Witam wszystkich na forum, oto mój pierwszy temat...
Od zawsze interesowała mnie fotografika krajobrazowa i makro..
...... itd itp... :P
A więc może przejdę do sedna sprawy....
Chciałbym stworzyć swoją własną ciemnię.. Moja wiedza w temacie nie jest zbyt wielka.. Pierwsza sprawa .. Co ma wpływ na wielkość zdjęć w finalnej ich formie.. Czyli to co mamy w ręce na papierze fotograficznym..
Zastanawia mnie czy powiększalnik krokus 3 ze standardowym obiektywem (fabrycznym) jest w stanie "wykonać" zdjęcie wielkości 10x13 cm i większe.. ??
Jak to się ma w praktyce..
Nie wiem czy mój temat został umieszczony w odpowiedniej rubryce, ale nie znalazłem nic bardziej odpowiadającego..
Dziękuję za porady..
Jaki powiększalnik? - pytanie laika
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Jaki powiększalnik? - pytanie laika
Ciemność....
witaj.
na początek, krokus absolutnie wystarczy. kilka pokoleń "ciemniaków" korzystało z tego sprzętu i sobie chwali do dziś.
jeżeli wystarczy ci determinacji, będziesz mógł z czasem postarać się o lepszy obiektyw, może lepszy powiększalnik itd.
na początek, krokus absolutnie wystarczy. kilka pokoleń "ciemniaków" korzystało z tego sprzętu i sobie chwali do dziś.
jeżeli wystarczy ci determinacji, będziesz mógł z czasem postarać się o lepszy obiektyw, może lepszy powiększalnik itd.
trzeba zacząć od początku, czyli od doboru negatywu, właściwego naświetlenia, wywołania, utrwalenia itd. potem dobór papieru, jego gradacja, trochę obiektyw pod powiększalnikiem, na pewno umiejętność czynienia odbitek.Ralfiwroclaw pisze: Pierwsza sprawa .. Co ma wpływ na wielkość zdjęć w finalnej ich formie.. Czyli to co mamy w ręce na papierze fotograficznym..
-
- -#
A na wielkość powiększenia ma wpływ:
- wielkość negatywu (to możemy pominąć pewnie, bo będziesz robił jeden format albo "mały" albo średni)
- ogniskowa obiektywu, który użyjesz - jak weźmiesz szerokokątny (dla małego obrazka np 40mm) to będzie większe powiększenie, jak dłuższy (np. 80mm) to będzie mniejszy
- no i ostatni punkt - wysokość z jakiej robisz powiększenie, w skrócie sprowadza się to do tego, że np. krokusem z obiektywem 50mm możesz zrobić powiększenia aż do mniej więcej 30x40cm, żeby robić większe potrzebujesz albo szerszego obiektywu albo dłuższej kolumny (tego na czym porusza się góra-dół głowica powiększalnika).
- wielkość negatywu (to możemy pominąć pewnie, bo będziesz robił jeden format albo "mały" albo średni)
- ogniskowa obiektywu, który użyjesz - jak weźmiesz szerokokątny (dla małego obrazka np 40mm) to będzie większe powiększenie, jak dłuższy (np. 80mm) to będzie mniejszy
- no i ostatni punkt - wysokość z jakiej robisz powiększenie, w skrócie sprowadza się to do tego, że np. krokusem z obiektywem 50mm możesz zrobić powiększenia aż do mniej więcej 30x40cm, żeby robić większe potrzebujesz albo szerszego obiektywu albo dłuższej kolumny (tego na czym porusza się góra-dół głowica powiększalnika).
compadre, tak szczerze. pytaj zawsze gdy będziesz miał wątpliwości. znajdziesz tutaj ludzi, którzy sa absolutnymi mistykami w tej dziedzinie. ale nim zacznie zadawać pytania posłuchaj mojej rady i kup, pożycz sobie kilka książek o tej tematyce. będziesz miał wszystko pod ręką w każdej chwili. od siebie mogę polecić "technikę powiększania w fotografii" T. Kilmeckiego. bardzo dużo informacji, dużo obrazkówRalfiwroclaw pisze:W takim razie Krokus mini także się nada czy lepiej pozostać przy Krokus 3 .. Szczerze nie mam pojęcia czym one się różnią.. Z tego co sie orientuję to obiektyw spełnia tutaj najważniejsza rolę..

-
- -#
-
- -#
gratuluję zakupu, a jeszcze bardziej podejścia, bo mało komu chce się w obecnych czasach powiększać. większość niestety kończy na skanach.
co do książek, to jak już przyswoisz Klimeckiego, polecam Bartlett'a, na amazonie używka do dostania za 1p. nieco drożej można zakupić Rudmana. książki po angielsku, ale dość prosto i jasno napisane. przy czym to już nieco bardziej zaawansowane pozycje niż Klimecki.
http://tiny.pl/qs13n
http://tiny.pl/qs138
hoka hey!
co do książek, to jak już przyswoisz Klimeckiego, polecam Bartlett'a, na amazonie używka do dostania za 1p. nieco drożej można zakupić Rudmana. książki po angielsku, ale dość prosto i jasno napisane. przy czym to już nieco bardziej zaawansowane pozycje niż Klimecki.
http://tiny.pl/qs13n
http://tiny.pl/qs138
hoka hey!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr