Hasselblad 500c/m - Problem z synchronizacją body z Zeissem

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Bilans
-#
Kontakt:

Post autor: Bilans »

Witam,
mam problem natury technicznej z Hasselbladem 500c/m:
Ponieważ to mój drugi średni format (a pierwszy Hassel) mam problem wynikający z niewiedzy.
Nie mogę zsynchronizować migawki w obiektywie z migawką w body. Migawka w body ma tak jakby czas B (czyli jak długo trzymam tak długo jest otwarta), natomiast migawka w obiektywie (80 2.8 *T) żyje własnym życiem (lub na odwrót).
Widać to bardzo przy czasie 1 sek - migawka w body się otwiera i zamyka, a migawka w Zeissie w tym czasie się otwiera i dalej pracuje.
Czy czegoś nie wiem ? Jak obie rzeczy zsynchronizować ?
Obiektyw i aparat kupowane były osobno w różnym odstępie czasowym.
Przy okazji chciałbym się dopytać do czego służy przy migawce centralnej w body wichajster (dźwigienka) z napisem O i T ?
Uprzejmie proszę o pomoc
Pozdrawiam
sejmajnejm
-#

Re: Hasselblad 500c/m - Problem z synchronizacją body z Zeis

Post autor: sejmajnejm »

Bilans pisze:Witam,
mam problem natury technicznej z Hasselbladem 500c/m:
Ponieważ to mój drugi średni format (a pierwszy Hassel) mam problem wynikający z niewiedzy.
Nie mogę zsynchronizować migawki w obiektywie z migawką w body. Migawka w body ma tak jakby czas B (czyli jak długo trzymam tak długo jest otwarta), natomiast migawka w obiektywie (80 2.8 *T) żyje własnym życiem (lub na odwrót).
Widać to bardzo przy czasie 1 sek - migawka w body się otwiera i zamyka, a migawka w Zeissie w tym czasie się otwiera i dalej pracuje.
Czy czegoś nie wiem ? Jak obie rzeczy zsynchronizować ?
Obiektyw i aparat kupowane były osobno w różnym odstępie czasowym.
Przy okazji chciałbym się dopytać do czego służy przy migawce centralnej w body wichajster (dźwigienka) z napisem O i T ?
Uprzejmie proszę o pomoc
Pozdrawiam
To normalne w Hasselbladach - trzeba trzymać spust do czasu aż migawka w obiektywie się zamknie. Puszczenie guzika przedwcześnie spowoduje zamknięcie tylnych kurtyn zabezpieczających film przed zaświetleniem, zanim zdjęcie zostanie naświetlone zgodnie z założeniem. Na obiektywach przy czasach dłuższych od 1/4s jest taka kreska, która ma o tym przypominać.

Oznaczenie O i T: http://www.cameramanuals.org/hasselblad ... -swc_m.pdf
strona 14.
Przy ustawieniu T i czasie B nie trzeba trzymać spustu cały czas podczas robienia zdjęcia. Migawka zamknie się automatycznie, po przestawieniu w pozycję O.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 13:27 przez sejmajnejm, łącznie zmieniany 1 raz.
Bilans
-#
Kontakt:

Przebardzo dziękuję :) - odpowiedź jest niewyobrażalnie pomocna.
Korzystając z okazji chciałem się spytać także o czas "F" - do czego służy
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Bilans pisze:Przebardzo dziękuję :) - odpowiedź jest niewyobrażalnie pomocna.
Korzystając z okazji chciałem się spytać także o czas "F" - do czego służy
Bardzo proszę :-)

Ustawienie F służy do 'wyłączenia' migawki w obiektywie. Ma to na celu umożliwienie korzystania z obiektywu razem z body serii F, które mają prawdziwą migawkę w body.
Przy body serii V jest to ustawienie nieużywane.

Tak na przyszłość - kupując obiektywy do serii V nie kupuj obiektywów tylko oznaczonych F - są to obiektywy bez migawki i nie nadają się do działania z serią V.

Do serii V nadają się te z C w nazwie: C, CF, CFi, CB, CFE
Bilans
-#
Kontakt:

Tego dowiedziałem się na własnych błędach kupując w Interfoto (na szczęście oddałem i kupiłem CF) :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
TomSabros
-#

Post autor: TomSabros »

sejmajnejm pisze: - Na obiektywach przy czasach dłuższych od 1/4s jest taka kreska, która ma o tym przypominać.
Jakie to proste. A cały czas zastanawiałem się do czego te kreseczki służą?
ODPOWIEDZ