Nie udalo mi sie zalatwic KBr ale skombinowalem benzotriazol. Mam w domu sporo starego papieru, ktory nieco dymi a teraz zastanawiam sie, jak z nimi uzyc oddymiacza. Czytalem cos, ze troche wyciaga czernie tudziez podkreca kontrast, byloby wysmienicie.
Na necie pisza, zeby benzotriazol rozpuszczac w cieplej wodzie ale istnieje conajmniej kilka propozycji w jakich proporcjach.
Bede probowac sam, ale moze ktos zna jakies ilosci wyjsciowe? Np. lyzeczka proszku na kuwete..
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 16:24 przez radekone, łącznie zmieniany 1 raz.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
z benzotriazol różnie jest zadawany np. w Fotonie P2 był dozowany jako 1procentowy roztwór alkoholowy w objętości 10ml, w wywoływaczach Ilford ID 62 i 69 po 0,2g, w wywoływaczu Wiedremanna w zależności od "twardości" stosowało się proporcje: miękki 0.6g normalny 0.6g twardy 1g. W radzieckim bezmetolowym wywoływaczu "I" 0.1g a już w szybkim wywoływaczu Kielena (rusek;)) 1g
wszystkie dane dotyczą składowych na 1l wywoływacza.
Wszystkie dane z książki T.Klimeckiego "technika powiększania w fotografii"
kupiłem ją na allegro za 7pln+koszt przesyłki POLECAM!!!!!
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 17:33 przez nord, łącznie zmieniany 2 razy.
radekone -A dużo masz tego benzotriazolu? Chciałem kupić, ale najmniejsza porcja jaką sprzedają to 50 g, która wystarczyłaby mi do końca moich dni. I to pod warunkiem, że będę robił tylko na starych papierach. Jak Ci zbywa, to z 10 g. bym przytulił. Oczywiście za odpowiednią rekompensatą
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 17:45 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Litr stocka czy roztworu roboczego? Uzywam Bromophenu a w zapasie stoi jeszcze kilka litrow Neutola..
Ja mam tego tyle, ze mi na kilka zyc wystarczy, wiec chetnie sie podziele. Jedyny problem to czy to dojdzie z Brytfanny do Polski? Moge ci wyslac np. w pudelku po kliszy po kosztach
Kurde, a jak odmierzyc gram nie majac wagi?
jeśli masz znaną Ci ilość to sypiesz ścieżkę jakbyś miał to wciągnąć i wg. linijki nożem oddzielasz część, jaka Ci potrzebna. Sposób z jakiejś starej książki.
radekone pisze: Kurde, a jak odmierzyc gram nie majac wagi?
ha! kiedyś w farmacji istniało pojęcie miar domowych. teraz nie dość, że w powszechnym użyciu są tabletki i kapsułki, to jeszcze do syropów dodaje się miarki. ale wracając do tematu, miary domowe wyglądały w następujący sposób:
MIARY DOMOWE
Łyżka stołowa ca 15 ml wody
12,0 tinktur
20,0 syropów
7,5 proszków
Łyżka deserowa 10 ml wody
9,0 tinktur
13,0 syropów
Łyżeczka od herbaty 5 ml wody
4,0 tinktur lub olejów
6.0 syropów
2,5 proszków mieszanych
0.5 magn.oxydatum
3,0 - 5,0 soli
„na koniec noża” ca 1/2 łyżeczki od herbaty
kieliszek mały 15-25 ml
do wina 30-50 ml
filiżanka 100 - 150 ml
szklanka 200 - 250 ml
wiadro 10 - 15 litr
pozdrawiam zza pierwszego stołu
tally ho!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
No i niezle. Dzieki benzotriazolowi uratowalem od wywalenia do kosza trzy pelne pudla starego barytu Kentmere, a kolejne kilka jeszcze czega na testy
Dobre efekty sa dopiero od 50ml 2% roztworu na kuwete (czyli gram proszku!). Na jedno z pudel to i tak malo bo nadal dymi. A Ilford Multigrade fajnego kontrastu nabiera przy polowie tej ilosci.
A wage kupilem na ebayu za 20 zl
Przypuszczam, że większe znaczenie od wieku, miało miejsce przechowywania. Kiedyś zaostawiłem w ciemni paczkę Fotonbromu 4 (dla tych co pamiętają). Przeterminował się w tej ciemni gdzieś o 2 lata. Jak go znalazłem, to nie mogłem uwierzyć, że tak może dymić.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 12:13 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
mój rusek był trzymany w ciemni przez jakieś 20 lat, aczkolwiek rzadko używanej.
Fotnbrom 4? A nie przypadkiem Fotoncolor 4? z tego co wiem, bromy nie mają oznaczeń cyframi?
Na znanym portalu pojawił się AZOTAN 6-NITROBENZIMIDAZOLU, wg opisu działa energiczniej od benzotriazolu, ale słabo rozpuszcza się w wodzie, miał ktoś z tym doświadczenia?
Dzięki! Jak dobrze poradzić się mądrych. Już miałem chrapkę by zakupić do testów, mam trochę starych papierów. Tylko ta rozpuszczalność: słaba w wodzie a lepsza w alkoholu mnie powstrzymała, bo po co marnować alkohol...