Komputer nie widzi Nikona LS-8000/9000ED - pomocy!

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

renes
-#

Komputer nie widzi Nikona LS-8000/9000ED - pomocy!

Post autor: renes »

Mam go od wczoraj i podłączyłem do komputera (Win7 64bit) przez FireWire 1394 (w komputerze odpowiedni kontroler). Niestety po włączeniu komputer go nie widzi a system nie informuje nawet że podłączono nowe urządzenie i nie próbuje szukać sterowników (w Menadżerze Urżadzeń teżgo nie ma). Wiem, że Nikon nie wspiera swoich skanerów sterownikami dla OC 64bit, ale wiele osób stosuje różne obejścia i skanery Nikona potrafią działać także z Win7 64bit. Próbowałem zrobić to zgodnie z instrukcją podaną tu:

http://axelriet.blogspot.com/2009/10/ni ... rs-on.html

ponieważ system nie zauważa podłączonego urządzenia, nie jestem w stanie przejść dalszych etapów. Być może to opisane powyżej obejście dotyczy wyłącznie portów USB, które mają późniejsze skanery Nikona, choć wspomniany jest jednak tu też 8000/9000ED, więc sam nie wiem co myśleć.

Ma ktoś z forumowiczów ten skaner lub 9000ED - bo ten sam problem dotyczy chyba także tego modelu - i podłączył go do Win7 64bit? lub wie jakie obejście zastosować?
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Spróbuj potraktować go Vuescanem- powinien wykryć sprzęt przy instalacji.
renes
-#

Tyle że chciałbym mieć soft Nikona. VueScan - tak czytałem w necie - ma problemy z holderem 120 i nie widzi dobrze całych klatek, są jakoś przesunięte. Poza tym - też na podstawie tego co wyczytałem - podobno najbardziej z trzech (SilverFast i Nikon Scan)eksponuje ziarno, a skany są dość płaskie.

Swoją drogą, czy niezależnie od tego czy i jaki soft jest zainstalowany, Windows nie powinien choćby wykryć podłączonego "nowego urządzenia"? Tak by wynikało z obejścia jaki powyżej zalinkowałem. Być może czegoś tu nie rozumiem, ale tak by wynikało.

Próbowałem jeszcze tej instrukcji:

http://www.colorneg.com/XP/Vista/7/driv ... ikon_Scan/

I zatrzymuję się tu: "Turn on your scanner and connect it to your computer. Go to Window's Control Panel and select System > Device Manager. In the device list your scanner is located in the imaging devices category. The corresponding entry will be named "Firewire Scanner" or something like that. Right click this entry and select "Update Driver Software".

W Menedżerze urządzeń w całej liście nie mam w ogóle kategorii urządzeń dla Obrazu, nie znajduję też nigdzie pliku "FireWire scanera" ani nic podobnego ze słowem "skaner".

Jestem w kropce. Mam nadzięję, że ktoś z posiadaczy 8000/9000ED wie w czym rzecz i pomoże.
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

może tak lub tak ?

T.
renes
-#

temol pisze:może tak lub tak ?

T.
Pierwszy link jest dokładnie tym samym wyjaśnieniem/sposobem jaki u mnie jest w drugim linku - tu wyjaśniają że oparli się na instrukcji w PhotoNet tylko uporządkowali więdzę. Drugi link jest tym samym, tyle że inaczej pokazują ścieżkę do Menedżera Urządzeń. Sęk w tym że u mnie w całej liście po otwarciu tego menadżera nie ma pozycji skanera w żadnej postaci - ani nazwy modelu LS-8000ED ani słowa "skaner".

Co to oznacza? Kontroler jest zepsuty/zły, albo kabel FireWire? W Menadżerze urządzen po wpięciu kontrolera FireWire pojawia się nowa pozycja kontrolera na liście w Kontrolery hosta magistrali więc system go widzi. Trudno mi w to uwierzyć aby był zepsuty bo odbierając skaner u sprzedawcy podłączylismy go, i jego komputer (XP 32bit) widział skaner i był połączony tym samym konrolerem i kablem FireWire.

Jak wynika z tych instrukcji pod Wint7 64bit też powinien pojawić się w liście Menadżera urządzeń. W mojej jego nie ma.
farok
-#

Post autor: farok »

masz jakiekolwiek inne urzadzenie FW? Moze sprawdz czy masz sterowniki podgrane do FW w windzie
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

renes pisze:VueScan - tak czytałem w necie - ma problemy z holderem 120
Problem znajduje się między klawiaturą, a oparciem krzesła tych co piszą tak w necie.
Soft nikonowski jest do d..y. Użyj VS i po krzyku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
renes
-#

Wciąż ten sam problem.

Odinstalowałem soft Nikona, zainstalowałem VueScana 64-bit i uruchomiłem... i VueScan wciąż nie widzi skanera, wyskakuje mi okienko z informacją że "Nie znaleziono żadnego skanera podłączonego do komputera". W sofcie w zakładce Wejście też skanera nie ma. Polecono mi dokładnie sprawdzić czy kabel FireWire oraz karta (kontroler) w komputerze FireWire 1394 są widoczne przez mój Win7 64-bit i czy działają. Mam dwie karty FireWire i widać je w Menadżerze Urządzeń w kontrolerach hosta magistrali IEEE 1394, zastosowałem też polecenie aktualizacji ich sterowników, a w ich Właściwościach widnieje też że "To urządzenie działa poprawnie". Do końca tej aktualizacji kontrolerów przez Windowsa nie rozumiem, bo jeden kontroler (to Ratoc, dostarczany oryginalny przez Nikona ze skanerem) zgodnie z tym co podaje producent na swojej stronie (Ratoc), pracuje tylko pod Windowsem 32-bity, a ostatnia aktualizacja była w 2005 roku do XP. Drugi kontroler (firma VIA) siedzi od początku w moim PC i ma też kilka lat, na pewno nie było jeszcze Win7 kiedy został zamontowany, więc raczej pod Win7 nie pracuje nie mówiąc o 64-bit. Jak więc Windowowsowi udało się znaleźć do nich sterowniki? Jakieś zamienniki? Powyższe informacje w Menadżerze Urządzeń wskazują na to, że te karty FireWire pracują z systemem Win7, ale ich wiek i specyfikacje powinny temu przeczyć.

Więc niby nie jest potrzebny nowy kontroler 64-bit pracyjący z Win7 - a myślałem aby taki kupić. Czy jednak jest potrzebny, a ja źle odczytuję fakt pokazywania kontrolerów w Menadżerze Urządzeń z informacją "Urządzenie działa poprawnie"? Może działa poprawnie, ale wciąż jako 32-bit? Nie łapię tej zależności.

Sprawdziłem też porty FireWire - jak nieco wyżej sugeruje sprawdzić kolega. Mam zewnętrzy kilku letni dysk Lacie, który można także podlączyć przez kaber FireWire 1394. Zrobiłem to i podłączyłem pod każdy kontroler FireWire i port. Zaraz po pierwszym podłączeniu wyskoczyła informacja, że Windows nie może znaleźć sterownika, ale do danych dysku mogłem jednak wejść i je przeglądać, czyli połączenie FireWire działa, porty też są dobre. Jak to wytłumaczyć? Działa, ale tylko jako 32-bit?

Jakiś informatyk chyba jest potrzebny.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

No dobra. A skaner jest sprawny? Bo mam wrażenie, że chyba ten problem jest właśnie tutaj.
Nie znam się na windowsach, a już tym bardziej na 7 64bit.
Jak znajdziesz kogoś z MacOs 10.5 w górę, na intelu, to Ci powiem, czy masz sprawny sprzęt. 90% maków ma FW fabrycznie na płycie. Te nowsze mają FW800 i bez przelotki nie podłączysz do niego LSa 8/9000. Ale Maki z lat 2006-2008 bez problemu.
A nawet jak znajdziesz kogoś z zabytkiem w stylu G4 lampka, czy coś w tym stylu, też dam radę odpowiedzieć czy sprzęt jest sprawny.
No chyba, że wiesz na pewno, na 100% że skaner działał.
renes
-#

J.A. pisze:No dobra. A skaner jest sprawny? Bo mam wrażenie, że chyba ten problem jest właśnie tutaj.
Nie znam się na windowsach, a już tym bardziej na 7 64bit.
Jak znajdziesz kogoś z MacOs 10.5 w górę, na intelu, to Ci powiem, czy masz sprawny sprzęt. 90% maków ma FW fabrycznie na płycie. Te nowsze mają FW800 i bez przelotki nie podłączysz do niego LSa 8/9000. Ale Maki z lat 2006-2008 bez problemu.
A nawet jak znajdziesz kogoś z zabytkiem w stylu G4 lampka, czy coś w tym stylu, też dam radę odpowiedzieć czy sprzęt jest sprawny.
No chyba, że wiesz na pewno, na 100% że skaner działał.
Po skaner pojechałem do sprzedającego, u niego go włączyliśmy (pod Win XP 32-bit z Nikon Scanem) i wszystko grało, soft i komputer go widział i co najważniejsze skaner skanował.

FireWire Ratoca mam włożony w slocie PCI w płycie głównej (Asus P5K Pro), drugi FW w obudowie na górze kompa, połączony jest kabelkiem do płyty.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Mały dysk. Instalacja WinXP 32 bit.
Jak zaskoczy, to problem w systemie, jak nie zaskoczy to problem w sprzęcie, nie koniecznie w samym skanerze.
renes
-#

Wygląda na to, że moje karty FireWire (mam trzy) są w porządku, każdą z nich podłączoną Win7 widzi, przypisuje sterownik i informuje że działa poprawnie. Podłączałem pod porty zewnętrzny dysk Lacie i wszystko działa. Miałem jeszcze zamiar dziś kupić kartę FireWire Uniteka (oznaczoną 64-bit), ale po wyjaśnieniu sprawy w sklepie kolejna osoba zapewnia, że skoro mój Win7 64-bit widzi kontroler, instaluje sterownik, to bez sensu kupować kolejny kontroler.

Jak nie znajdę kogoś z Warszawy kto ma Collscana 4000/8000/9000ED pracującego pod Win7 64-bit i z VueScanem, połączonego z PC przez kartę FireWire PCI (FW 400) który zgodzi się podłączyć mój skaner u siebie, to nie dowiem się chyba nigdy co jest grane. Wziąłbym dla pewności też swoje dwa kable i kontrolery. Szczerze mówiąc jestem już trochę zmęczony tą sytuacją, od ponad tygodnia zajmuję się skanerem i stoję w miejscu, nowe przewody i kontrolery oraz zainstalowany VueScan nic nie pomogły - po właczeniu skanera nie widzi go ani WIndows ani VueScan, sprzeczne informacje jakie też otrzymuję zagmatwują sprawę, i prowadzą mnie do wniosku, że tylko podłączenie u kogoś mojego skanera da odpowiedź.

Jeśli jest ktoś z Warszawy, kto może pomóc to będę wdzięczny. Zostawię pyszną naleweczkę od mojej żony.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

jesli system n ie widzi urządzenia to zaden program go nie zobaczy bo go nie ma
ja bym poszedł za wcześniejszą radą, jakis mały dysk instalka xp i wtedy sie okaże
drugim dobrym pomysłem jest Twój, podłaczyc u kogoś kto ma taki skaner i też będzie wiadomo
co do tego że win twierdzi że urzadzenie działa poprawnie to bym sie tak na tym nie opierał
urządzenie może działac poprawnie a może być np uszkodzone gniazdo, pewność można miec jedynie jak cos tam podłaczysz i to działa
windows to windows, i nikt mnie nie przekona że nowszy jest lepszy, zawsze są jakies problemy
renes
-#

Malfas pisze:jesli system n ie widzi urządzenia to zaden program go nie zobaczy bo go nie ma
ja bym poszedł za wcześniejszą radą, jakis mały dysk instalka xp i wtedy sie okaże
drugim dobrym pomysłem jest Twój, podłaczyc u kogoś kto ma taki skaner i też będzie wiadomo
co do tego że win twierdzi że urzadzenie działa poprawnie to bym sie tak na tym nie opierał
urządzenie może działac poprawnie a może być np uszkodzone gniazdo, pewność można miec jedynie jak cos tam podłaczysz i to działa
windows to windows, i nikt mnie nie przekona że nowszy jest lepszy, zawsze są jakies problemy
Gwoli wyjaśnienia bo już trochę mi się sprawy mieszają... Kiedy w Menadzęrze urządzeń w hosta magistrali kontrolerów Windows pokazuje kontroler FireWire to tylko znaczy, że widzi sam kontroler i informuje że on działa i dla tego kontrolera przypisał sterownik, prawda? Ale sam skaner też musi mieć swój sterownik jak każde inne urządzenie, od drukarki poczynając na kamerze kończąc, prawda? Płyta z programem skanującym NikonScan zawiera sterownik dla tegoż programu (ten oczywiście nie działa bo Nikon dostarcza sterownik najdalej dla Visty 32-bit), a sterownik dla skanera? Powinien też być? Czy sterownik programu jest jednocześnie sterownikiem skanera?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

renes pisze:Ale sam skaner też musi mieć swój sterownik jak każde inne urządzenie, od drukarki poczynając na kamerze kończąc, prawda?
Żeby działał to musi, acz nie koniecznie. Np. taki VS nie potrzebuje by w systemie był instalowany sterownik, sam nim jest. Jeżeli skaner jest sprawny i prawidłowo melduje się w systemie, to:
1. zobaczysz go w menadżerze urządzeń i ten będzie wył o sterowniki.
2. VS będzie na nim skanował. On nawet nie potrzebuje instalacji do prawidłowego działania.
renes pisze:Powinien też być?
Dla NikonScana tak, dla VueScana nie. Nie jestem pewien, ale chyba on nawet nie chce by był w systemie (Win only) zainstalowany inny soft skanujący, ale jak mówię nie jestem tego pewien.

Jedź z tym skanerem do iSpota w którejś ze stołecznych galerii, podłącz go do Maka. Jak w raporcie systemowym zobaczysz coś takiego jak w załączniku, to znaczy że Win 7 nie obsłuży na tych kontrolerach tego skanera.
Jeżeli w zaznaczonych miejscach zobaczysz "1," i nic po przecinku, to znaczy, że skaner jest uszkodzony.
Kiedyś miałem z tego powodu przeprawę z serwisem firmy na "N".
Załączniki
Zrzut-ekranu-2012-11-6-o-21.45.jpg
ODPOWIEDZ