migawkę.

Jeśli chodzi o format 67, to moim zdaniem lepszy jest Pentax 67II. Bardziej poręczny i łatwiejszy w obsłudze. Do tego bardzo precyzyjny pomiar w pryzmacie i szerszy zakres czasów migawki. Jedyna wada, to brak magazynków.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 11:53 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
bowie
-#

Post autor: bowie »

zieloo pisze: Z tych dwóch wybrałbym jednak RZ, zawsze to mam dodatkowo:
- centralną migawkę
Hasselblady serii 500, w tym również topowy model 503CW zawsze miały migawkę centralną. Zresztą, większość średnich formatów, w tym omawiana mamiya, korzysta z rozwiązań jakie zastosował Victor Hasselblad, bo to on skonstruował średni format w kształcie jaki w większości dziś spotykamy
dzik pisze:Uplować 503cw może być ogolnie trudno, ale inne 500-tki już znacznie łatwiej.
Na giełdzie w Warszawie jest sprzedawca mający sporą kolekcję hasselbladów, można w takiej cenie skompletować zestaw.
Widziałem te hasselblady, sorry, ale to są rupiecie. Kupisz zajechany złom max z lat 70-tych, z najstarszymi wersjami obiektywów i matówką ciemną jak nie powiem co. Będzie to sprzęt, który ma się nijak do prezentowanego 503CW. Model na załączonym zdjęciu ma obiektyw w najnowszej wersji CFi lub może nawet CFE. Taki zestaw, to wydatek myślę min 7 tys. zł na ebay, w zależności od stanu. Jak chcesz mieś dobry sprzęt, to kup 503cx z obiektywem 80mm CF T*, ale to wydatek pewnie ok 3.5 tys. Jak będziesz miał szczęście to go dostaniesz z matówką acute matte D
dzik pisze:Jaka matówka w 503cw była seryjnie niestety nie wiem.
W 503CW jest matówka acute matte D (można ją poznać po dwóch nacięciach w kształcie litery D w metalowej ramce)
Ja mam wersję z klinem i rastrem, ale nie dam głowy czy we wszystkich rocznikach takie matówki były montowane. To jest bardzo jasna matówka.

Ja tej mamiyi bym nie kupił z prostego powodu, jest za WIELKA
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 12:05 przez bowie, łącznie zmieniany 1 raz.
wojszyca
-#

Post autor: wojszyca »

Świetny duet, tylko pozazdrościć. Sam mam RZ67 ale bardzo bym chciał kiedyś choć raz w życiu mieć Hasselblada, nie dlatego że przekonują mnie jakieś parametry, cechy, porównania. Myślę że każdym z tych aparatów można zrobić fantastyczne, perfekcyjne technicznie zdjęcia, różnice miedzy nimi można rozpatrywać już raczej w kategorii osobistych preferencji niż jakichś obiektywnych, decydujących jednoznacznie przewag. Hasselblad to legenda, chciałbym kiedyś mieć przyjemność zabawy tym sprzętem.

Musze też powiedzieć że od ponad roku bardzo intensywnie bawie się Mamiyą i jakos w ogóle nie doskwiera mi jej rozmiar i waga - choć wiem że jestem raczej wyjatkiem. Aparat, 2 obiektywy, kilka filtrów i zapas filmów mieszcza mi sie w torbie (fakt, dość ciężkiej ale bez przesady), którą można unieść na ramieniu. Fizyczny rozmiar i waga tego sprzętu skłania do specyficznego trybu pracy, który mnie akurat odpowiada - wolno, spokojnie, dokładnie. Wniosłem go przy -30 stopniach na Połonine Wetlińska i Smerek a nie należę do tytanów kondycji, większość czasu spedzam jedząc przed komputerem :-D
Oczywiście, to NIE JEST aparat, który się zawiesza na szyi i biega po mieście polując na kadry. Ale myśle że nikt go nie kupuje w tym celu.

Pozdrawiam!
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

bowie pisze:Hasselblady serii 500, w tym również topowy model 503CW zawsze miały migawkę centralną.
racja, mój błąd :-?
nie wiem dlaczego to napisałem.

Swoją drogą - taki zestaw jest świetny, jeśli się używa aparatu i w studio, i w plenerze.
JaZ99 pisze:Jeśli chodzi o format 67, to moim zdaniem lepszy jest Pentax 67II.
O tak :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

mnie zastanawia jedno. z czego jest zrobiona mamija. mam bronikę ec-tl, która jest nieco większa od hasselblada, sporo mniejsza od mamiyi, a waży 2205g ze standardem.

a co do chodzenia po górach ze sprzętem, to jak kiedyś podliczyłem, samego sprzętu na jednodniową wyprawkę brałem około 10kg, tułów, dwie dupki, trzy obiektywy, światłomierz, statyw, filtry, plus malec ze slajdem, żeby na ścianie potem pooglądać. no a do tego jeszcze trzeba doliczyć termos z herbatą i wodą. 100% małoobrazkowi mają jednak lżej, ale co kwadrat, to kwadrat.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jamajczyk
-#

Post autor: jamajczyk »

rbit9n,
dolicz do tego jeszcze dziecko ja synka wytaszczyłem ostatnio na caryńską a potem na tarnice :lol:
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a ja mieszkam na 7 piętrze i od dwóch tygodni mam w bloku zepsutą windę. wnoszenie dziecka z wózkiem nie jest mi straszne. na Połoninę jeszcze można brzdąca wwlec, a po schodach?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
bagnino
-#

Post autor: bagnino »

tak sie sklada, ze posiadam dwa powyzsze sprzety - dla mnie to zupelnie inne klimaty w sensie zastosowania. 503cw moglbym spokojnie zabrac do tankbaga i objechac Europe (szkoda mi go jednak na motocykl...:) ) RZ67 pod wzgledem ostrzenia jest rewelacyjny - niestety jego gabaryty, masa powoduja, ze jest to dla mnie typowy aparat "statyczny" tzn nie nalezy go zabierac "Wszedzie" bo to niewygodne. Tak czy inaczej wartio miec oba - sa inne i piekne - choc kazdy na swoj sposob - dostarczaja wiele satysfakcji podczas pracy i pozniej - w jej efektach
503cw / rz67 / 645e / eos 1 / 528tl / n90x / 8000ed
ODPOWIEDZ