Egzaminy wstepne... Studia... Fotografia
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Egzaminy wstepne... Studia... Fotografia
Jako ze nie moglam znalezc odpowiedzi w juz powstalych watkach - zakladam nowy. Licze na odpowiedzi od osob ktore maja zielone pojecie o tym watku... Jak w temacie - chodzi o egzaminy wstepne na studia. Za teksty w stylu "Poszukaj w google" pozabijam :P Czytalam juz watek "Szkoly i studia" zalozony przez Macieja ale nie znalazlam tego czego szukalam... :)
Mysle o studiach dotyczacych fotografii... moze reklamy... myslalam o Poznanskim ASP - studia stacjonarne wydzial komunikacji multimedialnej kierunek sztuka rejestracji obrazu (intermedia) ze specjalnoscia fotografia, lub Łodzkiej filmowce (wysoka poprzeczka) Wydzial operatorski i realizacji telewizyjnej w specjalnosci fotografia... Pytanie skierowane do osob ktore sa na ktoryms z tych kierunkach lub probowaly sie tam dostac ...;)
A mianowicie... (chodzi gl o egzamin praktyczny...) Jak wyglada taki egzamin? Czy trudno sie dostac? Co trzeba wziac na egzamin a co jest na miejscu do dyspozycji? Jak powinna wygladac teczka z pracami? Wiem ze niektore z tych rzeczy sa wymienione na stronach www uczelni ale nie sa zbyt sprecyzowane a pozatym chcialam spojrzec na temat od strony kogos kto juz sie z tym spotkal... wiecie wybadac od innej strony ; ) hehe Mile widziane wskazowki i podpowiedzi...
Jesli ktos moze mi podsunac inna szkole... - nie obraze sie... :D Wiem z czym chce wiazac przyszlosc ale nie wiem w ktora strone uderzyc a nie mam za bardzo znajomych ktorzy mogli by mi doradzic...
PS. Przepraszam za brak polskich liter. Mam wybrakowany komputer (posiadam tylko kilka z nich )
Mysle o studiach dotyczacych fotografii... moze reklamy... myslalam o Poznanskim ASP - studia stacjonarne wydzial komunikacji multimedialnej kierunek sztuka rejestracji obrazu (intermedia) ze specjalnoscia fotografia, lub Łodzkiej filmowce (wysoka poprzeczka) Wydzial operatorski i realizacji telewizyjnej w specjalnosci fotografia... Pytanie skierowane do osob ktore sa na ktoryms z tych kierunkach lub probowaly sie tam dostac ...;)
A mianowicie... (chodzi gl o egzamin praktyczny...) Jak wyglada taki egzamin? Czy trudno sie dostac? Co trzeba wziac na egzamin a co jest na miejscu do dyspozycji? Jak powinna wygladac teczka z pracami? Wiem ze niektore z tych rzeczy sa wymienione na stronach www uczelni ale nie sa zbyt sprecyzowane a pozatym chcialam spojrzec na temat od strony kogos kto juz sie z tym spotkal... wiecie wybadac od innej strony ; ) hehe Mile widziane wskazowki i podpowiedzi...
Jesli ktos moze mi podsunac inna szkole... - nie obraze sie... :D Wiem z czym chce wiazac przyszlosc ale nie wiem w ktora strone uderzyc a nie mam za bardzo znajomych ktorzy mogli by mi doradzic...
PS. Przepraszam za brak polskich liter. Mam wybrakowany komputer (posiadam tylko kilka z nich )
Z tego co się dowiadywałem to filmówka jest nastawiona na reportaż lub precyzując - na zdjęcia, które opowiadają jakąś historię.
ASP - to fotografia artystyczna. Pracownie różnych dziedzin fotografii.
Jednak chyba na ASP jest się trudniej dostać. Co nie zmienia faktu, że na obydwie uczelnie jest się bardzo trudno dostać.
Dodatkowych utrudnieniem (dla niektórych ułatwieniem) w dostaniu się na ASP (dzienne) jest egzamin z rysunku i malarstwa.
ASP - to fotografia artystyczna. Pracownie różnych dziedzin fotografii.
Jednak chyba na ASP jest się trudniej dostać. Co nie zmienia faktu, że na obydwie uczelnie jest się bardzo trudno dostać.
Dodatkowych utrudnieniem (dla niektórych ułatwieniem) w dostaniu się na ASP (dzienne) jest egzamin z rysunku i malarstwa.
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Czyli... Jesli interesuje mnie egzamin wstepny bez zabawy w rysunek i malarstwo to... tylko studia zaoczne? Wlasnie nie moglam sie tego doczytac na stronie ASP... Ehh... Czarno to widze... Rysunek to jeszcze... ale panicznie boje sie praktycznego z malarstwa... Pendzelkiem to ja sobei krzywde potrafie zrobic
I wiem ze polegne na postaciach... Ratuuuunku...
A tak na marginesie... zdaje na maturze historie sztuki na podstawie...

A tak na marginesie... zdaje na maturze historie sztuki na podstawie...
A można wiedzieć czemu podstawę? Z tego co wiem, to jak spróbujesz na rozszerzonym, to Ci się nic nie stanie, bo i tak jeszcze zdajesz podstawę. A chyba jakieś punkty dodatkowe za rozsz. Ci na ASP przyznają.
Inna sprawa, że jak wybierasz się na ASP i nie masz za wiele wspólnego z malarstwem, to chyba będziesz musiała się szybko przeprosić z pędzlem i nadrobić zaległości w technice. Jak już się dostaniesz, to rysunek i malarstwo na pewno będą Cię "gnębić". Popatrz może na plany zajęć, itd.
Swoją drogą, to co do poznania, to zobacz, że specjalność wybiera się dopiero po licencjacie, a jedna z nich to animacja. Tak więc malarstwo i rysunek na pewno Cię nie ominą...
Inna sprawa, że jak wybierasz się na ASP i nie masz za wiele wspólnego z malarstwem, to chyba będziesz musiała się szybko przeprosić z pędzlem i nadrobić zaległości w technice. Jak już się dostaniesz, to rysunek i malarstwo na pewno będą Cię "gnębić". Popatrz może na plany zajęć, itd.
Swoją drogą, to co do poznania, to zobacz, że specjalność wybiera się dopiero po licencjacie, a jedna z nich to animacja. Tak więc malarstwo i rysunek na pewno Cię nie ominą...
ku6i, nie ma już tak dobrze.
Teraz zdajemy albo podstawowy poziom albo rozszerzony.
Poza tym, na ASP w Poznaniu jest fotografia jako osobny kierunek, nie jako specjalność. Więc od początku do końca wałkujesz fotografię. I z tego co wiem, to żadnych zajęć z rysunku i malarstwa praktycznego chyba tam nie ma.

Poza tym, na ASP w Poznaniu jest fotografia jako osobny kierunek, nie jako specjalność. Więc od początku do końca wałkujesz fotografię. I z tego co wiem, to żadnych zajęć z rysunku i malarstwa praktycznego chyba tam nie ma.
Ej, chwila, to jak to w końcu jest? Bo jak ja zdawałem (tzn. w tym roku), to można było zdawać tylko 1 poziom: albo podstawa, albo rozszerzony (który zawierał też w sobie zakres materiału z podstawy). Ktoś się odwołał do TK i jak się okazało, powinni nas poinformować o zmianie zasad matury 2 (3?) lata przed maturą, czyli na początku L.O. Tyle, że TK doszedł do wniosku, że nie ma sensu robić nam syfu (wyrok był w okolicach lutego) i zdajemy wg. tych durnych zasad, a od następnego roku powracamy do starych, czyli: albo podstawa, albo dwupak: podstawa + rozszerzenie.Maciej pisze:ku6i, nie ma już tak dobrze. Teraz zdajemy albo podstawowy poziom albo rozszerzony.
Uświadomcie mnie jakie są teraz zasady, bo przyznam się, że tego nie śledziłem, będąc pewnym, że będzie tak jak TK orzekł, a w maju poprawiam maturę

Ekhm... To my jakiś inny informator czytaliśmy? Bo jakieś parę h temu wg. informatora ze strony ASP w Poznaniu:Maciej pisze:Poza tym, na ASP w Poznaniu jest fotografia jako osobny kierunek, nie jako specjalność. Więc od początku do końca wałkujesz fotografię. I z tego co wiem, to żadnych zajęć z rysunku i malarstwa praktycznego chyba tam nie ma.
I z tego co tam wyczytałem to będąc na "sztuce rejestracji obrazu" to dopiero po licencjacie robi się specjalność. I tak mi się coś dziwnie wydaje, że możliwe jest, że do licencjatu robi "program ogólny". czyli conieco z fotografii, conieco z animacji, tzn. podstawy obu dziedzin, a więcej jak już wybierze specjalność. Mam coś bardzo podobnego na swoich studiach, aczkolwiek to studia techniczne, ale mi to wybitnie śmierdzi Systemem Bolońskim, skoro nawet na ASP zaczyna się pojawiać schemat: licencjat + uzupełniające magisterskie.WYDZIAŁ KOMUNIKACJI MULTIMEDIALNEJ
Kierunki:
sztuka rejestracji obrazu
- ze specjalnościami: fotografia, animacja
- intermedia
To w sumie tylko takie moje gdybania, więc żadnej mocy sprawczej to nie ma. Z resztą zadzwońcie/zapytajcie o plan zajęć np. dla tego roku to się dowiecie. I oczywiście nie zapomnijcie wspomnieć o tym na forum

Swoją drogą, to takie pytanie może warto zadać też na forum digartu? Jakkolwiek na 100% pojawi się parę bzdurnych odpowiedzi, ale może też trafi się ktoś dobrze zorientowany
Przepraszam za OT, ale z tego co mi wiadomo, to jest tak zwane dostosowywanie polskiego szkolnictwa do "standardów" europejskich. Ponoć tylko kilka kierunków pozostanie w starym systemie, typu medycyna, weterynaria, farmacja i prawo. Także raz jeszcze pozdrawiam i życzę powodzenia.ku6i pisze:to wybitnie śmierdzi Systemem Bolońskim, skoro nawet na ASP zaczyna się pojawiać schemat: licencjat + uzupełniające magisterskie
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
Descentes, Łódź to wcale nie jest wysoka poprzeczka. Fotografia tam jest dopiero od roku albo dwóch a wcześniej była zaoczna. Poziom, oceniając po zdjęciach wiszących czasem (jeszcze kiedy sam byłem w Łodzi), nie był zabójczo wysoki. Obecnie jeśli idzie o obraz to PWSTviT ma tylko dwa kierunki z tego co wiem. Operatorski (nie polecam) i fotografię właśnie (jedyne co mogę powiedzieć to ocena zdjęć jakie widziałem. Do tego wszystkiego jest jeszcze WRiT Uniwersytetu Śląskiego, który ma jeden kierunek "Operatorski i fotografia" (ten polecam). W Warszawie jest jeszcze studium fotografii przy SPAF (nie wiem jak teraz bo ja miałem z nim kontakt lat temu 6) i Akademia fotografii ale one już płatne są.
Cały czas jest poziom podstawowy albo rozszerzony.ku6i pisze:
Ej, chwila, to jak to w końcu jest? Bo jak ja zdawałem (tzn. w tym roku), to można było zdawać tylko 1 poziom: albo podstawa, albo rozszerzony (który zawierał też w sobie zakres materiału z podstawy). Ktoś się odwołał do TK i jak się okazało, powinni nas poinformować o zmianie zasad matury 2 (3?) lata przed maturą, czyli na początku L.O. Tyle, że TK doszedł do wniosku, że nie ma sensu robić nam syfu (wyrok był w okolicach lutego) i zdajemy wg. tych durnych zasad, a od następnego roku powracamy do starych, czyli: albo podstawa, albo dwupak: podstawa + rozszerzenie.
Uświadomcie mnie jakie są teraz zasady, bo przyznam się, że tego nie śledziłem, będąc pewnym, że będzie tak jak TK orzekł, a w maju poprawiam maturę![]()
http://fotografia.asp.poznan.pl/ku6i pisze: Ekhm... To my jakiś inny informator czytaliśmy? Bo jakieś parę h temu wg. informatora ze strony ASP w Poznaniu:
I z tego co tam wyczytałem to będąc na "sztuce rejestracji obrazu" to dopiero po licencjacie robi się specjalność. I tak mi się coś dziwnie wydaje, że możliwe jest, że do licencjatu robi "program ogólny". czyli conieco z fotografii, conieco z animacji, tzn. podstawy obu dziedzin, a więcej jak już wybierze specjalność. Mam coś bardzo podobnego na swoich studiach, aczkolwiek to studia techniczne, ale mi to wybitnie śmierdzi Systemem Bolońskim, skoro nawet na ASP zaczyna się pojawiać schemat: licencjat + uzupełniające magisterskie.WYDZIAŁ KOMUNIKACJI MULTIMEDIALNEJ
Kierunki:
- ze specjalnościami: fotografia, animacja
- intermedia
Eee... czy tylko ja mam takie wrazenie czy polska oswiata jest jakas uposledzona... Bo jesli naprawde walkowane jest wszystko na studiach z fotografii na ASP... to ja to czarno widze... domyslam sie ze jest to jakis wybieg w stylu "moze ktos odpadnie" moze sa inne powody nie wiem...
Temat juz zalozylam na Digarcie ale ostatnio zauwazylam tam tendencje do odpowiadania bardzo ŁASKAWIE albo pogardliwie... a przeciez kto pyta nie bladzi... heh Ludzie traktuja sie tam ostatnio na forum dosc dziwnie... dobra nie wazne :P heh A tak wogole... sa niescislosci w waszych komentarzach... i sie troche pogubilam... na praktycznym na wybranym przezemnie kierunku nie ma egzaminu z malarstwa!!!
Egzamin praktyczny:
"WYDZIAŁ KOMUNIKACJI MULTIMEDIALNEJ
- Kierunek:
specjalność: fotografia
Kandydat zobowiązany jest przynieść aparat fotograficzny i film czarno-biały. Papier fotograficzny formatu 30 x 40 w ilości minimum 10 sztuk.
Zadanie - to odpowiedź na hasło.
Należy zaprezentować umiejętności tworzenia w dyscyplinie kierunkowej, umiejętność obserwacji, wrażliwość i wyobraźnię, umiejętność komunikowania się przez skrót, znak, narrację.
Rozmowa kwalifikacyjna dotyczy prac wykonanych podczas sprawdzianu kwalifikacyjnego oraz zainteresowań kandydata w kontekście wybranego kierunku studiów "
Tak tez... teraz juz wogole nie wiem na ile wierzyc w wasze informacje ;P Czy my rozmawiamy o tym samym? ;> Z kolei teczka sklada sie glownie ze zdjec... A tak pozatym to ewentualnie jesli nie Lodzka filmowka ani ASP Poznan... to gdzie? Poradzcie cos... Bo ja juz sie pogubilam i ograrnia mnie panika...
Temat juz zalozylam na Digarcie ale ostatnio zauwazylam tam tendencje do odpowiadania bardzo ŁASKAWIE albo pogardliwie... a przeciez kto pyta nie bladzi... heh Ludzie traktuja sie tam ostatnio na forum dosc dziwnie... dobra nie wazne :P heh A tak wogole... sa niescislosci w waszych komentarzach... i sie troche pogubilam... na praktycznym na wybranym przezemnie kierunku nie ma egzaminu z malarstwa!!!
Egzamin praktyczny:
"WYDZIAŁ KOMUNIKACJI MULTIMEDIALNEJ
- Kierunek:
specjalność: fotografia
Kandydat zobowiązany jest przynieść aparat fotograficzny i film czarno-biały. Papier fotograficzny formatu 30 x 40 w ilości minimum 10 sztuk.
Zadanie - to odpowiedź na hasło.
Należy zaprezentować umiejętności tworzenia w dyscyplinie kierunkowej, umiejętność obserwacji, wrażliwość i wyobraźnię, umiejętność komunikowania się przez skrót, znak, narrację.
Rozmowa kwalifikacyjna dotyczy prac wykonanych podczas sprawdzianu kwalifikacyjnego oraz zainteresowań kandydata w kontekście wybranego kierunku studiów "
Tak tez... teraz juz wogole nie wiem na ile wierzyc w wasze informacje ;P Czy my rozmawiamy o tym samym? ;> Z kolei teczka sklada sie glownie ze zdjec... A tak pozatym to ewentualnie jesli nie Lodzka filmowka ani ASP Poznan... to gdzie? Poradzcie cos... Bo ja juz sie pogubilam i ograrnia mnie panika...
Czyli to co skopiowalam do gory jest nieaktualne?
Eee a ja to wczoraj kopiowalam wieczorem...
Tutaj jest harmonogram zajec na ten rok... http://fotografia.asp.poznan.pl/harmonogram2007.pdf tez nie ma zadych zajec z malarstwa... I innych pierdol... chyba ze jeszcze nie to znalazlam... na innym byly tylko zajecia z rysunku i rysunku z perspektywa... pozatym na gl str ASP poznan nie ma nigdzie linka to podstrony ktora wy mi wyslaliscie http://fotografia.asp.poznan.pl/ Eee czarna magia :P a to co ja skopiowalam powyzej o egzaminie wstepnym na fotografie jest na glownej stronie ASP w podstronie rekrutacja...

Tutaj jest harmonogram zajec na ten rok... http://fotografia.asp.poznan.pl/harmonogram2007.pdf tez nie ma zadych zajec z malarstwa... I innych pierdol... chyba ze jeszcze nie to znalazlam... na innym byly tylko zajecia z rysunku i rysunku z perspektywa... pozatym na gl str ASP poznan nie ma nigdzie linka to podstrony ktora wy mi wyslaliscie http://fotografia.asp.poznan.pl/ Eee czarna magia :P a to co ja skopiowalam powyzej o egzaminie wstepnym na fotografie jest na glownej stronie ASP w podstronie rekrutacja...
Łukasz, czemu nie polecasz w. operatorskiego w Łodzi? Absolwenci operatorskiego w Stanach na bezrobocie nie narzekają...
rbit9n, właśnie to o czym mówisz to jest właśnie System Boloński
Descentes, nie wiem jak to wygląda w przypadku Poznania, ale ogólnie w całej Polsce na ASP to wygląda tak, że odsiew jest przy rekrutacji, a później mało kto odpada. Dla przykładu w tym roku na I rok wszysytkich kierunków na ASP w Krakowie przyjęto mniej osób niż na mój kierunek na AGH, który wcale do tych z największym naborem nie należy
A co do malarstwa, to może i, ale patrząc na plan zajęć I roku zaocznych: http://fotografia.asp.poznan.pl/info/L1AB_2007.pdf
To rysunek niestety jest. A wątpie, żeby coś co mają na zaocznych nie wystąpiło na dziennych.
A tak wracając do pierwotnego problemu, to czemu zamiast gdybać nie napiszesz/zadzwonisz na ASP? W sumie to nawet byś mogła się kiedyś przejechać, daleko nie masz. Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce...
rbit9n, właśnie to o czym mówisz to jest właśnie System Boloński

Descentes, nie wiem jak to wygląda w przypadku Poznania, ale ogólnie w całej Polsce na ASP to wygląda tak, że odsiew jest przy rekrutacji, a później mało kto odpada. Dla przykładu w tym roku na I rok wszysytkich kierunków na ASP w Krakowie przyjęto mniej osób niż na mój kierunek na AGH, który wcale do tych z największym naborem nie należy

A co do malarstwa, to może i, ale patrząc na plan zajęć I roku zaocznych: http://fotografia.asp.poznan.pl/info/L1AB_2007.pdf
To rysunek niestety jest. A wątpie, żeby coś co mają na zaocznych nie wystąpiło na dziennych.
A tak wracając do pierwotnego problemu, to czemu zamiast gdybać nie napiszesz/zadzwonisz na ASP? W sumie to nawet byś mogła się kiedyś przejechać, daleko nie masz. Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce...