Który najlepszy.? (analogowe)
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Który najlepszy.? (analogowe)
Dla początkującego, z ambicjami.? Aparat musi być lekki i wszechstronny.
Rollei 35 SE
Nikon F90x
Minolta Hi-Matic E
Pentax Spotmatic
Revue 400 SE
Proszę o rady.
Rollei 35 SE
Nikon F90x
Minolta Hi-Matic E
Pentax Spotmatic
Revue 400 SE
Proszę o rady.
- technik219
- -#
Zastanów się jeszcze skąd weźmiesz obiektywy to tych sprzętów. Niektóre z nich mają już wartość zabytkową. Ja bym wybrał Nikona jako najbardziej współczesnego, solidnego i bezproblemowego. No i można dobrać do niego masę dodatkowych gadżetów. Reszta to eksponaty (co z tego, że użytkowe?).
Lux mea lex
Minolta i Revue - miałem, jeżeli są sprawne - naprawdę warto. To dalmierze, nie trzeba żadnych obiektywów. Zresztą to ta sama stajnia - Minolta. Obiektywy tych z pozoru śmiesznych dalmierzy zadziwiają do tej pory jakością. A nie trzeba za to zapłacić zbyt wiele.
Tak więc na początek - naprawdę warto. Ja się od Hi-matica zaraziłem miłością do dalmierzy. Oczywiście nie da się tych aparatów porównywać z lustrzanką, ale to już zupełnie inna historia.
Tak więc na początek - naprawdę warto. Ja się od Hi-matica zaraziłem miłością do dalmierzy. Oczywiście nie da się tych aparatów porównywać z lustrzanką, ale to już zupełnie inna historia.
Revue mogę ci nawet sprzedac jak chcesz w stanie idealnym w skórzanym pokrowcu po przegladzie na 6 miesięcznej gwarancji zqa 175zł. Naprawdę warto. Koszt przegladu wyniósł 70zł zostały wyregulowane wszystkie czasy aparat praktycznie nie ma śladów uzytkowania. Jakby co pisz na PW
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 20:49 przez czmielek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Minolciarz1979
- -#
Jako fan systemu Minolta AF wypowiem się także
Jako, że siedzę po uszy w systemie Minolty AF, więc podpowiem co nieco:
1. Minolta Dynax/Maxxum 7000i
2. Minolta Dynax/Maxxum 8000i - genialne body, świetny światłomierz
3. Minolta Dynax/Maxxum 700si
4. Minolta Dynax/Maxxum 800si
5. Minolta Dynax/Maxxum 7xi
6. Minolta Dynax/Maxxum 9xi - to rodzynek, osiągi tej puszki budzą respekt, body profesjonalne, choć kontrowersyjne ze względu na nie dający się wyłączyć eye start AF.
7. Minolta Dynax/Maxxum 7 - najbardziej skomputeryzowane body analogowe ze stajni Minolty z "telewizorem" na tylnej ściance, absolutnie polecam.
8. Minolta Dynax/Maxxum 9 - absolutny kult Minolty, sam szczyt, tytanowa migawka, body profesjonalne.
Body ułozone w szeregu cenowym, ja najbardziej lubię 8000i ze względu na korektę +- 4EV i świetne osiągi. Wszystkie te modele mają tryby P, A, S, M, AF i MF oraz pełną automatykę transportu filmu. Wszystkie mają pryzmaty pentagonalne w wizjerze, świetne matówki, więc ostrzenie w MF jest bardzo dokładne. Szklarnia także świetna.
1. Minolta Dynax/Maxxum 7000i
2. Minolta Dynax/Maxxum 8000i - genialne body, świetny światłomierz
3. Minolta Dynax/Maxxum 700si
4. Minolta Dynax/Maxxum 800si
5. Minolta Dynax/Maxxum 7xi
6. Minolta Dynax/Maxxum 9xi - to rodzynek, osiągi tej puszki budzą respekt, body profesjonalne, choć kontrowersyjne ze względu na nie dający się wyłączyć eye start AF.
7. Minolta Dynax/Maxxum 7 - najbardziej skomputeryzowane body analogowe ze stajni Minolty z "telewizorem" na tylnej ściance, absolutnie polecam.
8. Minolta Dynax/Maxxum 9 - absolutny kult Minolty, sam szczyt, tytanowa migawka, body profesjonalne.
Body ułozone w szeregu cenowym, ja najbardziej lubię 8000i ze względu na korektę +- 4EV i świetne osiągi. Wszystkie te modele mają tryby P, A, S, M, AF i MF oraz pełną automatykę transportu filmu. Wszystkie mają pryzmaty pentagonalne w wizjerze, świetne matówki, więc ostrzenie w MF jest bardzo dokładne. Szklarnia także świetna.
A ja polecę nie Spotmatica, ale Pentaxa Super A. Body ok 150zł. M50 F1.7 drugie 150. Niczego więcej do szczęścia nie trzeba. Świetny aparat i świetny obiektyw.
Ewentualnie Canoneta 17 ze stajni dalmieżowej. Chodzą w całkiem znośnych cenach.
Ewentualnie Canoneta 17 ze stajni dalmieżowej. Chodzą w całkiem znośnych cenach.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 23:17 przez matth, łącznie zmieniany 2 razy.
<Pozdrawiam>
M.
M.
mówisz...masznord pisze:no to teraz kolej na nikoniarzy..

F90x wcale nie jest lekki i poręczny. To kawał żelastwa.
Co nie znaczy, że zły.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 23:31 przez miron19j, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Który najlepszy.? (analogowe)
Z wymienionych wyzej mam tylko sample z Minolty H-M E, maly, poreczny, z bardzo dobrym obiektywem, 2 tryby manual/auto ale nie lubie bo nie ma kontroli przyslonyStefanka pisze:Dla początkującego, z ambicjami.? Aparat musi być lekki i wszechstronny.
Rollei 35 SE
Nikon F90x
Minolta Hi-Matic E
Pentax Spotmatic
Revue 400 SE
Proszę o rady.
Ale na poczatek bylby dobry wybor bo po ostrym obiektywie nawazniejsza rzecza przy filmie jest wlasciwie ciemnia. Zalaczniki to zdjecia testowe, zadna fotografia