Dobry i stosunkowo tanio obiektyw powiększalnikowy 50mm
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dobry i stosunkowo tanio obiektyw powiększalnikowy 50mm
Witam.
Jako że miałem ostatnio przyjemność wyrobu serii fotocegiełek na cel charytatywny dla tego miejsca:
http://www.fundacjatara.info/
Stwierdziłem że będzie potrzebny mi jakiś lepszy niż Anaret obiektyw jako że współpracuję z tym schroniskiem ponad 7 lat i na jednej serii cegiełek się z pewnością nie skończy. Wracam tam na wiosnę i chcę do tego czasu się troszkę rozbudować.
Szukam czegoś w miarę dobrego co da ładne rezultaty przy 24x30 lub 30x40, za przyzwoite pieniądze (co z reguły chodzi po 150zł max, bo zbytnio kasiasty nie jestem). Co polecicie?
Jako że miałem ostatnio przyjemność wyrobu serii fotocegiełek na cel charytatywny dla tego miejsca:
http://www.fundacjatara.info/
Stwierdziłem że będzie potrzebny mi jakiś lepszy niż Anaret obiektyw jako że współpracuję z tym schroniskiem ponad 7 lat i na jednej serii cegiełek się z pewnością nie skończy. Wracam tam na wiosnę i chcę do tego czasu się troszkę rozbudować.
Szukam czegoś w miarę dobrego co da ładne rezultaty przy 24x30 lub 30x40, za przyzwoite pieniądze (co z reguły chodzi po 150zł max, bo zbytnio kasiasty nie jestem). Co polecicie?
A niech mnie TSS pokąsa!
Z tego co widziałem te cuda chodzą po 300-400, więc odpada...Ew, el nikkor f4 :) Mam i sobie chwalę, chodź marzy mi się el nikkor f2.8...
(szczególnie w chwili obecnej gdy jestem spłukany po ostatnim . dwutygodniowym wyjeździe na ten wolontariat, bo oszczędności rozpłynęły się niczym słynne 100 milionów Wałęsy :P )
A niech mnie TSS pokąsa!
- figureliusz
- -#
Jeśli faktycznie za taką cenę chodzi f4 to rozejrzę się również za czymś takim. Zwykle odbitki robię na f8 lub f11, więc to akurat nie stanowi problemu ;)skrystos pisze:Co Ty opowiadasz, el nikkor na f4 chodzi za 100-130zł :) Za 300-500 chodzą ze światłem 2.8 bo są lepsze optycznie sporo
Na pewno wszystkie wymienione tu szkła będą o wiele lepsze niż Anaret ;)
A niech mnie TSS pokąsa!
Zrobiłem maks powiększenie jakie pozwalał mój powiększalnik (opemus 6) na buzie modelki (crop) i byłem zadowolony z efektu. Mały obrazek to mały obrazek :) nie wiadomo ile detali nie przeniesie ale jakość była niebo lepsza niż dopieszczony skan powiększony do tego samego rozmiaru na monitorze. Nie wiem na ile to dla Ciebie wymierne.
No i w tym był główny problem, choć ostrość też nie była za dobra mimo zakupu porządnej żarówki i filtrów...skrystos pisze:nie wiadomo ile detali nie przeniesie
(choć pewnie gdybym dysponował wtedy T-Maxem i D-76 to rozmowa byłaby zupełnie inna...)
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 13:32 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
A niech mnie TSS pokąsa!