po wielu latach przerwy znowu "sieknęło" mnie analogiem, zaczynam zabawę od filmu 135mm. Najpierw chciałbym wszystkich powitać, jak nakazuje staropolska kultura. A teraz do rzeczy. Powoli kompletuję różne detale do improwizowanej ciemni okresowej (czyli zajmowanej łazienki). No i widzę, że sprzęt, chemia i wyposażenie analogowe mocno poszło w górę. Kilka rzeczy już zgromadziłem, ale utknąłem na butelkach harmonijkowych. Za Kaiser'a trzeba da prawie 50zł od sztuki, myślę że to dość drogo, skoro zwykła czarna butelka HDPE 1l z uszczelnionym korkiem jest osiągalna nawet za 2,50zł. Stąd pytanie do Was - ludzi z wieloletnią praktyką. Jak i gdzie można kupić takie butelki tanio i dobrze? Jak rozumiem, najbardziej wrażliwy na utlenianie i światło jest wywoływacz (w tej chwili interesuje mnie jedynie proces negatywowy BW), z tego co czytałem, utrwalacz jest mniej nerwowy. Mam małe Jobo 1510, w procesie ręcznym woła o 250ml odczynnika. Na razie testowo wdrażam się na MD76, ale planuję sam składać Kodaka D-76 (potem może też inne). Generalnie przewiduję hobbystyczne ilości, 2-5 filmów miesięcznie, tak to przynajmniej w tej chwili wygląda. Poradźcie ile tych harmonijkowych butelek tak naprawdę potrzebuję i jakich.
Przy okazji, ktoś może budował jakieś tanie wersje rolek do poziomego wołania negatywów? Zakup oryginału Jobo w moim przypadku zwracać się będzie kilka lat