Krokus 44L Color. Pomocy!! :(
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Krokus 44L Color. Pomocy!! :(
Witajcie,
Kupiłam ostatnio na allegro powiększalnik Krokus 44L Color. Mam jednak pewną obawę, co do kompletności tego sprzętu. Jest jakaś szufladka, wygląda, że na filtry, ale filtrów takich nie ma (dostałam tylko jeden czerwony, okrągły, montowany pod obiektyw). Nie widzę też żadnej głowicy do koloru. Proszę Was bardzo o pomoc czy otrzymałam kompletny zestaw czy czegoś brakuje i muszę dokupić? Wcześniej miałam do czynienia jedynie z powiększalnikami b/w, więc nie bardzo się orientuję:( pomóżcie.
Kupiłam ostatnio na allegro powiększalnik Krokus 44L Color. Mam jednak pewną obawę, co do kompletności tego sprzętu. Jest jakaś szufladka, wygląda, że na filtry, ale filtrów takich nie ma (dostałam tylko jeden czerwony, okrągły, montowany pod obiektyw). Nie widzę też żadnej głowicy do koloru. Proszę Was bardzo o pomoc czy otrzymałam kompletny zestaw czy czegoś brakuje i muszę dokupić? Wcześniej miałam do czynienia jedynie z powiększalnikami b/w, więc nie bardzo się orientuję:( pomóżcie.
Re: Krokus 44L Color. Pomocy!! :(
1. Otrzymałeś kompletny zestaw.addlaide pisze:Witajcie,
2. Czegoś brakuje.
Obie odpowiedzi są prawidłowe, bo.
Color w nazwie tych powiększalników oznacza, że mają właśnie tę szufladkę i fabrycznei to ona była zawsze pusta. Ten konkretny model może też współpracować z głowicą Krokus GF i GFA. Obie do koloru.
Możesz w zależności od potrzeby zakupić głowicę, obiektyw janpol color, lub filtry do MG wkładane do szufladki. Głowica i obiektyw oczywiście do wykonywania kolorowych powiększeń. Filtry do szufladki do cz-b.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Można. Tylko trzeba mieć te filtry. Nawet w czasach gdy głowica to był hi-tech, filtry te nie były zbyt popularne. Ruscy w latach 90-tych przywozili tego trochę do Polski. Upierdliwe, niewygodne i niepraktyczne. Nigdy ich nie było w zestawach z powiększalnikiem.addlaide pisze:Ja już nic z tego nie rozumiem. To dzięki tej szufladce i samym jakimś tam filtrom wkładanym do tejże szufladki nie można w ogóle zrobić zdjęć kolorowych? (oczywiście wiem o kolorowym papierze, wywoływaczu do koloru itp. - pytam o sam sprzęt).
Reasumując. Do szufladki możesz włożyć filtry MG i do koloru.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
jak by tu powiedzieć. hmmm... do krokusa 44 nie podłączysz głowicy kolorowej, chyba że brzeszczotem odetniesz część z żarówką i dorobisz przejściówkę na, na przykład, głowicę meopty.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 12:29 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ahaaa.. bardzo dosadne to było;> dzięki;) czyli tylko janpol.
Teraz mnie męczy tylko jedno, po jaką cholerę było kupować powiększalnik color skoro obiektyw mogłam sobie po prostu dołączyć do zwykłego, zapłaciłabym mniej.... Czy jest jakaś cudowna różnica, że warto było jednak troszkę dopłacić?
hmm... a..
Teraz mnie męczy tylko jedno, po jaką cholerę było kupować powiększalnik color skoro obiektyw mogłam sobie po prostu dołączyć do zwykłego, zapłaciłabym mniej.... Czy jest jakaś cudowna różnica, że warto było jednak troszkę dopłacić?
hmm... a..
to jak to w końcu jest. Głowica Krokus GF i GFA będą pasować czy nic z tego?J.A. pisze:Ten konkretny model może też współpracować z głowicą Krokus GF i GFA. Obie do koloru.
Możesz w zależności od potrzeby zakupić głowicę, obiektyw janpol color, lub filtry do MG wkładane do szufladki. Głowica i obiektyw oczywiście do wykonywania kolorowych powiększeń.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 12:45 przez addlaide, łącznie zmieniany 1 raz.
ostro, nie? a powiedz, możesz odłączyć część powiększalnika ponad szufladką na filtry? jeśli nie, to nie da rady użyć głowicy kolorowej.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
- Kontakt:
ludzie, wyluzujcie z tym janpolem. masz szuflade na filtry to kup sobie filtry do papierow multigrade i rob jak nalezy...
edit: no chyba, ze chcesz robic kolorowe odbitki...ale jakos slabo to widze jesli nie wiesz jaki powiekszalnik jest do tego potrzebny. a filtry sa do kupienia, ilford robil do cibachrome, mozna kupic na ebay.
edit: no chyba, ze chcesz robic kolorowe odbitki...ale jakos slabo to widze jesli nie wiesz jaki powiekszalnik jest do tego potrzebny. a filtry sa do kupienia, ilford robil do cibachrome, mozna kupic na ebay.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 13:24 przez dadan_mafak, łącznie zmieniany 1 raz.
ale Hubercie, koleżanka chyba chciała nim kolor robić.
ja tam się o janpolu nie będę wypowiadać, bo szkoda klawiszy.
ja tam się o janpolu nie będę wypowiadać, bo szkoda klawiszy.
-
- -#
- Kontakt:
Nie mogę. Mogę tylko ściągnąć górną obudowę, ale to już ponad kablem itp., więc wygląda, że się nie da.rbit9n pisze:ostro, nie? a powiedz, możesz odłączyć część powiększalnika ponad szufladką na filtry? jeśli nie, to nie da rady użyć głowicy kolorowej.
Wiesz, wydawało mi się, że fora są właśnie po to żeby się czegoś dowiedzieć, więc tu pytam. Jakby każdy wchodzący na forum był tak genialny, że wiedziałby wszystko czego potrzebuje, to forum służyłoby tylko to kłótni "nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą". Przyszłam do Was, bo chcę się czegoś nauczyć. Mam np. mnóstwo slajdów kolorowych i chciałabym zrobić z nich odbitki, ale sama, a nie w labie. Wiadomo, że na początku popełnia się mnóstwo błędów. Ale sądziłam, że właśnie mogę poradzić się mądrzejszych ode mnie osób żeby wiedzieć, gdzie te błędy popełniam.dadan_mafak pisze:ludzie, wyluzujcie z tym janpolem. masz szuflade na filtry to kup sobie filtry do papierow multigrade i rob jak nalezy...
A masz inny pomysł? Zaznaczę: nie więcej niż 300zł na całość. Jeśli jakieś filtry to miło by było żebyś wskazał konkretnie jakie, bo jestem zielona, a nie chcę pieniędzy wyrzucać w błoto:(dadan_mafak pisze:tak, w koncu zajarzylem, ze moze o kolorowe odbitki chodzic...nie wiem tylko czy jest mozliwa gorsza droga do robienia koloru niz kondensorowy krokus z janpolem.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 13:39 przez addlaide, łącznie zmieniany 3 razy.
janpol ma pewną poważną wadę związaną ze swoją konstrukcja. otóż filtracja może być praktycznie realizowane wyłącznie przy pełnej dziurze, przymknięcie przysłony spowoduje, że kolor będzie się rozkładał nierównomiernie.
jeśli chodzi o budżet, to za w/w kwotę mogłabyś co najwyżej celować w opemusa 5 z głowicą meocolor 2 (sprzedawane a jakże osobno). opemus też nie jest sprzętem tip-top, ale uważam, że będzie lepszy niż kombinowanie z krokusem. no chyba, że będziesz polować na krokusa 66 lub 69 i głowicę GFA.
mea culpa. znalazłem. jest głowica GFA 44, wymieniana tuż nad karetką. znalazłem nawet aukcję na ebaju: http://www.ebay.co.uk/itm/Boxed-Krokus- ... 0453768833
jeśli chodzi o budżet, to za w/w kwotę mogłabyś co najwyżej celować w opemusa 5 z głowicą meocolor 2 (sprzedawane a jakże osobno). opemus też nie jest sprzętem tip-top, ale uważam, że będzie lepszy niż kombinowanie z krokusem. no chyba, że będziesz polować na krokusa 66 lub 69 i głowicę GFA.
mea culpa. znalazłem. jest głowica GFA 44, wymieniana tuż nad karetką. znalazłem nawet aukcję na ebaju: http://www.ebay.co.uk/itm/Boxed-Krokus- ... 0453768833