Może mi ktoś napisać kilka słów coś o tym filmie - ja nie mam totalnie wiedzy w tym temacie.
http://allegro.pl/film-diapozytywowy-fu ... 08655.html
Jak to się wywołuje- jakie są efekty i co to właściwie znaczy film diapozytywowy?
Diapozytywy - hmm...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Diapozytywy - hmm...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Diapozytyw, chrom... = materiały, które po wywołaniu dają obraz taki jak w rzeczywistości (czarne jest czarne, białe jest białe, czerwone jest czerwone, zielone jest zielone).
Obraz z tego materiału (pozytywu) ogląda się za pomocą rzutnika (diaskopu) na białej ścianie.
Negatyw = po wywołaniu daje obraz "odwrócony" (czarne jest białe, białe jest czarne, czerwone jest zielone, zielone jest czerwone).
Materiał ten służy do naświetlania odbitek pod powiększalnikiem.
Obraz z tego materiału (pozytywu) ogląda się za pomocą rzutnika (diaskopu) na białej ścianie.
Negatyw = po wywołaniu daje obraz "odwrócony" (czarne jest białe, białe jest czarne, czerwone jest zielone, zielone jest czerwone).
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 3 razy.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
A żeby było "jaśniej" to slajdy nazywa się też materiałem odwracalnym (ang. reversal film) ;) Zawsze mnie to bawiło.slawoj pisze:Diapozytyw, chrom... = materiały, które po wywołaniu dają obraz taki jak w rzeczywistości (czarne jest czarne, białe jest białe, czerwone jest czerwone, zielone jest zielone).
Jarek
W sumie w zewnętrznym spojrzeniu, można powiedzieć słuszne zdziwienie. Rodowód tych słów jest taki, że proces negatywowy jest jakby 'naturalny' czy prostszy, a w pozytywowym (slajdowym) dochodzi etap ODWRACANIA. Być może słowa są jaśniejsze dla grzebiących się w technice. Dla mnie nigdy nie było to 'zabawne' ale przyjmuję twoje spojrzenie.jarecky pisze:A żeby było "jaśniej" to slajdy nazywa się też materiałem odwracalnym (ang. reversal film) ;) Zawsze mnie to bawiło.