Hej
w wekend wywoływałem film z wakacji. Klisza była nie naświetlona bo mi się zepsuł aparat w pierwszy dzień wakacji. Jak ocenić film po napisach na nim ? drugi film czekan na wywołanie :)
jak ocenić wywołanie filmu po napisach
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Jeśli dobrze rozumiem "napisy na filmie" to chodzi Ci o numeracje klatek? Co to za klisza? W prawidłowo wywołanej kliszy cyferki i informacje zawarte przy perforacji powinny być po wywołaniu czytelne i dobrze widoczne. Jeśli tak jest a film na całej długości jest równomiernie przezroczysty to znaczy, że aparat nie naświetlił żadnej klatki. Jeśli po wywołaniu nie widzisz żadnych znaków na krawędzi kliszy ani klatek a film jest "przeźroczysty" to może być znak, że coś było nie tak z wywoływaczem i film się utrwalił bez wywołania. Oczywiście nie w każdym przypadku ujawnią się napisy, pamiętam, że któryś z negatywów filmowych po wywołaniu nie miał żadnych znaków, no ale jak podejrzewam Twój przypadek dotyczy zwykłej seryjnie produkowanej kliszy. 

Nie da się.
Jedyne co można stwierdzić, to fakt że wywołanie było.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Fomy z puszek
Różnie mają to naświetlane, także ciężko.
Mogli by swoją drogą dokładać jakiś klin stopniowy :D
Jeżeli to mały obrazek, to możesz zrobić test gazetowy.
A polega on na tym, że kładzie się w dobrym świetle czarny koniec na druku gazetowym i sprawdza czy można coś przeczytać. Druk jest czytelny bez trudu, to wywołanie jest za krótkie, jeżeli trudno czytelny do wywołanie jest ok, jeżeli nieczytelny, to wiadomo, film przewołany.
Ale ten test nie uwzględnia grubości emulsji i tego, że niektóre filmy raczej wywołuje się tak, że wyglądają jak niedowołane, z kolei inne wyglądają na przewołane.
Ale jakiś pogląd na sytuacje to daje.
A polega on na tym, że kładzie się w dobrym świetle czarny koniec na druku gazetowym i sprawdza czy można coś przeczytać. Druk jest czytelny bez trudu, to wywołanie jest za krótkie, jeżeli trudno czytelny do wywołanie jest ok, jeżeli nieczytelny, to wiadomo, film przewołany.
Ale ten test nie uwzględnia grubości emulsji i tego, że niektóre filmy raczej wywołuje się tak, że wyglądają jak niedowołane, z kolei inne wyglądają na przewołane.
Ale jakiś pogląd na sytuacje to daje.
Jak pisałem aparat zepsuł się, a ja nawet nie wiedziałem kiedy. Na całej kliszy mam tylko firmowe napisy. Zostaje zrobie tylko test gazety.
- technik219
- -#
Pozwolę sobie polemizować. O ile w pierwszym przypadku można się zgodzić z Twoim spostrzeżeniem, to w drugim i trzecim już nie bardzo. Bardzo nie bardzo

J.A. "naprostuj" mnie, jeśli błądzę

Lux mea lex
Zacznijmy od tego, że kolega nie ma klatek na filmie, a chciałby wiedzieć czy go dobrze wywołał. Poza oczywiście czasem, temperatura i mieszaniem zalecanym przez producenta filmu, w zalecanym przez producenta wywoływaczu. Innych danych brak, a jakiś wniosek warto wyciągnąć nawet z filmu, na którym nie są naświetlone żadne klatki.
Skąd założenie, że to wywołanie było dogłębne? Mogę się założyć, że dogłębnym nie było. A z doświadczenie wiem, że przeciętny film potrafi osiągnąć gęstość pod 3D, to naprawdę ciemno. Normalnie wywołany ma w granicach 2D.
Ależ ja to napisałem na początku i na początku napisałem, że jedyną pewną informacją jest fakt czy wywołanie nastąpiło czy nie, a o teście gazetowym wspomniałem dlatego, że mimo iż się z tym nie zgadzasz niesie on dodatkową informację.
- technik219
- -#
Ta "dodatkowa informacja" ma taką wartość jak kamień zawieszony za oknem przez Kaszuba. Jak się dynda, to jest wiatr, jak jest mokry, to pada deszcz, a jak go nie ma, to kamień ukradli

W slajdach - zgoda - one wołane są do większego kontrastu i wyższych gęstości, więc końcówki są w stanie dorównać światłom obrazu, ale w negatywach już rzadko tak się dzieje.
A stąd, że w okolicach przepisowego czasu wywoływania danego rodzaju filmu przy założeniu, że końcówka wystawiona była na światło co najmniej w czasie potrzebnym do założenia filmu - inne wywołanie być nie mogło. Przy takiej dawce światła jaką otrzymuje końcówka, to nawet bez jej wywołania, tylko po utrwaleniu możliwe jest stwierdzenie gęstości wyższej niż Do (D-zero)
Właśnie dlatego twierdzę, że tak zaświetlona końcówka zazwyczaj osiąga gęstość bliską Twojemu 3D, podczas gdy normalnie naświetlona klatki 2D. Co opisałem bardziej obrazowo, bez tych "2D-3D".
Jakie stąd wnioski dla Kolegi, który ma problem?
Ano takie, jakie już padły: jeśli są numerki a nie ma klatek, to padła migawka. To samo jeśli nie ma numerków a końcówka jest w jakimś stopniu zaczerniona. Jeśli końcówka jest blada to padł wywoływacz, był za chłodny, albo czas wywoływania był o wiele za krótki (ale w tym przypadku, jeśli migawka sprawna to powinny się zachować chociaż ślady obrazu, zarysy klatek). Jak film czysty i końcówka też to pomylono roztwory. Tu nie ma się co doszukiwać drugiego dna i dzielić włosa na atomy. Oczywiście istnieje związek pomiędzy zaczernieniem końcówki a czasem wywoływania, jednak stopień zaczernienia końcówki filmu nie pozwala na wnioskowanie o prawidłowym dobraniu czasy wywoływania.
Lux mea lex
Postawię jeszcze jedną hipotezę. Jeżeli rozbiegówka jest mocno czarna, a informacje na marginesie wyraźnie widoczne ale jaśniejsze to wywołanie jest prawidłowe, a zawieść mógł transport filmu ... Oczywiście jeżeli jest tak że film ładujemy w mocnym świetle, ja mam tak że często ładuję film do aparatu w pracowni przy świetle szczątkowym, i rozbiegówka wychodzi duuużo jaśniejsza niż napisy na marginesie