A amortyzująca lustro?
(K) Pentax ME Super
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
(K) Pentax ME Super
aka, amortyzująca też oczywiście, śruba która tam była zdążyła już zostawić ślad na lustrze więc wykręciłem ją i dałem kawałek grubej gumy porowatej, czy zrobiłem jakiś kretynizm?

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
(K) Pentax ME Super
Tego nie wiem. Gąbka elegancko wklejona, a co do śruby to pytaj znawców np. kolegę powalos , ale być to powinna na pewno w tym miejscu - po środku. A matówka czysta taka.

(K) Pentax ME Super
Pociąłem dwie podkładki pod myszkę

Jedna zwykła, z mikrogumy- poszła na uszczelnienia, druga- jakaś gejmerska chyba, z takiej grubej gumy antypoślizgowej- ta poszła na amortyzację lustra. Matówkę od spodu dopieściłem jak mogłem

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
(K) Pentax ME Super
Gejmerska od gamingu? 
Pod lustro to raczej takie gąbeczki byly...

Pod lustro to raczej takie gąbeczki byly...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
(K) Pentax ME Super
powalos, śmiga idealnie bez żadnych podejrzanych dźwięków
aka, no właśnie ona jest nawet trochę miększa od tej mikrogumy, chodzi cichutko że hej
aka, no właśnie ona jest nawet trochę miększa od tej mikrogumy, chodzi cichutko że hej
(K) Pentax ME Super
Imperitus, życzę aby śmigała jak najdłużej. Nie pojawiają się żadne podejrzane dźwięki tylko po naciągnięciu nie można wyzwolić migawki. Czasami po dwóch trzech kolejnych ruchach wajchą naciągu, wszystko wraca do normy, aż do dłuższego przestoju aparatu. Można tak tą wajchą kilka razy z rzędu, film się przesuwa a migawka nie zostaje naciągnięta. Wyrabia się tam jakiś element. Było to wielokrotnie opisane w sieci. Dokładniej o tym tu https://www.youtube.com/watch?v=NJUeXlA2qjM
Fan Pentax'a.
(K) Pentax ME Super
powalos, to jakaś stała przypadłość tego modelu?
(K) Pentax ME Super
Stała przypadłość Pentax'a

Oczywiście żartuję i nie wiem tego

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
(K) Pentax ME Super
Imperitus, swego czasu było to często podnoszone. Może w późniejszych wersjach poprawili element odpowiedzialny za tę usterkę. Najczęściej zdarzało się to, po długim okresie nieużywania aparatu. U mnie właśnie tak się pojawiła ta usterka. Zalecano aby przy odstawieniu aparatu na dłuższy czas, przestawić przełącznik na czas mechaniczny czyli 1/125 lub "B" i zostawić go z naciągniętą migawką. Nie wiem na ile to jest skuteczne.
Fan Pentax'a.
(K) Pentax ME Super
powalos, no to mnie zmartwiłeś teraz
, jakby co to dostępu do bebechów mechanizmu lustra bronią tylko 3 śrubki także ten...
Jednakowoż w weekend zaryzykuję i włożę do niego rolkę koloru, na zagranicznych forach niektórzy piszą że mają swoje ME super na przykład po ojcu, i oprócz wymiany uszczelek nie wymagały nigdy poważniejszych ingerencji. Widać trzeba trafić na odpowiedni egzemplarz i mieć szczęście

Jednakowoż w weekend zaryzykuję i włożę do niego rolkę koloru, na zagranicznych forach niektórzy piszą że mają swoje ME super na przykład po ojcu, i oprócz wymiany uszczelek nie wymagały nigdy poważniejszych ingerencji. Widać trzeba trafić na odpowiedni egzemplarz i mieć szczęście

(K) Pentax ME Super
Imperitus, ta śruba (dopiero dzisiaj doczytałem), z tego co pamiętam służy do justowania położenia matówki, więc ten tego....
Fan Pentax'a.
(K) Pentax ME Super
Rzeczywiście, pobrałem instrukcję serwisową. Kurteczka...
Jak ja teraz sprawdzę czy po wkręceniu z powrotem ostrzy prawidłowo?