Drukarka...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Drukarka...
Nie wiem czy wypada pytać o rekomendacje drukarkowe... ale niestety nie mam miejsca na powiększalnik, a chcę mieć coś, żeby druknąć zdjęcia na ścianę, dla ciotki, ale też na przykład żeby rozłożyć sobie jakiś projekt na podłodze i mieć wydruki podglądowe. Co ważne - z naciskiem na czarno-białe. Budżet do plus minus 2,000zł, nie wymagam jakości jak z P800, ale żeby było przyzwoicie.
Zrobiłem research i:
- Epson L805 wydawała się ciekawą opcją - atrakcyjna cenowo (1300zł), 6 wkładów, tusze napełniane z butelek (to seria EcoTank), a buteleczki mają po 70ml i kosztują niewiele (ok. 40zł) więc niedroga w eksploatacji. Pytanie czy ktoś ma i jak się sprawuje przy wydrukach monochromatycznych, bo sporo opinii wskazuje, że jest raczej do koloru. No i naczytałem się, że czasem brudzi kartki, nie ma zbytnio wyboru jeśli chodzi o papiery jakie bierze itd itp. Przy podglądowych to oczywiście nie problem, ale gorzej z wydrukami dla mnie. Czy macie inne doświadczenia z tym modelem?
- Canon Pro-200, a więc następczyni Pro-100, niby wszystko spoko, jakość bombowa, 8 komór, tusze 12,6ml po 77zł. Tu z podglądówkami byłoby gorzej, ale na ścianę super. Tysiąc zł więcej niż Epson.
- Canon IP-8750 wydaje się niezłą opcją pośrodku, fajnie sobie radzi z B&W, kosztowo nie ma tragedii (1600zł). 6 komór, tusze 7ml oraz w wersji XL (11ml), przy XL kosztowo podobnie jak do Pro200.
To w sumie 3 modele na które najczęściej trafiałem w googlowaniu. Domyślam się, że drukarki to na tyle złożony temat, że ciężko "polecić" cokolwiek komuś innemu niż sobie, bo wszyscy mamy różne gusta, potrzeby i wymagania, ale jeśli macie któryś z tych modeli bądź znacie kogoś kto ich używa i ma opinię, chętnie poczytam :)
Zrobiłem research i:
- Epson L805 wydawała się ciekawą opcją - atrakcyjna cenowo (1300zł), 6 wkładów, tusze napełniane z butelek (to seria EcoTank), a buteleczki mają po 70ml i kosztują niewiele (ok. 40zł) więc niedroga w eksploatacji. Pytanie czy ktoś ma i jak się sprawuje przy wydrukach monochromatycznych, bo sporo opinii wskazuje, że jest raczej do koloru. No i naczytałem się, że czasem brudzi kartki, nie ma zbytnio wyboru jeśli chodzi o papiery jakie bierze itd itp. Przy podglądowych to oczywiście nie problem, ale gorzej z wydrukami dla mnie. Czy macie inne doświadczenia z tym modelem?
- Canon Pro-200, a więc następczyni Pro-100, niby wszystko spoko, jakość bombowa, 8 komór, tusze 12,6ml po 77zł. Tu z podglądówkami byłoby gorzej, ale na ścianę super. Tysiąc zł więcej niż Epson.
- Canon IP-8750 wydaje się niezłą opcją pośrodku, fajnie sobie radzi z B&W, kosztowo nie ma tragedii (1600zł). 6 komór, tusze 7ml oraz w wersji XL (11ml), przy XL kosztowo podobnie jak do Pro200.
To w sumie 3 modele na które najczęściej trafiałem w googlowaniu. Domyślam się, że drukarki to na tyle złożony temat, że ciężko "polecić" cokolwiek komuś innemu niż sobie, bo wszyscy mamy różne gusta, potrzeby i wymagania, ale jeśli macie któryś z tych modeli bądź znacie kogoś kto ich używa i ma opinię, chętnie poczytam :)
5x7/4x5/120
Drukarka...
Drukarki z jedynie czarnym tuszem nie wydrukują czarno-białego zdjęcia z akceptowalna jakością, niestety. O L805 zapomnij. Z wymienionych Pro-200 wydaje się najbardziej "czarno-biała" (tusz czarny i 2 szare). Swego czasu miałem podobne zainteresowania, ale się wyleczyłem ponieważ koszt wydruku cz-b w zadowalającej jakości nijak nie uzasadniał inwestycji w sprzęt do wydruków na własny użytek. Z tego co mi po głowie chodzi to, że oKuba drukuje, może coś doradzi.
Edit: Zapomniałem dodać, że mam Epsona P50 (6 tuszy) od 12 lat i drukuje kolor bardzo dobrze - używam tylko oryginalnych tuszy, tanio niespecjalnie.
Drukarka...
Aj, mogłem lepiej sprecyzować - chodziło mi oczywiście o sprzęt, który w miarę dobrze sobie poradzi z drukowaniem czarno-białych zdjęć :) No faktycznie nie jest to tania zabawa, ale ostatnio bardzo odczuwam brak drukarki w domu. Może te black frajdeje czy cyber mondaje coś poobniżają, choć wątpię...
5x7/4x5/120
Drukarka...
No chyba dobrze Cie zrozumiałem. W miarę dobrze to ja rozumiem, że biały jest biały, czarny jest czarny i są odcienie szarości. Sześcioatramentowy Epson wypluje coś w odcieniach sino-niebieskawych. Jeśli chodzi o koszt to on spada przy systemie ciągłego zasilania, ale trzeba drukować raczej dużo niż sporadycznie na własne potrzeby. Wydajność kartridży podawana przez producenta to można w bajki włożyć, a zamienniki to zbyt duże ryzyko utraty drukarki.nolaan pisze: ↑31 paź 2021, 21:30Aj, mogłem lepiej sprecyzować - chodziło mi oczywiście o sprzęt, który w miarę dobrze sobie poradzi z drukowaniem czarno-białych zdjęć :) No faktycznie nie jest to tania zabawa, ale ostatnio bardzo odczuwam brak drukarki w domu. Może te black frajdeje czy cyber mondaje coś poobniżają, choć wątpię...
Drukarka...
Drukuje b&w, nawet dosc sporo, ale niestety nic nie moge doradzic w podanym przedziale budzetowym.
Ja drukuje na Canonie Pro-1000, na papierach barytowych w gramaturze >250g/ m2, przewaznie na Tecco SP310 Smooth Pearl, w roznych formatach. Dopiero wydrukowane zdjecie, to „prawdziwe“ zdjecie
Ja drukuje na Canonie Pro-1000, na papierach barytowych w gramaturze >250g/ m2, przewaznie na Tecco SP310 Smooth Pearl, w roznych formatach. Dopiero wydrukowane zdjecie, to „prawdziwe“ zdjecie

Drukarka...
Pro-1000 to super sprzęt, zazdro :)
Kurczę, najgorsze, że nie ma za wiele rzetelnych testów, żeby zobaczyć co i jak (znalazłem może dwa kanały na YT plus gościa który wrzucił czarno biały filmik i pyta czy widzowie też widzą magentową poświatę

5x7/4x5/120
-
- -# mod
- Kontakt:
Drukarka...
Używam epsona R2880. To stary model. Drukuję głównie czarno-białe, nieczęsto. Żeby uzyskać dobrej jakości wydruk - nie ma cudów, musi być drukarka wielokolorowa. I nie chodzi tu tylko o odcień czerni, ale i o półtony. Podobnie jak druk offsetowy z CMYKa. Koszt niemały. Przy sporadycznym drukowaniu zabawa raczej nieopłacalna. To nie reklama - ale parę razy korzystałem z firmy ARTIBO - rozsądny kompromis między ceną, a naprawdę dobrą jakością.
Pozostaje jeszcze kwestia przygotowanie do druku. Ostateczny wynik to głównie od tego zależy. Sam mam o tym blade pojęcie, na szczęście ma przyjaciela, który tym (i fotografią) zajmuje się zawodowo.
Pozostaje jeszcze kwestia przygotowanie do druku. Ostateczny wynik to głównie od tego zależy. Sam mam o tym blade pojęcie, na szczęście ma przyjaciela, który tym (i fotografią) zajmuje się zawodowo.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Drukarka...
Jotpegi z syfry drukuj ;)oKuba pisze: ↑31 paź 2021, 21:51 Drukuje b&w, nawet dosc sporo, ale niestety nic nie moge doradzic w podanym przedziale budzetowym.
Ja drukuje na Canonie Pro-1000, na papierach barytowych w gramaturze >250g/ m2, przewaznie na Tecco SP310 Smooth Pearl, w roznych formatach. Dopiero wydrukowane zdjecie, to „prawdziwe“ zdjecie![]()
"Prawdziwe" zdjęcie z filmu/kliszy/błony zwojowej to tylko spod powiększalnika wychodzi

Drukarka...
Analog powinien być analogowy. Jak nie masz miejsca na ciemnię to można przecież podnająć . Mam 3880 i jest super ale służy tylko do drukowania skanów ze slajdów , reszta to ciemnia.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Drukarka...
Taa.. troche wiecej tolerancji. Co dla mnie jest prawdziwe, nie musi byc prawdziwym dla Ciebie. Nie wspominajac juz o tym, ze do analogu powiekszalnik wcale koniecznym nie jest. Stykowo jest chyba tez analogowo, czyz nie?
Prawdziwe dla mnie w tym sensie, ze mozna go fizycznie dotknac.
Drukarka...
aka, jak znam Adamsa, to gdyby miał barwny papier odwracalny, to by nie skanował.
Osobiście też uważam i nie raz to artykułowałem, że robienie pstryków analogowo po to by materiał skanować, to taki trochę masochizm. Zaznaczam w tym miejscu że po to, nie również.
Osobiście też uważam i nie raz to artykułowałem, że robienie pstryków analogowo po to by materiał skanować, to taki trochę masochizm. Zaznaczam w tym miejscu że po to, nie również.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Drukarka...
Znam, znam...
Slajdy to chyba nie do robienia powiększeń na papierze wymyślono... Rzutnik Panie, rzutnik! Była już dyskusja o ortodoksyjnym podejściu do fotografii. Było też o cyfrowym naświetlaniu powiększeń wywoływanych tradycyjnie itd. itp.
Drukarka...
Proszę, nie róbmy tu kolejnej dyskusji światopoglądowej na temat co jest analogowe a co nie, szkoda naszego czasu! Jak ktoś ma coś jeszcze do dodania o drukarkach to fajnie :)
5x7/4x5/120