sokol07 pisze: ↑15 sie 2024, 23:44 Cześć,
Szukam maskownicy 13x18 lub 18x24 - wolę większą.
Ostatnio rzadko siedzę w ciemni, więc nie chce topić w maskownicy nie wiadomo ile pieniędzy - cena jest więc ważna, szukam czegoś taniego.
Nie musi być Mercedes (LPL, Kaiser czy inne markowe cudo co Niemiec pod kocem trzymał), zadowoli mnie WZFO, Meopta albo jakikolwiek zachodni no-name - byle maskownica była prosta, nie zardzewiała i dawała ustawić równą ramkę ze wszystkich stron bez 15-minutowych wygibasów.
(aktualnie mam złom z PZO, który ma krzywo nabite kołki prowadzące narożnik, więc papier nie jest prostopadły do ramki - za takie cuda mechaniki i topologii bardzo dziękuję)
P.S.
Tak zupełnie na marginesie - fajnie po latach wrócić na Korex i odkryć, że tu wszystko po staremu. ;)
[K] Kupię maskownicę niedrogo
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
napisalem pw
https://www.instagram.com/zone_lll/
lity bromoleje czarne białe i takie inne ...
lity bromoleje czarne białe i takie inne ...
W nadchodzacym tygodniu powinienem juz cos wiecej napisac i pokazac zdjecia wspomnianej maskownicy.
Przesylam obiecane zdjecia pogladowe maskownicy: biala podstawa, czarna nakladka oraz wkladki do ramek o roznej szerokosci..1/4, 1/2, 1 cal oraz kwadrat.
Ta ze zdjec jest przygotowana na papier formatu 24x30 cm.
Mam jeszcze wieksza i moge zrobic inne formaty - czas produkcji ok 1-2 tygodnie.
Ja jestem praktykiem, a wiec testuje to w ciemni robiac swoje odbitki. Takze mozna tu zauwazyc sciety rog czy wyciecia w roznych miejscach ktore pomagaja w pracy bez swiatla.
Po pracy ze zwyklymi maskownicami, to co daje mi to rozwiazanie to szybkie uzyskanie konkretnej wielkosci ramki w sposob precyzyjny i powtarzalny.
Ponadto ta maskownica jest mniejsza i lzejsza w ogolnych rozmiarach, a mimo to jest stabilna i sztywna.
Jesli kogos zainteresuje to zapraszam na priv. Zagladam tu od czasu do czasu, wiec jest szansa ze dlugo nie trzeba bedzie na mnie czekac.
Ta ze zdjec jest przygotowana na papier formatu 24x30 cm.
Mam jeszcze wieksza i moge zrobic inne formaty - czas produkcji ok 1-2 tygodnie.
Ja jestem praktykiem, a wiec testuje to w ciemni robiac swoje odbitki. Takze mozna tu zauwazyc sciety rog czy wyciecia w roznych miejscach ktore pomagaja w pracy bez swiatla.
Po pracy ze zwyklymi maskownicami, to co daje mi to rozwiazanie to szybkie uzyskanie konkretnej wielkosci ramki w sposob precyzyjny i powtarzalny.
Ponadto ta maskownica jest mniejsza i lzejsza w ogolnych rozmiarach, a mimo to jest stabilna i sztywna.
Jesli kogos zainteresuje to zapraszam na priv. Zagladam tu od czasu do czasu, wiec jest szansa ze dlugo nie trzeba bedzie na mnie czekac.
Kurczę, przeoczyłem to że zdjęcie przesłałeś. Fajnie to wygląda. Myślę, że z czasem też coś takiego zrobię pod mniejsze formaty
Pod mniejsze formaty nie wiem czy sie oplaca, ale tez mozna. To sporo zabawy w projektowanie, testowanie, zakup materialow roznych do skompletowania itd itp. Oprocz kosztow, oczywiscie czas.
Efekt jest jednak taki, ze masz dokladnie to co chesz i w szybki i powtarzalny sposob uzyskujesz takie same zdjecia na printach.
Ja obecnie korzystam z formatu 30x40 i robie printy zarowno prostokatne z minimalnym marginesem jak i kwadratowe. Efekt jest bardzo dobry.
Efekt jest jednak taki, ze masz dokladnie to co chesz i w szybki i powtarzalny sposob uzyskujesz takie same zdjecia na printach.
Ja obecnie korzystam z formatu 30x40 i robie printy zarowno prostokatne z minimalnym marginesem jak i kwadratowe. Efekt jest bardzo dobry.
Pod mniejsze formaty, a dokładnie myślałem o 24x30.
24x30 to jest optymalny format wg mnie pod wieloma wzgledami, od logistyki poprzez orawe i koszty na kazdym etapie, choc bardzo lubie pracowac z wiekszymi formatami.
Zaleta takiej dedykowanej maskownicy w takich formatach jest tez to, ze zajmuje ona mniej miejsca na podstawie. Latwiej jest wiec kadrowac itp
Zaleta takiej dedykowanej maskownicy w takich formatach jest tez to, ze zajmuje ona mniej miejsca na podstawie. Latwiej jest wiec kadrowac itp