koszulki, pudła.. przechowywanie slajdów w ramkach

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
temol
-#

koszulki, pudła.. przechowywanie slajdów w ramkach

Post autor: temol »

Jak na razie wszystkie wywołane slajdy przechowuje zaramkowane w pudełkach po ramkach. Poza oszczędnością miejsca to raczej minusy same...
Poszukuje sensownego, raczej niedrogiego rozwiązania, które będzie spełniało następujące wymagania:

- cena nie z kosmosu,
- archiwalne,
- dobrze by było dostępne w PL,

Zastanawiałem się nad jakimiś pudełkami z tektury bezkwasowej, ale... zamienił stryjek.. dalej minusem będzie utrudnione przeglądanie zawartości. Do takiego systemu potrzeba by mieć skatalogowane wszystkie slajdy, z dokładnym opisem składowania, dobrze by była miniaturka, każda ramka ponumerowana.. Inaczej wyszukiwanie to koszmar.
W B&H można kupić koszulki do segregatora. Każda mieści 20 ramek. W opisie jest, że są archiwalne. 100 koszulek 40$, 500 koszulek 170$.. plus przesyłka do PL. Rozwiązanie prawie idealne... łatwo można przeglądać, cena do zaakceptowania. Tylko przechowywanie wymaga segregatorów, albo pudeł z wieszakami. Segregatory odpadają... nie przepadam za taką metodą przechowywania. Pudła - sporo miejsca. A mam do dyspozycji jedną, góra dwie półki w szafie... No i przy koszulkach jedna rzecz mnie zastanawia.. możliwość przyklejania się folii do powierzchni filmu.
Jakieś doświadczenia macie w tej tematyce?

T.
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

ja używam pergaminowych - nie ma problemy z przyklejaniem się naelektryzowanej folii do filmu, łatwiej się wkłada i wyciąga filmy. widziałem kiedyś pudełka z plastiku atestowanego z uchwytami na koszulki w środku, ale cena była zbyt duża. chyba trudno zastąpić segregator, który można opisać i pergaminowe koszulki, na których też można zrobić opis. przydałoby się w nich tylko jeszcze miejsce na włożenie indeksu czy stykówek.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
temol
-#

Stykówkę czy index dziurkujesz i wpinasz pomiędzy koszulki. A jak nie chcesz dziurkować, to do koszulki foliowej i również wpinasz.
Ja poszukuje rozwiązania dla slajdów w ramkach, nie filmu w paskach. Koszulki pergaminowe mam, używam.. wyłącznie do pasków filmu.

T.
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

Temol,
Do slajdów używm Print File Archival Preserves (Style No. 2x2-20B). Slajdy w tym mam poczynając od ok. 1984, ponad 20 lat), właśnie wyjałem i sprawdziłem nic absolutnie sie nie przykleja, stan idealny, są bez PVC. Są one tańsze niż wymieniasz w pierwszym poście (może inna firma), tu masz link do B&H: http://www.bhphotovideo.com/c/product/4 ... e_for.html . Innych firm nie używałem tak że nie mam porównania.
Tej same firmy używam do trzymania negatywów 4x5 (Style No.45-4B), najstarsze mają jedynie kilka lat ale służą znakomicie, nie ma śladu przywierania filmu do koszulki. Nie wiem co masz przeciwko segregatorom (binderom z trzema kółkami), używam raczej te cienkie. W przypadku negatywów mam zawsze parami dwa takie same, jeden z negatywami i drugi zawierający stykówki. Bardzo wygodnie, czy to slajdy czy negatywy, wyjmuje sie całą stronę na lightbox i od razu wszystko widać. U mnie segregatory przeważnie leża w zamknietej szafce a nie stoją, ale to oczywiście jedynie kwestia wyboru i wygody.
Awatar użytkownika
temol
-#

georgio - właśnie od przedwczoraj knułem te koszulki PrintFile, i ostatecznie się na nie zdecydowałem. Przeciw nim była głównie niedostępność w PL. Nawet jeżeli były by do kupienia w PL, to cena będzie astronomiczna. Zobacz ile kosztuje jeden arkusz folii (podejrzewam, że archiwalna) tutaj. No i w sumie niepewność co do długoterminowego przechowywania też mnie zastanawiała. Ale skoro mówisz, że no problemo, to OK.
Trochę może zawyżyłem cenę. Te, które pokazałeś, kosztują rzeczywiście mniej. Ja trafiłem na "extra heavyweight". No i zdecydowałem się na wersję poziomą, czyli "side loading", bo wymyśliłem sobie, że wpakuje to na zawieszkach do pudełek.

pozdrawiam,
T.
ODPOWIEDZ