Czym czyscic plastikowe soczewki?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Na przyklad takie w Druhu? A w zasadzie odkurzyc. Tylko woda? Czytalem gdzies, ze alkohol nie bardzo, gdyz moze skutkowac zamgleniem takowej optyki
W Druhu to chustą harcerską. A ewentualne tłuste plamy to ja bym Ludwikiem.
-
- -#
Kiedyś wyczyściłem plastikową soczewkę lasera napędu CD acetonem… ostatni raz.
Na serwisie czyściliśmy te soczewki na sucho, jak nie pomagało to izopropanolem. Delikatnie.
Na serwisie czyściliśmy te soczewki na sucho, jak nie pomagało to izopropanolem. Delikatnie.
Izopropanolem to chyba wlasnie slaby pomysl na takie z plastiku. Ale wlasnie sie dowiedzialem, ze Druh posiada jednak soczewki ze szkla..
Faktycznie, one chyba są szklane. Ale tam raczej nie ma żadnych powłok, ani nic, więc delikatna szmatka do optyki na pewno spokojnie, a jak coś się klei, to autentycznie ten płyn do naczyń powinien być bezpieczny. Rozkręca się łatwo, tam chyba nawet dziesięciu części nie ma w sumie. Tylko wyjęcie soczewki jest trudne, bo ją trzyma na wcisk bardzo gruby pierścień.
-
- -#
Włókna światłowodowe przed spawaniem też przecieram izopropanolem. W zasadzie to też plastik. Bardzo delikatny, cienki i optyczny. Tak jest zgodnie ze sztuką.
który jest sprzedawany w plastikowych butelkach, więc raczej jest bezpieczny. No chyba, że wybiórczo rozpuszcza. Do plastikowych soczewek to jednak bym stosował płyn do czyszczenia okularowych, dedykowany.
-
- -#
Druha chuchem wyczyść jeśli się boisz izopropanolu. Chuchem etylowym.
Wyczyscilem woda z odrobina plynu do mycia naczyn. Byly strasznie zapaskudzone. Teraz wygladaja jak nowe. Czesci faktycznie malo, ale dobrze, ze znalazlem te strone:
http://glebsky.pl/druh/
http://glebsky.pl/druh/
W moim przypadku ostatnim etapem czyszczenia elementów optycznych jest przetarcie ich powierzchni bawełnianą szpatułką nasączoną benzyną apteczną. Benzyna odparowuje natychmiast i likwiduje wszystkie ewentualne smugi jakie mogły pojawić się po zastosowaniu środków stricte czyszczących.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo, Dobrze wiedziec. Posiadam
Pomijając kwestię, że do Druha bym tego nie użył, bo woda z płynem do naczyń spokojnie wystarczy, to ja używam do czyszczenia optyki (zwłaszcza obiektywów i zwierciadeł w skanerach Nikon) tego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A., Dzieki. Nie znalem. Kupie sobie w Stanach jak bede nastepnym razem, albo ktos mi przy okazji przywiezie. U mnie jakies mocno dziwne ceny > 25 EUR