Jaki skaner kupić
Wszystko o aparatach, akcesoriach, sprzęcie ciemniowym.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jaki skaner kupić
najlepszy i najtańszy canon 9000f mark II - TERAZ CHYBA PONIŻEJ 8 stówek chyba
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
4Rider
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Jaki skaner kupić
Post autor: The way I am »
Jeżeli są to negatywy 35mm to najlepszym wyborem jest plustek OpticFilm 8200i se.flonidan pisze: ↑14 wrz 2018, 09:47 Krótkie pytanie -muszę kupić skaner bo trzeba ratować negatywy kolorowe sprzed 30 lat i czarno -białe też i moje pytanie czy Epson V600 TO DOBRY WYBÓR czy może Canon 9000F .Proszę o radę -nie chcę skanera starego bo mój skaner będzie często pracował ,gdyż zrywam z procesem RA4 i jestem zmuszony skany drukować na drukarce sublimacyjnej.Dziękuję za rady-tylko panowie nie wymyślajcie jakiegoś profesjonalnego sprzętu bo myślę ,że przy moich umiejętnościach jest niepotrzebny.
Dzieki,
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
The way I am
Jaki skaner kupić
Przed chwaleniem produktów Plusteka, proponuję wykonanie kilku bardzo prostych testów, na który "nie wpadł" żaden z testerów na stronach typu filmscanner:The way I am pisze: ↑23 kwie 2019, 02:25 Jeżeli są to negatywy 35mm to najlepszym wyborem jest plustek OpticFilm 8200i se.
1. Negatyw - światła:
Jedna, naświetlona jednorodnie w całości klatka filmu, zawierająca intensywne światła (może być bezchmurne niebo, z ostrością ustawioną blisko i pomiarem światła, który np. wskazuje +3 lub +4 EV). Alternatywnie może być biała ściana, również poza głębią ostrości. Film typu tmax lub delta. Porządnie wywołany (bez niejednorodności i paprochów). Test:
a) skanujemy do 16 bitowego tiff (raw bez jakichkolwiek ingerencji oprogramowania),
b) rozciągamy kontrast do obu brzegów,
c) wpadamy w zaskoczenie: Olaboga, widać cały szajs konstrukcji dyfuzora. I czemu widać światło walące przez perforacje filmu? ;)
Zapewniam, że po podobnym eksperymencie człowiek zaczyna widzieć znalezione wady również w innych, nietestowych obrazach.
2. Negatyw kolorowy - światła:
Bardzo prosty test. Proponuję wykonanie dwóch przebiegów na tej samej, gęstej klatce filmu, bez dotykania ramki z filmem, a następnie otwarcie wynikowych dwóch plików jako warstwy i przyjrzenie im się w skali 1:1.
Wynik: O rany, wszystko pływa, to są zupełnie różne zbiory informacji. Ale jak to? Przecież to ta sama klatka filmu... ;)
3. Wzornik barwny:
To w zasadzie praktyczny wariant testów nr 1 i 2. Niejednorodności dyfuzora oraz szum (różne wartości dla tych samych fragmentów obrazu w różnych przebiegach) powodują, że w cieniach informacja jest kompletnie przekłamana. Nie da się skutecznie oprofilować tego skanera. Ta sama krateczka wzornika umieszczona w różnych miejscach (np. włożona do góry nogami da różne wyniki...).
Poza wymienionymi wyżej kłopotami jest jeszcze jeden. Dość poważny w wypadku skanowania slajdów. Sprzętowe skoki ekspozycji, realizowane za pomocą zmiany czasu, są możliwe w skokach 100%. Nie można ustawiać mniejszych.
EDYTA: Poprawiłem literówki.
skpt
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Jaki skaner kupić
Dla mnie liczą się efekty pracy skanera i oprogramowania ( Silverfast 8) . A więc, jeżeli o mnie chodzi, jestem sto procent zadowolony. Bardzo dobrze radzi sobie z rysami, zadrapaniami czy kurzem na negatywach.
Załączam dwa zdjęcia testowe. Jedno to skan ( zmniejszona rozdzielczość). A drugi to print screen po pre scanie.
Jak będę miał chwilę to przeanalizuje całą procedurę która odpisałeś. ( dzięki)
Załączam dwa zdjęcia testowe. Jedno to skan ( zmniejszona rozdzielczość). A drugi to print screen po pre scanie.
Jak będę miał chwilę to przeanalizuje całą procedurę która odpisałeś. ( dzięki)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2019, 10:32 przez The way I am, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
The way I am
Jaki skaner kupić
Ale przecież na tych obrazkach, które podałeś, w cieniach masz jeden wielki nieprzyjemny cyfrowy jazgot... Może monitor nie domaga?
skpt
Jaki skaner kupić
Jeszcze co do radzenia sobie w oprogramowaniu, to przyznam, że zachwytów nad silverfast nie rozumiem. Bierzesz sobie skan w poczerwieni (kanał alfa ze skanu z obrazka ze skanera) i przepuszczasz to zgrabnie przez filtr typu gmic patch based restore i już. Po co do tego niewydajny sifverfast, pracujący wieki i to tylko na jedynie słusznych systemach to nie bardzo pojmuję za bardzo :)
skpt
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Jaki skaner kupić
Nie patrz na to , to jest tylko szybki skan aby pokazać jak radzi sobie z błędami, rysami czy kurzem. I o to właśnie chodzi autorowi posta (aby przywrócić do życia slajdy) .
Zrobię parę skanów z wyjazdu na antarktyde w latach 90 i postaram się opublikować abyś miał porównanie jak wygląda skan Nikona oraz Plustek.
Co do mojego monitora, nie ma się czym martwić jest okay.
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
The way I am
Jaki skaner kupić
Słuchaj, mnie nie musisz ewangelizować. Mam 7600i, porównywałem wyniki ze skanerem z serii 8000. Nic nie zostało poprawione. Silverfasta też używałem. Wg mnie to jest niestety tandeta z przyczyn konstrukcyjnych (rozebrałem skaner, żeby potwierdzić wyniki testów ;). Sęk po prostu w tym, że oprócz rozdzielczości jest jeszcze cały szereg innych kryteriów pomijanych w testach. Gdybym miał świadomość wad, skanera bym nie kupił. Intencją moich wpisów jest ustrzeżenie innych przed rozczarowaniami. To tyle. Co do przebiegu, przewaliłem nim całe archiwum rodzinne i wiele współcześnie zrobionych zdjęć - ponad 6 tysięcy klatek z przeróżnych materiałów w różnym stanie. Wydaje mi się, że wiem o czym mówię :)
skpt
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Jaki skaner kupić
Myślę że dalej nie ma co dyskutować. A koledze życzę udanych poszukiwań skanera..skpt pisze: ↑23 kwie 2019, 10:53 Słuchaj, mnie nie musisz ewangelizować. Mam 7600i, porównywałem wyniki ze skanerem z serii 8000. Nic nie zostało poprawione. Silverfasta też używałem. Wg mnie to jest niestety tandeta z przyczyn konstrukcyjnych (rozebrałem skaner, żeby potwierdzić wyniki testów ;). Sęk po prostu w tym, że oprócz rozdzielczości jest jeszcze cały szereg innych kryteriów pomijanych w testach. Gdybym miał świadomość wad, skanera bym nie kupił. Intencją moich wpisów jest ustrzeżenie innych przed rozczarowaniami. To tyle. Co do przebiegu, przewaliłem nim całe archiwum rodzinne i wiele współcześnie zrobionych zdjęć - ponad 6 tysięcy klatek z przeróżnych materiałów w różnym stanie. Wydaje mi się, że wiem o czym mówię :)
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
The way I am
Jaki skaner kupić
ale rozumiesz różnicę między „jeśli chodzi o mnie to jestem sto procent zadowolony”, a „najlepszym wyborem jest”The way I am pisze: ↑23 kwie 2019, 10:29 Dla mnie liczą się efekty pracy skanera i oprogramowania ( Silverfast 8) . A więc, jeżeli o mnie chodzi, jestem sto procent zadowolony
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A.
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Jaki skaner kupić
Cytujesz moje słowa, a więc moją opinię. Mam nadzieję że to rozumiesz, bo w tym momencie twoja uwaga jest tu nie na miejscuJ.A. pisze: ↑23 kwie 2019, 11:26ale rozumiesz różnicę między „jeśli chodzi o mnie to jestem sto procent zadowolony”, a „najlepszym wyborem jest”The way I am pisze: ↑23 kwie 2019, 10:29 Dla mnie liczą się efekty pracy skanera i oprogramowania ( Silverfast 8) . A więc, jeżeli o mnie chodzi, jestem sto procent zadowolony
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
The way I am
Jaki skaner kupić
Pisałem to już w innym wątku: uważam, ze do domowego użytku (nawet gdyby miały być z tych zdjeć robione wydruki cyfrowe) całkiem rozsądnym wyborem jest Epson V550. Do tego warto dokupić sobie VueScan chociaż mi wystarcza soft Epsona
apphex
skpt
Jaki skaner kupić
Dla mnie oznacza to:
dla siebie, dla rodziny, znajomych. Dla własnej radości. Raczej nie jest to skaner, który pozwoli Ci osiągnąć jakość skanów, a potem wydruków na wystawy, plakaty czy faktycznie duże rozmiary - tego nawet nie da Plustek 8200.
13x19 cali to coś ok 30x50cm? Uważam, że tak - ale warunek to dobrze przygotowane zdjęcie (dobrze naświetlone zdjęcie!!) i dobra drukarka, która w tym wypadku jest równie ważna co skaner.
Ja testowałem różne jakości i ceny wydruków w w formacie 30x40 i byłem zadowolony.
dla siebie, dla rodziny, znajomych. Dla własnej radości. Raczej nie jest to skaner, który pozwoli Ci osiągnąć jakość skanów, a potem wydruków na wystawy, plakaty czy faktycznie duże rozmiary - tego nawet nie da Plustek 8200.
13x19 cali to coś ok 30x50cm? Uważam, że tak - ale warunek to dobrze przygotowane zdjęcie (dobrze naświetlone zdjęcie!!) i dobra drukarka, która w tym wypadku jest równie ważna co skaner.
Ja testowałem różne jakości i ceny wydruków w w formacie 30x40 i byłem zadowolony.
apphex
Jaki skaner kupić
Pytam, bo takie sobie przyrządzam, (pracowicie omijając jego wady) z Plusteka i z przefotografowywanych cyfrą klatek. Z epsona niestety nie potrafię dostać obrazka, który mnie nie denerwuje w takiej skali. Ale może miałem pecha do testowanych egzemplarzy. Do A4 wiele digitalizowanych epsonem małych obrazków się broni. Powyżej jest już trudno. Tylko nieliczne, mocno kontrastowe motywy są percepcyjnie ok. Z kolei A4 jest to m.z. za mały wymiar, żeby cieszyć się tym na ścianie (siedząc na kanapie i mając obrazek na ścianie naprzeciwko mało co widzę - muszę zawsze podejść).
skpt
Wróć do „Sprzęt fotograficzny”
Przejdź do
- Główna kategoria forum
- ↳ Wywoływanie negatywów
- ↳ Wywoływacze / Opisy negatywów
- ↳ Wykonywanie odbitek fotograficznych
- ↳ Sprzęt fotograficzny
- ↳ Aparaty tradycyjne
- ↳ Akcesoria fotograficzne
- ↳ Sprzęt ciemniowy
- ↳ Obiektywy