Aparat Rollei 35 XF
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Aparat Rollei 35 XF
Zakupiłem na ebay parę miesięcy temu aparat Rollei 35 XF .Widać było ,że był używany rzadko i dbano o niego.Co do jego dalmierza to raczej byłem rozczarowany bo aparat pokazywał inną odległość na skali niż w rzeczywistości.Możliwości ingerencji w ekspozycję niewielkie.Zdałem się na całkowity automat Po zrobieniu negatywu 400 ASA wielkie zdziwienie ,wszystkie klatki ładnie naświetlone ,ostrość dobra ale korygowałem sam ustawienie.Zdziwił mnie bardzo obiektyw Sonnar 40mm bardzo ostry o ładnej plastyce.To maleństwo robi fajne zdjęcia i można z tym iść na szybki plener.
jacek
Aparat Rollei 35 XF
Mam kopię tego Rolleja - Voigtlandera VF 135. Zgadza się, super maleństwo, świetny obiektyw, dobry pomiar łącznie z blokadą ekspozycji. Mój ma dokładny dalmierz z wyraźną plamką, ale odstępy miedzy klatkami tak ok. 1 mm. No i mieści się w kieszeni.
Aparat Rollei 35 XF
Dalmierz można wyregulować. To jedna z prostszych operacji jeśli chodzi o serwisowanie sprzętu fotograficznego.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Aparat Rollei 35 XF
Tego konkretnego aparatu nie znam, ale nie spodziewam się by jakoś szczególnie odbiegał od podobnych konstrukcji. Tak więc przy odrobinie cierpliwości, niedrżących dłoniach i po zaznajomieniu się z instrukcją serwisową https://learncamerarepair.com/product.p ... condary=15 można podjąć się samodzielnej regulacji dalmierza.
Natomiast dla zawodowego serwisanta taka regulacja to rzecz banalna, więc ewentualna usługa nie powinna być droga.
_________________________________________________________________________________