W The Darkroom Cookbook znalazłem poniższą odmianę Kodaka D-76 (cytat):
-----
D-76H (Grant Haist)
Ta formuła jest nie do odróżnienia od Kodak D-76 i może być używana dokładnie w ten sam sposób, z zachowaniem tych samych czasów wywoływania. Jej zaletą jest niższy koszt produkcji, jest bardziej "przyjazna dla środowiska" i bardziej stabilna niż D-76.
Woda o temperaturze 52°C 750,0 ml
Metol 2,5 g
Siarczyn sodu 100,0 g
Boraks 2,0 g
Woda do uzyskania 1,0 litra
Stosować jak w przypadku D-76.
-----
Jak widać, zaoszczędzono 5 g hydrochinonu. I teraz pytanko: czy ktoś z Was miał jakieś praktyczne spotkanie z tą odmianą wywoływacza?
Kodak D-76H - czy ktoś stosował?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Noo kolego, przy przerobię 10 filmów miesięcznie zaoszczędzisz na...
187,5 ccm korpo piwa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nie rozmawiamy o oszczędnościach li tylko finansowych. Jest też element ekologiczny, czasem zdarza się, że hydrochinon właśnie "wyszedł". Trafiłem na tą formułę i mnie zainteresowało to wyrzucenie hydrochinonu ze składu.
miki11, w sumie bijąc się w piersi i kajając publicznie przyznam, że powyższą formułę przeczytałem dopiero teraz.
Znaczy się autor z wywoływacza opartego o dwa reduktory, czyli takiego w którym wykorzystuje się efekt super addytywności owych zrobił D-23 na na sterydach i twierdzi, że to to samo? Mało tego 3x zmniejszył ilość metolu w stosunku do D-23?
Znaczy się autor z wywoływacza opartego o dwa reduktory, czyli takiego w którym wykorzystuje się efekt super addytywności owych zrobił D-23 na na sterydach i twierdzi, że to to samo? Mało tego 3x zmniejszył ilość metolu w stosunku do D-23?
- technik219
- -#
W FX-1 wg. mojej wiedzy jest 5g, czyli 2x więcej niż w tym niby D-76
Ja używałem bardzo długo zanim nie przeszedłem na PC-TEA i Pyrocat-HD. W załączniku jest pokazany test.miki11 pisze: ↑11 kwie 2023, 21:08 W The Darkroom Cookbook znalazłem poniższą odmianę Kodaka D-76 (cytat):
-----
D-76H (Grant Haist)
Ta formuła jest nie do odróżnienia od Kodak D-76 i może być używana dokładnie w ten sam sposób, z zachowaniem tych samych czasów wywoływania. Jej zaletą jest niższy koszt produkcji, jest bardziej "przyjazna dla środowiska" i bardziej stabilna niż D-76.
Woda o temperaturze 52°C 750,0 ml
Metol 2,5 g
Siarczyn sodu 100,0 g
Boraks 2,0 g
Woda do uzyskania 1,0 litra
Stosować jak w przypadku D-76.
-----
Jak widać, zaoszczędzono 5 g hydrochinonu. I teraz pytanko: czy ktoś z Was miał jakieś praktyczne spotkanie z tą odmianą wywoływacza?
- Załączniki
-
- Kodak_D76H.pdf
- (94.81 KiB) Pobrany 133 razy
- technik219
- -#
W roztworze podstawowym. W roboczym już nie, bo tylko 0,5 grama i to przy założeniu, że robisz cały litr roztworu roboczego.
Lux mea lex