To mój pierwszy wpis więc wybaczcie prosty język i może dla mnie których banalne pytanie. Postawiłem ciemnię na Durst M670 BW (z obiektywami Rodagon f:80mm i f:50mm). Nie wiem w czym tkwi problem ale przy wyświetlaniu negatywu w wypadku obu obiektywów, po wyostrzeniu wyświetla mi się wadliwy obraz a właściwie wadliwa krawędź. Przy f:50 utrzymane zostają proporcje ale same krawędzie ramki są mocno rozmyte a przy f:80 boczne krawędzie zostają mocno obcięte do kształtu półkola.
Poniżej link do dwóch zdjęć które to pokazują.
https://www.dropbox.com/sh/daqoxcyal9kh ... srUra?dl=0
Podejrzewam że to kwestia głowicy ale nie mam pojęcia co dalej. Jaką kupić lub co innego zrobić.
Będę wdzięczny za pomoc!
K
Durst M670 BW vs 6x7
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Durst M670 BW vs 6x7
A masz w głowicy właściwy kondensor ? Powinien być dla f=80. Może masz dla "małego obrazka" czyli dla f=50
Fan Pentax'a.
Durst M670 BW vs 6x7
Możliwe, że właśnie o kondensator chodzi. Mam 50 a pewnie potrzebuję 80. Wielkie dzięki za trop!
K
K
Durst M670 BW vs 6x7
Kubakan, właśnie widziałem dla f=80 na Allegro. Nie mam pojęcia ile to powinno kosztować ale tam cena nie jest mała porównując do np. kondensorów do Krokusów.
Fan Pentax'a.
Durst M670 BW vs 6x7
kondensory do zachodnich powiększalników są drogie, ostatnio wywaliłem za 6x9 do mojego Kaisera V - 800PLNów.