Jaki powiększalnik? - pytanie laika

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Ralfiwroclaw
-#

Jaki powiększalnik? - pytanie laika

Post autor: Ralfiwroclaw »

Witam wszystkich na forum, oto mój pierwszy temat...
Od zawsze interesowała mnie fotografika krajobrazowa i makro..
...... itd itp... :P
A więc może przejdę do sedna sprawy....
Chciałbym stworzyć swoją własną ciemnię.. Moja wiedza w temacie nie jest zbyt wielka.. Pierwsza sprawa .. Co ma wpływ na wielkość zdjęć w finalnej ich formie.. Czyli to co mamy w ręce na papierze fotograficznym..
Zastanawia mnie czy powiększalnik krokus 3 ze standardowym obiektywem (fabrycznym) jest w stanie "wykonać" zdjęcie wielkości 10x13 cm i większe.. ??
Jak to się ma w praktyce..
Nie wiem czy mój temat został umieszczony w odpowiedniej rubryce, ale nie znalazłem nic bardziej odpowiadającego..
Dziękuję za porady..
Ciemność....
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

witaj.

na początek, krokus absolutnie wystarczy. kilka pokoleń "ciemniaków" korzystało z tego sprzętu i sobie chwali do dziś.

jeżeli wystarczy ci determinacji, będziesz mógł z czasem postarać się o lepszy obiektyw, może lepszy powiększalnik itd.

Ralfiwroclaw pisze: Pierwsza sprawa .. Co ma wpływ na wielkość zdjęć w finalnej ich formie.. Czyli to co mamy w ręce na papierze fotograficznym..
trzeba zacząć od początku, czyli od doboru negatywu, właściwego naświetlenia, wywołania, utrwalenia itd. potem dobór papieru, jego gradacja, trochę obiektyw pod powiększalnikiem, na pewno umiejętność czynienia odbitek.
Ralfiwroclaw
-#

W takim razie Krokus mini także się nada czy lepiej pozostać przy Krokus 3 .. Szczerze nie mam pojęcia czym one się różnią.. Z tego co sie orientuję to obiektyw spełnia tutaj najważniejsza rolę..
Ciemność....
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

A na wielkość powiększenia ma wpływ:
- wielkość negatywu (to możemy pominąć pewnie, bo będziesz robił jeden format albo "mały" albo średni)
- ogniskowa obiektywu, który użyjesz - jak weźmiesz szerokokątny (dla małego obrazka np 40mm) to będzie większe powiększenie, jak dłuższy (np. 80mm) to będzie mniejszy
- no i ostatni punkt - wysokość z jakiej robisz powiększenie, w skrócie sprowadza się to do tego, że np. krokusem z obiektywem 50mm możesz zrobić powiększenia aż do mniej więcej 30x40cm, żeby robić większe potrzebujesz albo szerszego obiektywu albo dłuższej kolumny (tego na czym porusza się góra-dół głowica powiększalnika).
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Ralfiwroclaw pisze:W takim razie Krokus mini także się nada czy lepiej pozostać przy Krokus 3 .. Szczerze nie mam pojęcia czym one się różnią.. Z tego co sie orientuję to obiektyw spełnia tutaj najważniejsza rolę..
compadre, tak szczerze. pytaj zawsze gdy będziesz miał wątpliwości. znajdziesz tutaj ludzi, którzy sa absolutnymi mistykami w tej dziedzinie. ale nim zacznie zadawać pytania posłuchaj mojej rady i kup, pożycz sobie kilka książek o tej tematyce. będziesz miał wszystko pod ręką w każdej chwili. od siebie mogę polecić "technikę powiększania w fotografii" T. Kilmeckiego. bardzo dużo informacji, dużo obrazków :roll: a wszystko to, podane w zrozumiałym języku.
Ralfiwroclaw
-#

Książka zamówiona...
Znalazłem Opemus-a 6 - już do mnie jedzie..
Ciemność....
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Z czysto technicznych powodów bardzo długo nic lepszego potrzebował nie będziesz.

Na start i długo, długo później - idealny! Dobra decyzja.
Ralfiwroclaw
-#

To bardzo się cieszę, że mój zakup był dobry... Trochę poczytałem i ten powiększalnik miał całkiem dobre opinie.. Teraz jeszcze cała reszta innych rzeczy do kupienia mnie czeka ale myślę że do końca tygodnia wszystko skompletuje..
Ciemność....
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

gratuluję zakupu, a jeszcze bardziej podejścia, bo mało komu chce się w obecnych czasach powiększać. większość niestety kończy na skanach.

co do książek, to jak już przyswoisz Klimeckiego, polecam Bartlett'a, na amazonie używka do dostania za 1p. nieco drożej można zakupić Rudmana. książki po angielsku, ale dość prosto i jasno napisane. przy czym to już nieco bardziej zaawansowane pozycje niż Klimecki.

http://tiny.pl/qs13n
http://tiny.pl/qs138

hoka hey!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ