ostrygad pisze:Generalnie nie mam szerokiej wiedzy technicznej w tym temacie - kolega J.A ma , może zechce się udzielić - nie mniej różnica jest porażająca i ja ją widziałem, nie w internecie tylko na własnych zdjęciach , trzymając w ręce wydruki :)
Czuję się wywołany do tablicy.
W zasadzie nie ma co więcej pisać na ten temat, bo wszystko zostało napisane.
Przez analogię do fotografowania, a potem powiększania. Obiektyw do małego obrazka z regóły jest lepszej jakości od obiektywu kryjącego wielki format.
Obiektyw skanera płaskiego musi zebrać dane z szerokości 20 cm, obketyw Nikona 8/9000 zbiera z szerokości 6 cm, a skanera do małego obrazka już tylko z 2,5 cm.
Z tego samego powodu niedościgłym wzorem są skanery bębnowe, w nich obiektyw operuje na polu kilku mm2, a zbiera dane dodatkowo z ułamka tego pola i samego środka.
etanol pisze:niewielkie porównanie Epsona V700 oraz Minolty Dimage 5400:
Takie porównania niewiele mówią i bardzo dużo zależy kto je robi i co chce udowodnić. Natomiast to o czym pisał wcześniej
ostrygad, porównanie dużych powiększeń, obnaża wszystkie niedostatki skanerów płaskich. Tak samo jak duże powiększenia wprost z negatywu obnażają wszystkie niedostatki obiektywu powiększalnikowego.