Doświadczenia z aparatami pół klatkowymi (demi)
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Chce sprawić sobie jakiś aparat pół klatkowy. Kto z was miał okazję takimi robić zdjęcia i jakie są wasze spostrzeżenia?
Co polecacie a co radzicie omijać? Są w ogóle konstrukcje które mają światłomierz i dalmierz (lub inny sposób pokazania punktu ostrości poza symbolami na obiektywie)?
Co polecacie a co radzicie omijać? Są w ogóle konstrukcje które mają światłomierz i dalmierz (lub inny sposób pokazania punktu ostrości poza symbolami na obiektywie)?
ostatnio kupiłem kyocerę samurai x3.0, pierwsza hybryda, tzw bridge camera, lustrzanka z wbudowanym obiektywem z transfokacją trzykrotną, AF, automatyczne przewijanie, automatyczna ekspozycja i co najważniejsze kadr poziomy, bo film ma przesuw taki jak średnioformatowej lustrzance dwuobiektywowej. polecam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Samuraj to chyba jedyny godny polecenia połówkowiec. Były też dla praworęcznych inaczej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Bardzo mile wspominam ten aparacik. Zachowałem go do dziś i nawet był moment, że korciło mnie założyć do niego film i popstrykać. Zamiarów nie wprowadziłem jednak w czyn.
Właściwie nie wiem czemu zastosowano w tym aparacie (w całej serii Czajek) obiektyw wymienny. Czyżby noszono się z zamiarem opracowania systemu obiektywów wymiennych? Chyba raczej nie, bo zamiary te skutecznie ucinało zastosowanie migawki bezpośrednio za obiektywem. Ale gadżet był i można było poszpanować przed posiadaczem Smieny: patrz! Mogę wykręcić obiektyw, a ty nie!
Co do zakupu... jako eksponat tak, ale w użyciu może sprawić kilka problemów (patrz wyżej).
I jeszcze jedno: w zestawie z aparatem powinna być dokręcana od spodu szyna z sankami do lampy błyskowej. Miałem taką, ale przestałem mieć jak cały zestaw pożyczyłem koledze. Zresztą rzadko spotyka się Czajkę II z tą szyną - wszyscy je pogubili.
Lux mea lex
Kilka modeli Olympusa Pen EE ze światłomierzem i automatyką, całkowicie mechaniczny. Polecam, piękny i dobry. Nie ma nic lepszego ze światłomierzem, bez światłomierza polecam radzieckiego AGATa 18K - taka nowsza Czajka z lat '80 i '90 - też z ostrym obiektywem. Wynalazki typu Samurai ze swą brzydotą zdadzą się tylko Łomiarzom
Mam też rzadki Konica AA-35 z AF - ale ten wynalazek osiąga już zawrotne ceny powyżej 100 GBP...
Zdjęcia z Olympus Pen EE-2:
na ulicy:
Dobrze też sprawdzi się w beckstage:
Oraz w poezji obrazkowej:

Zdjęcia z Olympus Pen EE-2:
na ulicy:
Dobrze też sprawdzi się w beckstage:
Oraz w poezji obrazkowej:
Ostatnio zmieniony 30 lis 2018, 21:45 przez 4Rider, łącznie zmieniany 3 razy.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
-Agat 18 K
-Olympus Pen
-Yashica Samurai
-Fujica Drive
W sumie z tych wszystkich nie mam tylko Pena;). Ale fajną konstrukcją jest Fujica Drive, ma sprężynę którą się nakręca i można wystrzelać 12 klatek za 1 naciągnięciem;)
-Olympus Pen
-Yashica Samurai
-Fujica Drive
W sumie z tych wszystkich nie mam tylko Pena;). Ale fajną konstrukcją jest Fujica Drive, ma sprężynę którą się nakręca i można wystrzelać 12 klatek za 1 naciągnięciem;)
X3.0 i X4.0 były tylko dla praworęcznych, natomiast Z był też produkowany w wersji dla leworęcznych i nazywał się Z-L.J.A. pisze:Samuraj to chyba jedyny godny polecenia połówkowiec. Były też dla praworęcznych inaczej.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Dzięki panowie za rzeczowe i konkretne wypowiedzi, bałem się, że będą komentarze "a po co? a dlaczego?" a tu proszę.
Podsumujmy, mamy:
-Yashica/Kyocera Samurai:
Aparat jak kamera, naszpikowany elektroniką (na pewno będzie po tylu latach sprawna?) na baterię 2CR5 (trochę droga ale do dostania więc ok). Obiektyw ma kąty widzenia jak 36-108mm (144mm dla x4) a to w sumie rzadkość bo z reguły są to stałki.
Początkowo jak go zobaczyłem to było
i
, ale jak przeanalizowałem co to ma
, oferuje to robi na mnie wrażenie
- jestem w stanie przeboleć wygląd i wielkość.
Na allegro i olx niczego nie ma więc ciężko powiedzieć czy będę ten aparat rozpatrywał, na pewno będę śledził.
- Czajki:
Czytałem w jakiejś starej gazecie i tam tez narzekali na jakość wykonania np. tylną luźną klapkę itd.
Aparacik fajny mały i były wersje ze światłomierzem. Prostych napraw manualnych się nie boję więc jak najbardziej aparat biorę na celownik. Szkoda tylko, ze te ruskie aparaty nie mają w żaden sposób pokazanej w wizjerze ostrości
Ceny widzę 50~80zł
- AGAT 18K
W sumie to faktycznie taka lepsza Czajka. Niedawno mi ktoś mnie przebił na licytacji. Poszedł za 42zł w stanie bardzo dobrym w pudełku i papierkami. Nie mogę sobie wydarować, że nie przebiłem
Na olx jest jeden AGAT i to koło mnie ale sprzedający się nie odzywa.
- Konica AA-35
Faktycznie egzotyk, ale bardzo ciekawy.
- Fujica Drive
Obecnie w Łodzi jest jedna za 120zł z zablokowanym zwijaniem. Nie wiem czy warto brać taką sztukę za taką kwotę pod uwagę.
Aparat ogólnie wygląda super i ma światłomierz.
- Olympus'y Pen
Właśnie nie dają mi one spać. Z jednej strony jest ich trochę, ale cenowo wyżej niż inne (~150zł trzeba mieć). Czym one się różnią między sobą?
Jak dla mnie zdjęcia wstawione przez 4Rider wyglądają super. Coś takiego mi pasuje.
Panowie a czy znacie coś takiego jak Yashica Half 17 Rapid? Ma kasetki rapid ale słyszałem, że idzie to ogarnąć, ale ponoć gorzej, zę światłomierz jest sprzęgnięty z przysłoną i jak siądzie to jest kaplica.
Podsumujmy, mamy:
-Yashica/Kyocera Samurai:
Aparat jak kamera, naszpikowany elektroniką (na pewno będzie po tylu latach sprawna?) na baterię 2CR5 (trochę droga ale do dostania więc ok). Obiektyw ma kąty widzenia jak 36-108mm (144mm dla x4) a to w sumie rzadkość bo z reguły są to stałki.
Początkowo jak go zobaczyłem to było

Na allegro i olx niczego nie ma więc ciężko powiedzieć czy będę ten aparat rozpatrywał, na pewno będę śledził.
- Czajki:
Czytałem w jakiejś starej gazecie i tam tez narzekali na jakość wykonania np. tylną luźną klapkę itd.
Aparacik fajny mały i były wersje ze światłomierzem. Prostych napraw manualnych się nie boję więc jak najbardziej aparat biorę na celownik. Szkoda tylko, ze te ruskie aparaty nie mają w żaden sposób pokazanej w wizjerze ostrości

Ceny widzę 50~80zł
- AGAT 18K
W sumie to faktycznie taka lepsza Czajka. Niedawno mi ktoś mnie przebił na licytacji. Poszedł za 42zł w stanie bardzo dobrym w pudełku i papierkami. Nie mogę sobie wydarować, że nie przebiłem

Na olx jest jeden AGAT i to koło mnie ale sprzedający się nie odzywa.
- Konica AA-35
Faktycznie egzotyk, ale bardzo ciekawy.
- Fujica Drive
Obecnie w Łodzi jest jedna za 120zł z zablokowanym zwijaniem. Nie wiem czy warto brać taką sztukę za taką kwotę pod uwagę.
Aparat ogólnie wygląda super i ma światłomierz.
- Olympus'y Pen
Właśnie nie dają mi one spać. Z jednej strony jest ich trochę, ale cenowo wyżej niż inne (~150zł trzeba mieć). Czym one się różnią między sobą?
Jak dla mnie zdjęcia wstawione przez 4Rider wyglądają super. Coś takiego mi pasuje.
Panowie a czy znacie coś takiego jak Yashica Half 17 Rapid? Ma kasetki rapid ale słyszałem, że idzie to ogarnąć, ale ponoć gorzej, zę światłomierz jest sprzęgnięty z przysłoną i jak siądzie to jest kaplica.
"najgorsze" w samuraju jest to, że on trochę wygląda jak kamkorder.
co do baterii, to trzeba jeszcze brać pod uwagę, że one mają w sobie CR2032 chyba. najłatwiej zmienia się w x3.0, w pozostałych jest klejona, czy coś takiego, trzeba się nagimnastykować.

co do baterii, to trzeba jeszcze brać pod uwagę, że one mają w sobie CR2032 chyba. najłatwiej zmienia się w x3.0, w pozostałych jest klejona, czy coś takiego, trzeba się nagimnastykować.

Olympusy Peny EE różnią się głównie obiektywem (minimalnie) i posiadaniem lub nie gorącej stopki.Kevio pisze: ↑30 lis 2018, 22:56
- Olympus'y Pen
Tą Yashicę też mam ale nie używałem, to podobna konstrukcja jak Peny, co do żywotności to przewinęło mi się przez ręce kilka sztuk i Jasiek i Olków i nie trafiłem na zepsutego, acz na aukcji czasem pojawiają się opisane jako uszkodzone...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Jest też jakiś PEN lustrzaneczka na połowę formatu. To chyba model PEN F. Z zewnątrz wygląda jak dalmierz. Mam na myśli ten z lat 60tych ubiegłego wieku. Ceny jednak zabójcze i sam aparacik dość trudno osiągalny. Przykład tu: https://www.ebay.com/p/Olympus-Pen-F-35 ... /141699111
Fan Pentax'a.
Jest też jeden na forumowym bazarze: troche-drobiazgow-z-dna-szuflady-t12830.html

Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
No cena niższa niż zagranicą, ale nie okazyjna niestety...
Mam identyczną wersję na półce...
Cena 300zł, ale to nie koniec bo jeszcze 3 dni licytacji i skończyć się może ceną zbliżoną do ebay'owej.
Hehe, kiedyś, ktoś oferował ten aparat za 32 złote
https://allegro.pl/stary-aparat-fotogra ... 33124.html
Np. 10 lat temu gramofony, aparaty fotograficzne były za grosze, a dziś wszystko 10 razy droższe.
Nie dawajcie tu takich wątków, bo tylko robicie człowiekowi smaka

Hehe, kiedyś, ktoś oferował ten aparat za 32 złote

https://allegro.pl/stary-aparat-fotogra ... 33124.html
Np. 10 lat temu gramofony, aparaty fotograficzne były za grosze, a dziś wszystko 10 razy droższe.
Nie dawajcie tu takich wątków, bo tylko robicie człowiekowi smaka