Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
aka Dawno nie sluchałem
oKuba, rozumiem, że naświetlałeś tą Fomę nominalnie, czyli na ASA200? Mam mieszane uczucia, jeśli chodzi o tą dwusetkę od Fomy. Przy Fomie 400 przynajmniej wiadomo, czego można się spodziewać, no a Foma 100 jest jak bolid Formuły 1

miki11 Ciezko wyczuc. Faktem jest, ze swiecilem nominalnie a Foma 200 tej czulosci normalnie nie osiąga. Ale niby Diafine ma troche wyciagac z definicji.
Pewnie te 200 ASA to troche zbyt optymistycznie i trzeba by było naswietlac bardziej obficie? Takie mam wrażenie.
Pewnie te 200 ASA to troche zbyt optymistycznie i trzeba by było naswietlac bardziej obficie? Takie mam wrażenie.
Kiedyś miałem takie coś w stopce
Fora 200 to najlepszy film, ma czułość jak 100, a ziarno jak 400
Fora 200 to najlepszy film, ma czułość jak 100, a ziarno jak 400

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. Zupelnie sluszna refleksja. Najmniejsze ziarno na tym materiale uzyskiwałem świecąc na 125 ASA i wołając w FX-39 II lub w Wehnerze. Zimny (16C) Rodinal 1+50 tez jest calkiem ok. Ziarno juz bardziej akcentowane, ale przyjemne dla oka. W PMK i Pyro niestety kicha; zamiast ziarna jest maź
J.A. - bardzo celna uwaga, takie właśnie odnoszę wrażenie.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2024, 10:32 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba Czechom przyznać, że są konsekwentni w tym zawyżaniu czułości. Zapytam jeszcze z innej strony: czy są jakieś indywidualne zalety tego filmu w porównaniu do setki i czterysetki?
Myślę, że w większych formatach taką zaletą jest trochę wyższa czułość - szczególnie w jakiś 9x12 czy 4x5, gdzie ziarno nie gra już takiej dużej roli, a trzeba brać pod uwagę wyciąg miecha
Wyciąg miecha? Nie przesłonę?
Nie robię na LF, ale coś mi się kołacze po głowie z ogólnych zasad optyki, że od skali odwzorowania 1:10 w górę dodatkowy wyciąg jest nieistotny.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Kentmere Pan 400@100, ID-68 (1+1)