Diapozytywy - hmm...

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Diapozytywy - hmm...

Post autor: ModusOperandi »

Może mi ktoś napisać kilka słów coś o tym filmie - ja nie mam totalnie wiedzy w tym temacie.

http://allegro.pl/film-diapozytywowy-fu ... 08655.html

Jak to się wywołuje- jakie są efekty i co to właściwie znaczy film diapozytywowy?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Diapozytyw = slajd, czyli film pozytywowy.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Diapozytyw, chrom... = materiały, które po wywołaniu dają obraz taki jak w rzeczywistości (czarne jest czarne, białe jest białe, czerwone jest czerwone, zielone jest zielone).
Obraz z tego materiału (pozytywu) ogląda się za pomocą rzutnika (diaskopu) na białej ścianie.

Negatyw = po wywołaniu daje obraz "odwrócony" (czarne jest białe, białe jest czarne, czerwone jest zielone, zielone jest czerwone).
Materiał ten służy do naświetlania odbitek pod powiększalnikiem.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Dziękuję panowie. Okazuje się, że miałem jednak mylne pojęcie n/t diapozytywów. Cały czas wydawało mi się, że to coś a'la polaroid.

Teraz wszystko jasne.
Jeszcze raz dziękuję!
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
jarecky
-#
Kontakt:

Post autor: jarecky »

slawoj pisze:Diapozytyw, chrom... = materiały, które po wywołaniu dają obraz taki jak w rzeczywistości (czarne jest czarne, białe jest białe, czerwone jest czerwone, zielone jest zielone).
Obraz z tego materiału (pozytywu) ogląda się za pomocą rzutnika (diaskopu) na białej ścianie.

Negatyw = po wywołaniu daje obraz "odwrócony" (czarne jest białe, białe jest czarne, czerwone jest zielone, zielone jest czerwone).
Materiał ten służy do naświetlania odbitek pod powiększalnikiem.
A żeby było "jaśniej" to slajdy nazywa się też materiałem odwracalnym (ang. reversal film) ;) Zawsze mnie to bawiło.
Jarek
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

jarecky pisze:A żeby było "jaśniej" to slajdy nazywa się też materiałem odwracalnym (ang. reversal film) ;) Zawsze mnie to bawiło.
W sumie w zewnętrznym spojrzeniu, można powiedzieć słuszne zdziwienie. Rodowód tych słów jest taki, że proces negatywowy jest jakby 'naturalny' czy prostszy, a w pozytywowym (slajdowym) dochodzi etap ODWRACANIA. Być może słowa są jaśniejsze dla grzebiących się w technice. Dla mnie nigdy nie było to 'zabawne' ale przyjmuję twoje spojrzenie.
Awatar użytkownika
drawa
-#

Post autor: drawa »

tak mnie się skojarzyło patrząc na cene filmu .W czasach słusznie uważane za minione slajd i jego wywołoanie kosztowało tyle co butelka wódki. TOco sie stało film zdrożał czy wodka staniała :-P
ODPOWIEDZ