Anaret 4.5/80

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

klaudio
-#

Anaret 4.5/80

Post autor: klaudio »

Witam,
w związku z kompletowaniem sprzętu, zwracam się do Szanownych Kolegów z małym pytaniem.
Ostatnio zakupiłem powiększalnik Opemus 6 za przyzwoite pieniądze. Problem jest taki, że obiektyw w który jest on wyposażony (Anaret 4.5/80) posiada plamy na soczewkach - nie wiem co to może być (wyczyścić się tego nie da) - grzyb, uszkodzone powłoki? Wygląda to jak plamy po wyschniętym płynie - patrząc przez obiektyw raczej ich nie widać.
Czy będą miały duży wpływ na jakość otrzymywanych odbitek (mały obrazek, powiększenia 18x24 - na razie)?
Wiem, że to wyjdzie w praniu, ale może warto już rozglądać się za innym obiektywem.
Dzisiaj miałem okazję pomacać 2 obiektywy:

- Anaret 4.5/50 (nówka sztuka) za 50 zł

- Schneider - Kreuznach Componar - C 2.8/50 (trochę przykurzony, ale raczej ok) za 100zł

O Anarecie już się naczytałem, ale o Componar - C nie znalazłem prawie nic.
Czy ktoś miał, ma z tym obiektywem do czynienia? Warto go przygarnąć, czy dać sobie spokój? W przyszłym tygodniu będę mógł pomacać Meogona 5.6/60 (podobno w bardzo dobrym stanie) za jakieś 120-140zł - warto zaczekać?

Swoją drogą to ten Componar w porównaniu do Anareta sprawia wrażenie taniej chińskiej zabaweczki

Pozdrawiam,
Klaudio
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

klaudio pisze: W przyszłym tygodniu będę mógł pomacać Meogona 5.6/60 (podobno w bardzo dobrym stanie) za jakieś 120-140zł - warto zaczekać?
Ja niebawem dam ogłoszenie w dziale "Bazar", że sprzedam Meogona S 2,8/50 (nawet nierozdziewiczony) za 150,-zł.
Jak chcesz to pisz na PW.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

Z tym Anaretem z grzybem daj sobie spokój, plamy wyjdą na zdjęciach.
Mam do zbycia dwa obiektywy: Meopta Anaret Specilly Tested S 4,5/50 i jeszcze jakiegoś Componara czy coś w ten deseń. jakby co pisz.
klaudio
-#

Dokładniej przyjrzałem się temu Anaretowi - oprócz plam, na całej powierzchni między soczewkami widoczne są drobne ryski - czyli zwłoki :)
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

80tkę Anareta zanabyłem kilka tygodni temu za całe 15 złociszków na targowisku,stan bardzo dobry(+2 złote za oryginalne plastikowe pudełko)
nie warto się męczyć z jakimiś zaplamionymi egzemplarzami
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
klaudio
-#

już go spisałem na straty. jak za 15zł i bdb stanie, to gratuluję zakupu - widziałem Anarety w stanie niezbyt ciekawym za 2x takie pieniądze
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

facet który go sprzedawał nie wiedział do czego jest ten obiektyw :D
uwielbiam targowiska
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Joan
-#

Post autor: Joan »

klaudio pisze:Wygląda to jak plamy po wyschniętym płynie - patrząc przez obiektyw raczej ich nie widać.
Jeśli ani razu nie wykonałeś powiększenia tym obiektywem, to nie panikuj ! Pewnie że człowiek lepiej się czuje jak na oko obiektyw jest czysty, ale z tego co opisujesz to wg mnie nie należy spodziewać się jakiś widocznych oznak na powiększeniach 18 x 24. Jak kupisz lepszy obiektyw, to spróbuj zrobić 2 powiększenia (każdym z nich) i napisz tutaj czy ktoś postronny był stanie odróżnić które jest z którego. Ja stawiam na to że różnice jeśli będą, to minimalne.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

klaudio pisze: Wygląda to jak plamy po wyschniętym płynie - patrząc przez obiektyw raczej ich nie widać.
Też tak miałem. To skutek kiszenia obiektywu w ciemni w towarzystwie chemikaliów, lub w podobnym środowisku. Można sobie odpuścić czyszczenie - nie pomoże. Załatwiłem tak dwa obiektywy. Teraz obiektywy przechowuję w swoim pokoju, z do ciemni znoszę tylko na czas pracy.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2011, 16:23 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
grochu
-#

Re: Anaret 4.5/80

Post autor: grochu »

klaudio pisze: W przyszłym tygodniu będę mógł pomacać Meogona 5.6/60 (podobno w bardzo dobrym stanie) za jakieś 120-140zł - warto zaczekać?
odświeże kapeczke, jako że też mam okazje kupić meogona 5.6/60 i nie wiem czy jest on warty swieczki? bede robil powiekszenia z malego 30/40 etc, dlatego zależy mi na dobrej jakości, el nikkor, componon i rodagon (wszystkie 2.8/50) niestety drożyzna aktualnie... no i tak na chlopski rozum - skoro ten meogon ma 60mm to moze latwiej bedzie robić wieksze odbitki z malego niz takim 50mm?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Eee, chyba trudniej? Bo w końcu to dłuższa ogniskowa i będziesz musiał wyżej podnosić głowicę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
grochu
-#

ale skoro do sredniego sa obiektywy 80mm to trzeba jeszcze wyzej podnieść? no i jak z jakościa tego meogona 5.6/60 ?
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

To nie tak. Od ogniskowej w powiększalniku zależy powiększenie, tj. stosunek rzucanego obrazu do wyjściowego negatywu. Np: chcesz mieć odbitkę 24x24. Z małego obrazka trzeba obraz powiększyć 10 krotnie, z średniego 6x6 około 4 krotnie. Przy takim samym podniesieniu głowicy powiększalnika w zależności od obiektywu będziesz miał różną wielkość "światła". Czym krótsza ogniskowa obiektywu tym większy obraz rzucany.
Inną sprawą jest to, że przeważnie stosuje się ogniskowe standardowe, czyli długość ogniskowej obiektywu jest zbliżona do długości przekątnej klatki negatywu.

Jestem jeszcze dziś przed kawą, więc mam tylko nadzieje, że coś z tego zrozumiesz :)
Vito Corleone
-#
Kontakt:

Post autor: Vito Corleone »

klaudio,
Moge sprzedac Anareta 80/4.5. Z tego co wiem to nawet nigdy nie byl uzyty. Jak nowka. Pisz na priv w razie czego. Nie chce za niego duzo $.
Awatar użytkownika
grochu
-#

ramzes1702 pisze:To nie tak. Od ogniskowej w powiększalniku zależy powiększenie, tj. stosunek rzucanego obrazu do wyjściowego negatywu. Np: chcesz mieć odbitkę 24x24. Z małego obrazka trzeba obraz powiększyć 10 krotnie, z średniego 6x6 około 4 krotnie. Przy takim samym podniesieniu głowicy powiększalnika w zależności od obiektywu będziesz miał różną wielkość "światła". Czym krótsza ogniskowa obiektywu tym większy obraz rzucany.
Inną sprawą jest to, że przeważnie stosuje się ogniskowe standardowe, czyli długość ogniskowej obiektywu jest zbliżona do długości przekątnej klatki negatywu.

Jestem jeszcze dziś przed kawą, więc mam tylko nadzieje, że coś z tego zrozumiesz :)
cos chyba zrozumialem:) czyli taki 5.6/60 od biedy może być zastsowany i do malego i do sredniego? przy malym wyzej podniosiona glowica, przy średnim niżej opuszczona? sorry jak dalej nie czaje, aczkolwiek wydaje mi sie że czaje:p
ODPOWIEDZ