Mamiya c330 - pytanie (cena)

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

priviet
-#

Mamiya c330 - pytanie (cena)

Post autor: priviet »

Witam.
Nie mam się kogo poradzić dlatego piszę tutaj.
Mam możliwość kupienia zestawu:
Mamiya c330, sekor 135, sekor 80, sekor 65 za 1500 zł

Z tego co czytałem i słyszałem jest to bardzo dobry system, ale nie jestem pewien, bo nie ukrywam jest to nie mały wydatek.

Dlatego proszę o poradę:) może miał ktoś możliwość pracy na nim i jakaś opinia się trafi:)
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

Wszystko zależy od stanu - to aparat czysto mechaniczny, może być dobrze, może być słabo.
Podobnie szkła - która wersja (chrome / black), co ze stanem szkieł, jak chodzą migawki...
priviet
-#

zapomniałem dopisać, przepraszam

Aparat wizualnie w b. dobrym stanie, mechanicznie wszystko sprawne, obiektywy wersja black (bez rys, paprochów)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, 17:30 przez priviet, łącznie zmieniany 1 raz.
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

priviet
-#

Pozostaje pytanie, czy warto zainwestować w ten sprzęt
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Nie znam się na Mamiyach, ale moim zdaniem ten zestaw szkieł jest specyficzny - ogniskowe 65 i 135 są dość bliskie standardowej 80. Coś z 50/55) i 150/180 byłby chyba ciekawszy.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
priviet
-#

Jeżeli chodzi o ogniskowe to miałem jeszcze do wyboru sekora 55, razem z aparatem (i sekorem 80) za tą samą kwotę, wziąłbym te cały zestaw ale niestety nie mam takiej kwoty
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

priviet pisze:Mamiya c330, sekor 135, sekor 80, sekor 65 za 1500 zł
Wg mnie warto. Mimo pewnych ograniczeń typowych dla TLR to jest naprawdę dobry system :)
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Jak na polske to chyba ok pod warunkiem, ze sprzet jest sprawny.
Ja wolalbym 55+80 z racji tego, ze 135 mi sie w ogole nie widzi (mialem taka do c220).
A aparat genialny poza tym.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Joan
-#

Post autor: Joan »

priviet pisze:Mamiya c330, sekor 135, sekor 80, sekor 65 za 1500 zł
Na dzień dzisiejszy to jest dobra cena jeśli sprzęt jest całkowicie sprawny i zadbany. Zaletą jest całkowita "mechaniczność", czyli szansa łatwiejszej ewentualnej naprawy w dalekiej przyszłości (jeśli w takiej będą dostępne filmy), bo jak wiemy trudniej naprawić aparaty z elektroniką. 135 bardzo dobra do portretów. To był ulubiony aparat Diany Arbus (nie było chyba wtedy c330 tylko babcia Mamiyaflex).
radekone
-#
Kontakt:

Diane Arbus focila Rolleicordem/flexem.
Joan
-#

Post autor: Joan »

radekone pisze:Diane Arbus focila Rolleicordem/flexem.
Polecam lekturę - Patrycia Bosworth "Diana Arbus" - bardzo trudna do czytania, niezwykle kompletna biografia Arbus.

Czytaj dokładnie co napisałam - "ulubiony" - to nie znaczy jedyny, bo fotografowała np. także (pożyczanym) Pentaxem 6x7 i masą innych marek, ale większość jej najbardziej znanych fot powstała z Mamiyaflexa.

Nie rozpowszechniaj proszę nieprawdziwych wiadomości w necie, bo później wszyscy to powtarzają, jak zapewne i Ty, bo już się z tym kilka razy spotkałam, że fociła Rolleiem. Owszem fociła, to było dość krótko jak razem z mężem Allanem (przed rozwodem) mieli studio fotografii reklamowej i nie w głowie jej była ambitna fotografia twórcza.
Poczytaj także wspomnienia o Arbus znanego fotografa Johna Gossage i obejrzyj zdjęcia jakie jej robił.
Nie piszę tego żeby złośliwie Ciebie upominać, ale raczej żebyś znał rzetelne wiadomości o Arbus, jeśli zapewne interesujesz się tą postacią, co jest niezwykle pozytywne.
Ja (jak to baba) mam podobno tzw. "bzika" na jej punkcie :-)
radekone
-#
Kontakt:

Masz racje.

<piwo>
pat
-#

Post autor: pat »

Cena faktycznie niezła. Ja swoją mamcię c330 kupiłem od Niemca na ebayu za 1100 zł. I to tylko z 80-tką (black). Jeśli jest w dobrym stanie a fotografujesz niespiesznie, to brać. Jeśli Ci nie podpasuje - sprzedasz, może nawet z zyskiem.
Iluvatar
-#

Post autor: Iluvatar »

ja kupiłem c330 professional S z 80,135,250 +grip za 2200zl w stanie idealnym po konserwacjach serwisach itp...

jeśli jest w dobrym stanie jest to bym brał...
ODPOWIEDZ