maly i przenosny powiekszalnik do czarno bialych odbitek!

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
MarcinD
-#

Post autor: MarcinD »

ja gdzieś mam niemiecki walizkowy, nie ruski, mój jest bez zarzutu, więc można za takim się rozejrzeć. Wygodna rzecz.
Len
-#

Post autor: Len »

mam znow kilka pytan,
1.czy kupujac dursta m305 z glowica do zdjec kolorowych moge takze spokojnie robic odbitki tak jakby to byl powiekszalnik do zdjec czarno bialych, czy bedzie to nieco okrojona funkcja?

2. czy chemia potrzebna do wywolywania zdjec cz-b jest taka sama jak do wywolywania negatywow? czyli ten sam wywolywacz, przerywacz i utrwalacz tylko inne czasy?
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

wywoływacz inny. Są niby jakieś uniwersalne, aleee.
Utrwalacz może być taki sam, ale nie TEN SAM.
Używając głowicy kolorowej do cz-b masz możliwość regulowania kontrastu- w wypadku papierów MG- normalna głowica cz-b Ci tego nie da, chyba, że masz filtry Multigrade albo obiektyw Janpolcolor.
Len
-#

czyli jednym slowem, glowica kolorowa lepsza pod kazdym wzgledem ? :)
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

nie, glowica kolorowa jest inna, nie lepsza :) kondensorowe dursty m305 maja szuflade na filtry do regulacji kontrastu
Len
-#

ciagle poluje na m305, ale niestety malo tego na ebay'u i zazwyczaj licytacja.
sa inne, na zdjeciach podobne do m305, np :
-m370
-m605,
-m670,
-m707
-CLS35,
-C35
widzialem tez starsze chyba wersje m305 czyli m300 i m301,a takze serie ''L'' np Durst L900, ale to juz chyba spora i ciezka maszynka - nadal szukam lekkiej i przenosnej (jak w temacie) :) .

Moglibyscie mi powiedziec ktore z tych wymienionych (i innych) sa lepsze / gorsze znacznie mniejsze / wieksze od m305 itp. ? :)
jesli znacie cos podobnego, do malego dursta typu m305 ale innej firmy, to prosze podpowiadac, to moze przyspieszyc moj zakup! A juz mam dwa filmy zrobione i bardzo korci mnie je wywolac :-)
dzieki!

ps. chcialem popodstawiac linki pod nazwy wymienionych durstow ale znudzilo mi sie i skonczylem po kliku :P tak czy siak wszystkie sa obecnie na ebayu.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 03:08 przez Len, łącznie zmieniany 3 razy.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

dzisiaj wieczorem dam znac czy mam 305tki
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

nie kupuj żadnego walizkowego, kup normalnego opemusa czy dursta do małego i średniego formatu, ładujesz się do łazienki, zaciemniasz czarną folią budowlaną drzwi, można wchodzić i wychodzić w każdym momencie, tylko czas kiedy papier jest na wierzchu jest krytyczny. weekend w ciemni, potem rozkładasz sprzęt i na szafę :)
przetestowane
sam tak robię z opemusem, obudowałem sobie to styropianowe opakowanie w walizeczkę i mogę zanieść do szafy czy do piwnicy, kawałek ofoliowanej płyty na wannie pod kuwety, woda pod ręką, pełna wygoda :)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 12:16 przez figureliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

[quote="figureliusz"][/quote]
otóż to. pół godzinki rozkładanie i hulaj noga, znaczy dusza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Len
-#

a jakiego masz opemusa figureliusz ? :)
no i nadal ciekawi mnie wasza opinia o tych co wymienilem w swoim poprzednim poscie
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

opemus 6. zdecydowanie przyjemny w obsłudze, składa i rozkłada się w kwadrans (cała ciemnia znaczy się)
Len
-#

no, taki czas by mnie zadowalal, bo ta moja ciemnia to bedzie naprade prowincjonalna.
chcialem was zapytac o zdanie na temat mojego planu,
oprocz powiekszalnika zamierzam kupic tylko chemie, kuwety (w sklepie ogrodniczym) i czerwona lampe - to wszystko. Bede powiekszal na papier , nastepnie do kuwety z wywolywaczem na okreslony czas, nastepnie do przerywacza i utrwalacza - i na spinacz. Czy ja dobrze mysle? Czy to takie proste w teorii?
bedzie to ciemnia sporadyczna, ale mimo wszystko czasem, gdy rodziny nie bedzie w domu, bede spedzal tam sporo czasu i rozwijal swoje umiejetnosci przenoszenia na papier swoich wyobrazen, wiec czy taki podstawowy i przenosny sprzet mi do tego wystarczy?

dzieki za wasza pomoc! :oops:
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Mnie się wydawało, że za parę złotych zrobię ciemnię i schowam wszystko do szuflady. Nie do końca.

powiększalnik (opemus 6)
obiektyw (trafił się nikkor 40/4)
kuwety (przydają się większe do większych papierów i mniejsze do mniejszych, żeby się chemia nie marnowała - więc już sześć)
maskownica (przydadzą się dwie, żeby 10x15 nie robić na 30x40 bo mało to wygodne)
zegar ciemniowy (mierzyłem sekundnikiem - upierdliwe na maxa - w końcu kupiłem)
wyciemnienie łazienki (wystarczyło trochę grubaśnych czarnych worków foliowych, powertape i odrobina sznurka - służę szkicem)
chemia, papiery (jakie, papier? baryt? jakoś trzeba wysuszyć, plaskik? kładę w pionie na szmatkę, w godzinę jest suchy)
lampa ciemniowa (sam zrobiłem z żółtych ledów)
jakieś szczypce do papierów
i masa innych szpejów, które Ci się nazbierają w trakcie

Jak to kiedyś wszystko podsumowałem (tak po 2 latach składania sprzętu to tu to tam) to mi wyszły już tysiące a nie setki złotych - ups!)

Aha, żeby mieć co powiększyć musisz mieć negatyw - tu kolejna chemia, koreks

Ale generalnie da się do składać i rozkładać raz na miesiąc na dwa dni, potem upychać do szaf.
Tylko chemia przy takich sporadycznych wizytach drożej wychodzi.

Pogadałem sobie, nic mądrego nie powiedziałem, powodzenia życzę :mrgreen:
Len
-#

tysiace, ale to pewnie glownie przez papiery i chemie?
ah, zeby tak trafil mi sie powiekszalnik tanio :)
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

tak, ale na drobiazgi też niezauważalnie się wydaje.
podejrzewam, że jakbym prowadził rachunki od początku na każdy wydatek, to bym się solidnie zdziwił sumą.

po opemusa warto zaglądać na alledrogo, swojego kupiłem za 160, to były czasy. :lol:
ODPOWIEDZ