Budżetowy obiektyw 50mm anaret 50 vs belar 50

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

dugi1985
-#

Budżetowy obiektyw 50mm anaret 50 vs belar 50

Post autor: dugi1985 »

Mam taki dylemat. Ceny obuch obiektywów wymienionych w temacie są bardzo podobne. Który jest lepszy? Nie robię większych powiększeń jak 18x24, a najczęściej 13x18 więc cudów nie wymagam. W sieci nic ciekawego nie znalazłem na temat tego belara. Poproszę osoby które miały z tym sprzętem do czynienia o opinię.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

posiadam anareta w wersji f2.8, natomiast nie miałem styczności z belarem, więc nie mam porównania. jednak jeśli brać pod uwagę, że za anerata zapłaciłem 50pln stosunek jakoś/cena jest imponujący. osobiście polecam.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Anareta widziałem przed chwilą na alle za 25 zł, jest on nowszą konstrukcją niż belar. Z tego co pamiętam Belar ma też jakiś upierdliwy rozmiar gwintu, więc bez przejściówki go nie zamontujesz.
dugi1985
-#

Anarety też maja upierdliwy rozmiar gwintu m23,5 (te starsze i tańsze). Jakbym miał miseczkę do m39 to kupił bym coś zachodniego, ale nie mam i z tego co się orientowałem mało kto chce sprzedać. Jak ktoś ma to używa, albo sprzedaje wraz z całym powiększalnikiem. Chyba wezmę co będzie akurat na sprzedaż, ale jeszcze poczekam. Wolę poczekać i dziennie śledzić aukcje czasem warto.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

A nie lepiej kupić 80mm?
I ile masz kasy na ten obiektyw?
dugi1985
-#

80 mam i z malucha nie wyciągniesz więcej jak 13x18 w opemusie 5. Ogólnie kupiłem dość dziwny zestaw opemusa. Ramka bez-szybkowa do małego obrazka obiektyw do średniego. Teraz tylko do uzupełnienia zestawu muszę kupić obiektyw do malucha i ramki do 6x6. Ile kasy mogę dać ? Oczywiście jak najmniej. Chodziło mi tylko czy któryś z tych 2 tanich obiektywów jest lepszy. Na razie nic nie kupuję i jeszcze popoluję na miseczkę z m39 (jedną mam na oku) jak ją kupie to będę miał większy wybór obiektywów.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

faktycznie dziwny. skąd się wzięły ramki bezszybkowe?
obiektywy 80mm były standardowym wyposażeniem opemusów. ja na przykład miałem standardowo belara 80mm, ale nic nie napiszę o jego jakości w stosunku do anareta (czy el-nikkora), bo soczewki są zagrzybione i nie chciało mnie się go czyścić.
tak czy siak poluj na miskę (ja szukałem chyba z 6 lat), bo to co jest na gwint 23,5mm to taki entry-entry level.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

Też chcę kupić jakiś lepszy obiektyw od tego który mam. Mam Krokusa z Mikarem :)
Czy można zastosować taką redukcję aby założyć obiektyw m39?
http://allegro.pl/adapter-redukcja-39-n ... 10215.html

....chyba skok gwintu nie przypasi :/

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 ]
O, są odpowiednie gwinty:
http://allegro.pl/adapter-m39-m42-39mm- ... 58511.html
Z racji tego, że wydaje mi się to zbyt proste bo szukałem chwil kilka a nie 6 lat, powiedzcie czy to dobre rozwiązanie?
dugi1985
-#

kuzyn353 pisze: O, są odpowiednie gwinty:
http://allegro.pl/adapter-m39-m42-39mm- ... 58511.html
Z racji tego, że wydaje mi się to zbyt proste bo szukałem chwil kilka a nie 6 lat, powiedzcie czy to dobre rozwiązanie?
Powinno być ok, ale z tym szukaniem to łatwiej w większej dziury zrobić mniejszą :P Starczy wkręcić redukcje, a z opemusami już gorzej. Trzeba miseczkę na większy gwint. Spróbuj zamiast tych oryginalnych z krokusa szkieł założyć heliosa (jak masz) efekty są dużo leprze mimo że nie jest to obiektyw powiększalnikowy.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

kuzyn353 pisze:T
może dlatego, że to takie proste, trudno sobie wyobrazić, że to możliwe ;-)
ODPOWIEDZ