Witam, jak w temacie, skaner dziwnie skanuje pozostawiając smugi.
Wczoraj skanowałem negatyw 6x9 i na niektórych klatkach były dziwne smugi.
Dziś ponownie skanowałem i co ciekawe te klatki które wczoraj były ze smugani dziś smóg nie miały a jedna klatka która wczoraj wyszła ok ma dziś smugi. Na negatywie nie widać nic takiego.
W czym może być problem, szyby w skanerze czyste.
Epson V500 dziwne skanowanie negatywu.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
oprócz czystości szyb ważne też jest, aby na czujniku nie było pyłków. dlatego warto odkręcić szybę i odkurzyć wnętrze skanera, zarówno pod dolną, jak i górną szybą.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
Problem rozwiązałem z pomocą serwisu Epson ;)
Poprostu zakładałem film do ramki i przesuwałem, a niestety na końcu ramki są takie otworki i tamtędy skaner pobiera próbkę bieli. Wiec jak zastawiłem kliszą to wskazania były błędne. Moje podejrzenia były od wczoraj gdy przesuwałem film ale nie pomyślał bym, że to te otworki służą do kalibracji :)
Pierwsza klatka, druga ok a następne kicha.
Dziś to potwierdziłem skanująć ponownie film bez smug i ustawienia obrazu były o wiele lepsze - wiekszy zakres itd ...
Poprostu zakładałem film do ramki i przesuwałem, a niestety na końcu ramki są takie otworki i tamtędy skaner pobiera próbkę bieli. Wiec jak zastawiłem kliszą to wskazania były błędne. Moje podejrzenia były od wczoraj gdy przesuwałem film ale nie pomyślał bym, że to te otworki służą do kalibracji :)
Pierwsza klatka, druga ok a następne kicha.
Dziś to potwierdziłem skanująć ponownie film bez smug i ustawienia obrazu były o wiele lepsze - wiekszy zakres itd ...