Bessa R2 czy Hexar RF
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- d.prowadzisz
- -#
Bessa R2 czy Hexar RF
Który aparat dalmierzowy wybrać?
Nowy Voigtlander Bessa R2m czy używanyKonica Hexar RF?
Hexar kusi lepszą budową i wykonaniem, podobno lepszym wizjerem.
Bessa jest nowa, na gwarancji i nieco tańsza. Jest też w pełni manualna (przewijanie filmu), co bardziej mi odpowiada.
pomóżcie :)
Hexar kusi lepszą budową i wykonaniem, podobno lepszym wizjerem.
Bessa jest nowa, na gwarancji i nieco tańsza. Jest też w pełni manualna (przewijanie filmu), co bardziej mi odpowiada.
pomóżcie :)
Re: Bessa R2 czy Hexar RF
W rękach miałem tylko bessę więc nie mam porównania ale bardzo mi się podobała. Wizjer jak dla mnie jest fajny, konstrukcja spoko, wygodny, wszystko "pod ręką".d.prowadzisz pisze:Który aparat dalmierzowy wybrać?
- d.prowadzisz
- -#
Obiektywy są dokładnie te same. Pasuje wszystko z mocowaniem Leica M, czyli w moim przypadku będą to Voigtlandery.powalos pisze:d.prowadzisz, weź oba w dłonie i kup ten który Tobie bardziej spasuje. Ty go będziesz używał więc trudno doradzać. Popatrz też na ceny ewentualnych dodatków
( głównie obiektywy i ich dostępność ). Pzdr.
Weź w dłonie aparaty, których nie spotkasz nigdzie w sklepie na terenie RP :(
- d.prowadzisz
- -#
-
- -#
- Kontakt:
- d.prowadzisz
- -#
-
- -#
- Kontakt:
wizjer i dalmierz wydawal mi sie lepszy w Hexarze, zwlaszcza dalmierz pod swiatlo sprawial klopoty w Bessie. no i ogolny "feeling" Hexara swiadczyl o jego lepszym wykonaniu, jakos tak pewniej sie czulem z mysla o wieloletniej eksploatacji.
sprzedalem bo kupilem M6
CL/CLE nie lubie...jakies tandetne wrazenie robia na zywo.
M3 w dobrym stanie po gruntownym serwisie to sprzet na cale zycie...jest najlepiej wykonana i najdrozsza Leica jaka byla produkowana.
gdybym dzisiaj mial kupic dalmierz to bylaby to wlasnie M3 lub znowu M6, ewentualnie IIIg
pozdr
sprzedalem bo kupilem M6
CL/CLE nie lubie...jakies tandetne wrazenie robia na zywo.
M3 w dobrym stanie po gruntownym serwisie to sprzet na cale zycie...jest najlepiej wykonana i najdrozsza Leica jaka byla produkowana.
gdybym dzisiaj mial kupic dalmierz to bylaby to wlasnie M3 lub znowu M6, ewentualnie IIIg
pozdr
- d.prowadzisz
- -#
Wolał byś M3 nawet niż Hexara? Ten "feeling" to jest to co lubię. Cenię dobre wykonanie.
Dzięki za informacje. W tym temacie ciężko coś znaleźć.
ps. Cieszę się jak dziecko, bo kupiłem Jupitera-12 w idealnym, wręcz dziewiczym stanie, bez ani jednej ryski, pachnący jeszcze smarem z kompletem dekli i tym plastikowym futerałem. Rozmiar i wykonanie tego szkła bardzo mi się podoba. Zobaczymy co pokaże w praniu.
pozdrawiam :)
Dzięki za informacje. W tym temacie ciężko coś znaleźć.
ps. Cieszę się jak dziecko, bo kupiłem Jupitera-12 w idealnym, wręcz dziewiczym stanie, bez ani jednej ryski, pachnący jeszcze smarem z kompletem dekli i tym plastikowym futerałem. Rozmiar i wykonanie tego szkła bardzo mi się podoba. Zobaczymy co pokaże w praniu.
pozdrawiam :)
-
- -#
- Kontakt:
wiesz...to bardzo osobiste tematy, dla Ciebie moze byc lepszy Hexar...ale ja wole stare, zmechanizowane rzeczy, automatyka nie jest mi potrzebna ani przy naswietlaniu, ani przy przesowaniu filmu.
ale gdyby przerazal Cie wiek M3 to M6 jest chyba najlepszym wyborem do tysiaca eur.
ja po sprzedazy M6 kupilem....Zorki 4K z Jupiterem 50/3,5 ale tym starym, wysowanym, tym co udaje Elmara. wszystko jak nowe, jesli Ruskim udalo sie prawidlowo zlozyc ten obiektyw to powinien pieknie rysowac. jak nie to dokonam egzekucji o sciane
uzywalem 4K pare lat temu i jakos mnie znowu naszlo, chyba jedyny pewny ruski dalmierz...
ale gdyby przerazal Cie wiek M3 to M6 jest chyba najlepszym wyborem do tysiaca eur.
ja po sprzedazy M6 kupilem....Zorki 4K z Jupiterem 50/3,5 ale tym starym, wysowanym, tym co udaje Elmara. wszystko jak nowe, jesli Ruskim udalo sie prawidlowo zlozyc ten obiektyw to powinien pieknie rysowac. jak nie to dokonam egzekucji o sciane

- d.prowadzisz
- -#
-
- -#
- Kontakt:
nie, m6 i hexar maja pierwsza ramke 28mm ale jest ona totalnie na styk, przynajmniej ja mialem problemy zeby zobaczyc cala. prawie zawsze ktoras scianka mi uciekala. jak patrzalem prawym okiem to bylo lepiej (niewiele lepiej ale lepiej
tylko, ze po dwudziestu latach kadrowania lewym okiem jakos nie moglem sie przestawic na prawe...
ramka 40mm w R3 tez jest na styk. generalnie najlepiej w R3 widac ramke 50mm i zajmuje prawie caly kadr.
m3 ma prawie tak sam jak r3, wizjer jest roche "szerszy"
r2 - nie wiem albo nie pamietam...
w m6 i hexarze "najfajniejsze" ramki to 35 i 50mm

ramka 40mm w R3 tez jest na styk. generalnie najlepiej w R3 widac ramke 50mm i zajmuje prawie caly kadr.
m3 ma prawie tak sam jak r3, wizjer jest roche "szerszy"
r2 - nie wiem albo nie pamietam...
w m6 i hexarze "najfajniejsze" ramki to 35 i 50mm