[K] Kupię maskownicę niedrogo

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

ajsikel
-#
Kontakt:

Post autor: ajsikel »

napisalem pw

sokol07 pisze: 15 sie 2024, 23:44 Cześć,
Szukam maskownicy 13x18 lub 18x24 - wolę większą.
Ostatnio rzadko siedzę w ciemni, więc nie chce topić w maskownicy nie wiadomo ile pieniędzy - cena jest więc ważna, szukam czegoś taniego.
Nie musi być Mercedes (LPL, Kaiser czy inne markowe cudo co Niemiec pod kocem trzymał), zadowoli mnie WZFO, Meopta albo jakikolwiek zachodni no-name - byle maskownica była prosta, nie zardzewiała i dawała ustawić równą ramkę ze wszystkich stron bez 15-minutowych wygibasów.
(aktualnie mam złom z PZO, który ma krzywo nabite kołki prowadzące narożnik, więc papier nie jest prostopadły do ramki - za takie cuda mechaniki i topologii bardzo dziękuję)

P.S.
Tak zupełnie na marginesie - fajnie po latach wrócić na Korex i odkryć, że tu wszystko po staremu. ;)
https://www.instagram.com/zone_lll/
lity bromoleje czarne białe i takie inne ...
Krzy
-#

Post autor: Krzy »

W nadchodzacym tygodniu powinienem juz cos wiecej napisac i pokazac zdjecia wspomnianej maskownicy.
Krzy
-#

Przesylam obiecane zdjecia pogladowe maskownicy: biala podstawa, czarna nakladka oraz wkladki do ramek o roznej szerokosci..1/4, 1/2, 1 cal oraz kwadrat.

Ta ze zdjec jest przygotowana na papier formatu 24x30 cm.

Mam jeszcze wieksza i moge zrobic inne formaty - czas produkcji ok 1-2 tygodnie.

Ja jestem praktykiem, a wiec testuje to w ciemni robiac swoje odbitki. Takze mozna tu zauwazyc sciety rog czy wyciecia w roznych miejscach ktore pomagaja w pracy bez swiatla.

Po pracy ze zwyklymi maskownicami, to co daje mi to rozwiazanie to szybkie uzyskanie konkretnej wielkosci ramki w sposob precyzyjny i powtarzalny.
Ponadto ta maskownica jest mniejsza i lzejsza w ogolnych rozmiarach, a mimo to jest stabilna i sztywna.

Jesli kogos zainteresuje to zapraszam na priv. Zagladam tu od czasu do czasu, wiec jest szansa ze dlugo nie trzeba bedzie na mnie czekac.
Załączniki
IMG_9468.jpeg
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Kurczę, przeoczyłem to że zdjęcie przesłałeś. Fajnie to wygląda. Myślę, że z czasem też coś takiego zrobię pod mniejsze formaty 😀
Krzy
-#

Pod mniejsze formaty nie wiem czy sie oplaca, ale tez mozna. To sporo zabawy w projektowanie, testowanie, zakup materialow roznych do skompletowania itd itp. Oprocz kosztow, oczywiscie czas.
Efekt jest jednak taki, ze masz dokladnie to co chesz i w szybki i powtarzalny sposob uzyskujesz takie same zdjecia na printach.
Ja obecnie korzystam z formatu 30x40 i robie printy zarowno prostokatne z minimalnym marginesem jak i kwadratowe. Efekt jest bardzo dobry.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Pod mniejsze formaty, a dokładnie myślałem o 24x30. 😉
Krzy
-#

24x30 to jest optymalny format wg mnie pod wieloma wzgledami, od logistyki poprzez orawe i koszty na kazdym etapie, choc bardzo lubie pracowac z wiekszymi formatami.

Zaleta takiej dedykowanej maskownicy w takich formatach jest tez to, ze zajmuje ona mniej miejsca na podstawie. Latwiej jest wiec kadrowac itp
aka
-#

Post autor: aka »

Krzy pisze: 20 lis 2024, 19:56 Oprocz kosztow, oczywiscie czas.
Czas to pieniądz jak to się mówi.
Krzy pisze: 27 sie 2024, 20:31 Mam jeszcze wieksza i moge zrobic inne formaty - czas produkcji ok 1-2 tygodnie.
Ale się certolisz - wyceń maskownicę konkretnego formatu i wystawiaj ofertę w bazarze.
ODPOWIEDZ