Gossen Sixtomat electronic

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Mam pytanie do uzytkownikow tego swiatlomierza. Nie znalazlem w necie instrukcji obslugi tego modelu - jest tylko pozniesza wersja.

A teraz pytanie: czy jego kalibracje wykonuje sie dedykowana srubka polozona na spodzie swiatlomierza podczas gdy baterie sa wlozone do niego czy ( jak w pozniejszej wersji) bez?

Pytam dlatego, ze czekam na baterie a bez baterii wciskajac klawisz do pomiaru i obracajac srubka nic sie nie dzieje. Czy jest to normalne czy swiadczy raczej o tym, ze to juz jest zlom?
aka
-#

Post autor: aka »

oKuba pisze: 10 gru 2021, 21:09Mam pytanie
\A to nie ten: https://www.cameramanuals.org/flashes_m ... german.pdf
oKuba
-#

Kurcze ten! Dzieki :-D
aka
-#

oKuba pisze: 10 gru 2021, 21:20 Kurcze ten! Dzieki :-D
Ale czy tam jest odpowiedź na Twoje pytanie? Oto jest pytanie...
oKuba
-#

No wlasnie kilka razy przejrzalem tekst i oprocz tego, ze srubka to zerowanie wskaznika, to nic na ten temat nie jest napisane
aka
-#

oKuba pisze: 10 gru 2021, 21:27 nic na ten temat nie jest napisane
No to trzeba czekać na baterie. Skąd takie baterie bierzesz? No bo chyba nie takie: Wein Cell PX625/PX13 1.35V Zinc-Air ?

A tak swoją drogą to chyba zerowanie z baterią bo na mój gust to tam nie ma wskazówki (galwanometru) tylko diody są, tak?
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

oKuba, mam kilka Gossenow ale selenowych i ta srubka slozy właśnie do ustawiania zera, zatyka się dopływ światła i ustawia się na niebieska kropkę leżąca tuż obok białej kropki, no i to cała kalibracja.
Odkąd posialem w lesie całkiem nowego Sekonica to korzystam z tego Gossena Sixtino i jeszcze jednego i działają tak samo jak ten sekonic, więc na razie nie kupuje, bo skalibrowalem sobie identycznie 3 selenowe i im zaufalem i jest ok, a skoro jest ok to po co poprawiac.
Zaufanie do tych na baterie rteciowe miałbym ograniczone zaufanie, ale muszę nadmienić że jestem posiadaczem niezuzytych selenowych w tym jeden bez nazwy, ale wolę te Gosseny bo są malutkie.
Załączniki
IMG_20211210_215652.jpg
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
oKuba
-#

Podobno w przypadku tego swiatlomierza mozna uzywac ekwiwalentu 1.5V, wiec zamowilem Warte o tych samych wymiarach (PX625A).

Tam jest wlasnie galwanometr. Nic sie tam nie swieci a tylko wychyla.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

oKuba, ale Ty też chyba miałeś tego seKonika 208, zgubiles go tez, czy też masz ochotę na zabytkowy? ;-)
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
oKuba
-#

4Rider pisze: 10 gru 2021, 22:05 oKuba, ale Ty też chyba miałeś tego seKonika 208, zgubiles go tez, czy też masz ochotę na zabytkowy?
Mam go nadal, ale on mi jakos haptycznie nie pasi
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

oKuba, a bo on mały do małych dłoni, kobiecych że się tak wyrażę, ale ja posiadam właśnie takie ;-)
To ten Sixtino też nie dla Ciebie, chociaż mniej delikatny, ale podobnej wielkości tudzież malosci ;-)
aka
-#

oKuba pisze: 10 gru 2021, 22:00 Tam jest wlasnie galwanometr. Nic sie tam nie swieci a tylko wychyla.
No to bez baterii i wskazówka na zielony punkt, ale czy tam taki jest? Na rysunku w instrukcji nic nie widać i dlatego podejrzewałem diody.
oKuba
-#

4Rider, Sixtino tez posiadam. On juz lepiej lezy w dloni, aczkolwiek moj egzemplarz ma lekko naderwana kurtyne, co w sumie noch nie przeszkadza w pomiarach, ale mnie przeszkadza. ;-)
oKuba
-#

aka pisze: 10 gru 2021, 22:18 No to bez baterii i wskazówka na zielony punkt
Jest taki. W zasadzie nie punkt a obszar/ zielona blaszka. Problem w tym, ze srubka nic nie powoduje
aka
-#

oKuba pisze: 10 gru 2021, 22:23
aka pisze: 10 gru 2021, 22:18 No to bez baterii i wskazówka na zielony punkt
Jest taki. W zasadzie nie punkt a obszar/ zielona blaszka. Problem w tym, ze srubka nic nie powoduje
To czekaj na baterie, ale na zdrowy rozum to wskazówkę "na zero" ustawia się bez prądu. Lunasix tak ma i to chyba jest logiczne. Włożysz baterie to się okaże co i jak.
ODPOWIEDZ