Połakomić się zamierzam na taką kasetę, oraz oczywiście wkłady do niej.
Kaseta Polaroid
Pewne wątpliwości mam jeżeli chodzi o wkłady polaroidu - z tego co się orientuję (raczej mało się orientuję) są przynajmniej 2 typy wkładów.
Zupełnie nie mam pojęcia czy oba typy będą pasowały do tej kasety?
Może ktoś z was wie - jaki typ wkładu będzie pasował?
Kaseta Polaroid do Kiev'a 88
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Kaseta Polaroid do Kiev'a 88
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
-
- -#
- Kontakt:
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Podany wątek przeczytałem, ale nadal nie odpowiada mi on na pytanie - czy wkłady serii FP100 (które teoretycznie są kompatybilne z Polaroid Type 100, a także z serią Type 660) (wg. http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_film).
Jednak FP100 ma rozmiar 85x108 mm, zaś Type 660 ma rozmiar 83x108, więc teoretycznie wejdą, ale zawsze jest jakieś 'ale' - szczególnie, że nigdy się polaroidem nie bawiłem.
Na fotonegatyw.pl da się przeczytać, że FP100 "Film nie pasuje do modeli aparatów pracujących na wkładach z serii 600 czy SX." I tutaj dopiero można zgłupieć...
Seria PX i PZ (których najwięcej na allegro) ma jeszcze inny rozmiar tj. PX 88x107 i PZ 102x103 - oznacza, że PZ na pewno nie będzie pasował.
Mnie natomiast interesuje, czy te małe różnice w rozmiarach materiałów dyskwalifikują je w używaniu z kasetą - czy możne jednak - mimo małych różnic - da się ich używać?
Zgłupieć idzie całkowicie
Jednak FP100 ma rozmiar 85x108 mm, zaś Type 660 ma rozmiar 83x108, więc teoretycznie wejdą, ale zawsze jest jakieś 'ale' - szczególnie, że nigdy się polaroidem nie bawiłem.
Na fotonegatyw.pl da się przeczytać, że FP100 "Film nie pasuje do modeli aparatów pracujących na wkładach z serii 600 czy SX." I tutaj dopiero można zgłupieć...
Seria PX i PZ (których najwięcej na allegro) ma jeszcze inny rozmiar tj. PX 88x107 i PZ 102x103 - oznacza, że PZ na pewno nie będzie pasował.
Mnie natomiast interesuje, czy te małe różnice w rozmiarach materiałów dyskwalifikują je w używaniu z kasetą - czy możne jednak - mimo małych różnic - da się ich używać?
Zgłupieć idzie całkowicie

Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
ostatnio taką samą sprzedał za 89
http://allegro.pl/kiev-hesselblad-kaset ... 66898.html
http://allegro.pl/kiev-hesselblad-kaset ... 66898.html
[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
z PDFa od Araxa z opisem tej kasety wyczytać można poniższeModusOperandi pisze:Ostatecznie wiem już, że wchodzi tylko FP100
Chyba się skuszę :)

czy to jest to rozmiar FP100 czy jeszcze jakieś inne nie kumam
aktualnie szukam kasety w przystępniejszej cenie, bo i tak będzie rzadko używana
[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a